Opieka po sterylizacji: jak sobie z tym poradzić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja mała kicia, która ma około 6 miesięcy, właśnie została wysterylizowana. To bardzo aktywny maluch i stało się dokładnie to, czego się obawiałam. Właśnie wróciłyśmy do domu, a ona próbuje biegać we wszystkie strony, chociaż strasznie się przy tym zatacza! Próbuje też wskakiwać na wysoką szafę albo na łóżka, ale nie chcę jej na to pozwolić, bo na pewno ją boli! Problem w tym, że uderza mocno o ściany i się przewraca (nie potrafi jeszcze prosto chodzić). Oczywiście próbuję ją pilnować i ją łapię, ale nie ma szans, żeby usiedziała w miejscu. Weterynarz zapewniał mnie, że będzie spać i będzie spokojna. Radził, żeby zostawić ją w spokoju, ale po prostu nie mogę: ona upada, biega i krzyczy, turlając się po podłodze. Tak strasznie się boję, że zrobi sobie krzywdę.

Co mam zrobić, żeby nic jej się nie stało?

Dodatkowo wet zalecił, żeby dać jej tylko odrobinę jedzenia. Tak zrobiłam, ale ona ciągle prosi o jeszcze (nie jadła od wczoraj od 20:00). Czy powinnam jej dać jeść? Jakie jest ryzyko?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi :-)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Toulousaine
    Toulousaine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, mam wrażenie, że moja kotka zerwała dzisiaj wieczorem jeden szew. Rana nie krwawi, ale bardzo się niepokoję.

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Koraneeee: też byłam w szoku, jak odbierałam moją, ale układ rozrodczy zajmuje jednak sporo miejsca u kotki^^ Moja miała cięcie na brzuchu i faktycznie, wyglądała na taką „pustą”
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim! Wpadam z wieściami!

W sumie to ten pierwszy wieczór był najgorszy, bo panienka cały czas wszędzie skakała (nieźle się najadłam strachu, jak zaczęła się wspinać na całą szafę, będąc jeszcze na pół pod narkozą), ale potem nie było już żadnych problemów. Szybko wróciła do normy i odzyskała swój wilczy apetyt. ^^ Zrozumiała też, że nie powinna ściągać opatrunku.

Dwa tygodnie po operacji poszłam z nią do weterynarza na ściągnięcie szwów. Wszystko było w jak najlepszym porządku, poza jednym szwem, który trochę „wciął się” w skórę, ale szybko się zagoiło.

Więc podsumowując, kicia ma się świetnie, bardzo dobrze doszła do siebie i oczywiście nadal jest baaardzo aktywna! :-D

Dzięki wszystkim za rady i przepraszam Angeline, że nie odpisałam kilka tygodni temu – Twoje wskazówki bardzo mi pomogły, ale zupełnie zapomniałam odczytać i odpisać (przy tej małej, która nie mogła usiedzieć w miejscu i w ogóle) ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przepraszam Koranee, nie zauważyłam wcześniej twojego pytania. To zależy od tego, czy weterynarz operował ją, robiąc nacięcie na środku brzucha, czy może zrobił dwa nacięcia – jedno na prawym, a drugie na lewym boku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tylko dla kocich dziewczynek!!

Hej, radzę wam dopilnować, żeby kicia miała spokój przez przynajmniej 3 dni (najlepiej zamknijcie ją w małym pokoju bez mebli, na które NIE mogłaby się wspinać). Weterynarz na pewno wam to mówił – po zabiegu kotka musi odpoczywać, bo inaczej ryzykuje wyrwaniem szwów! Znam dziewczynę, która nie posłuchała weterynarza i pozwoliła swojej kotce biegać po ogrodzie zaraz po sterylizacji. Znalazła ją potem z rozprutym brzuszkiem przez zbyt gwałtowny wysiłek... To prawdziwa historia, więc radzę wszystkim właścicielom: uważajcie bardzo na swoje kotki po sterylizacji!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hejka, mam małe pytanko. Wczoraj rano wysterylizowałam moją kotkę i chociaż już wcześniej była raczej szczuplutka, to teraz zauważyłam, że ma takie dołki pod żebrami. Czy to normalne?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Aby koty nie lizały rany i nie otwierały jej na nowo, zazwyczaj zakłada się im kołnierz. Jednak skoro Twoja kotka jest bardzo nerwowa i aktywna, to jeśli mimo lizania nie udaje jej się zdjąć opatrunku, lepiej zrezygnować z kołnierza, żeby nie stresować jej jeszcze bardziej. Jeśli jednak uda jej się go ściągnąć, będziesz musiała jej go założyć.

Najlepiej pozwolić jej zachowywać się swobodnie, dopóki widzisz, że nie ma dla niej żadnego ryzyka.

Miłej niedzieli,

Marion

Bardzo dziękuję za radę! Na razie daję jej spokój i wygląda na to, że zrozumiała, że nie powinna go zdejmować :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, miej ją dzisiaj wieczorem na oku, a pojutrze już wszystko będzie w porządku, nie martw się – będzie mogła się bawić itd. Musisz tylko dopilnować, żeby nie zerwała sobie opatrunku, jeśli nie nosi kołnierza. Mimo wszystko cały czas ją obserwuj.

Jeśli dasz jej za dużo jedzenia, może wymiotować (to przez narkozę), więc nie ma co przesadzać. Jutro dostanie pełną miskę, ale dziś wieczorem najlepiej podać tylko odrobinę karmy i zapewnić jej stały dostęp do świeżej wody!

Chatons_Libres: Zupełnie nie widzę związku... 6/7/8/9 miesięcy to właściwie to samo. Moje kotki mają rok i kilka miesięcy, a wciąż są niesamowicie aktywne!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dlatego właśnie lepiej sterylizować około 9-10 miesiąca, bo kotka jest już spokojniejsza niż taki 6-miesięczny podrostek. Skoro już po wszystkim, to teraz pozostaje tylko zacisnąć poślady i trzymać kciuki... ;)

Tylko że mój weterynarz mocno podkreślał, że dopuszczenie do choćby jednej rui zwiększa ryzyko nowotworów, więc nie było wyboru :-)

Na razie jest w porządku, powoli zaczyna kumać, że i tak nie zdejmie tego opatrunku :-)

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Żeby koty nie lizały rany i nie otworzyły jej ponownie, zazwyczaj zakłada się im kołnierz. Ponieważ jednak Twoja kotka jest bardzo nerwowa i aktywna, to jeśli mimo lizania nie udaje jej się zdjąć opatrunku, lepiej odpuścić sobie ten kołnierz, żeby nie denerwować jej jeszcze bardziej. Jeśli jednak uda jej się go zdjąć, będziesz musiała jej go założyć.

Najlepiej pozwolić jej zachowywać się swobodnie, dopóki widzisz, że nie ma dla niej żadnego ryzyka.

Miłej niedzieli,

Marion

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post