Moje koty przypaliły sobie wąsy, co robić?

Elodie076
Elodie076 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!!!

O 20:00 włączyłam grzejnik, a moje dwa koty zaczęły się przy nim kręcić, bo zaciekawiło je ciepło. Przypaliły sobie przez to wszystkie wąsy! Co robić? Moja kotka zupełnie nie może się teraz odnaleźć, a ich wibrysy wyglądają jak poskręcane sprężynki!!!!

Co robić!!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Muszę się z wami podzielić czymś bardzo smutnym. Mój 14-letni brat wziął zapalniczkę i przypalił kotu wąsy. Nie widziałem samej sytuacji i wydaje mi się, że nie przypalił mu skóry na policzkach, ale jak to sprawdzić? I co teraz zrobić?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Muszę napisać o czymś bardzo smutnym. Mój 14-letni brat wziął zapalniczkę i przypalił kotu wąsy. Nie widziałem całego zdarzenia i wydaje mi się, że nie przypalił mu skóry na policzkach, ale jak to sprawdzić? I co mam teraz zrobić?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dellys, one nie są zbyt długo zdezorientowane. Kiedy to się przydarzyło kotu mojej mamy, potrzebował zaledwie paru minut, żeby się na nowo ogarnąć. Podobnie było z moją szczurzycą – zakręciła się dwa razy wokół własnej osi i zaraz wróciła do swoich spraw. Chwila na złapanie orientacji z krótszymi wąsami i śmigała jak nowo narodzona!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hahaha! Ja też o tym nie wiedziałem!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie wiedziałem, że brwi to też wibrysy, moja je ma! Wyglądają jak brwi u jakiegoś staruszka hehehe

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ach, sorki, nie wiedziałem, myślałem, że może doznały jakiegoś szoku, skoro są takie zdezorientowane.

Przetłumaczony francuski
    Nattygann
    Nattygann Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Wibrysy” (bo tak brzmi ich fachowa nazwa), czyli kocie wąsy, to niezwykły dar, bez którego Twój mruczek byłby kompletnie zagubiony.

Koty mają wibrysy nie tylko na pyszczku. Te na tylnej części przednich łapek, zwane wibrysami nadgarstkowymi, są równie wrażliwe. Wiele kotów ma też wibrysy w miejscu brwi. Co ciekawe, stale one wypadają i odrastają na nowo.

Ich wygląd zależy od rasy. U Devon Rexów są krótkie i falowane, a u American Wirehair – szorstkie, kręcone i poskręcane niczym druciki.

Kocie wąsy są niesamowicie czułe i służą do wielu zadań. W nocy, w ciemnościach, działają jak anteny, dzięki czemu kot nie wpada na przeszkody. Pomagają mu też ocenić prędkość i kierunek wiatru, zanim zdecyduje się na wielki skok. Kot używa ich również do sprawdzania, czy zmieści się w danym przejściu (żeby nie utknąć!) oraz do namierzania zapachów niesionych przez wiatr, takich jak jedzenie czy kotka w rui.

Kot wysuwa wibrysy, żeby dotknąć upolowanej zdobyczy i upewnić się, że nie żyje, bez konieczności wypuszczania jej z pyszczka. Służą mu też do witania się z innymi kotami i wyrażania emocji.

Podobne rzeczy znajdziecie w Casto...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziwna mi się wydaje ta historia z kotką, która niby jest zdezorientowana, bo nie ma wąsów.

Miałam kiedyś kociaki, którym ich własna matka poobgryzała wąsy, i wcale nie były przez to zdezorientowane.

Przetłumaczony francuski
    Elodie076
    Elodie076 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To tylko sam koniuszek.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, to porównanie jest faktycznie bardzo nietrafione, ale to wciąż po prostu włos. Tym, co czyni go wyjątkowym, jest mięsień, do którego jest przyczepiony i który pozwala zwierzakowi się orientować. Jeśli nasada włosa nie została naruszona, to nie masz się co martwić.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post