Pomocy, mój kot zaczął sikać na łóżko

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Rok temu adoptowałam Leezis z fundacji, ma teraz dwa lata. Charakter idealny: spokojna, pieszczocha, czysta, naprawdę bezproblemowa. Jesteśmy ze sobą bardzo blisko, śpimy razem itd., mimo że od początku była przyzwyczajana do zostawania samemu i zawsze znosiła to bardzo dobrze. Krótko mówiąc – nigdy nie było żadnych problemów.

A jednak od tygodnia sika prawie codziennie do mojego łóżka... całe dnie spędzam na praniu pościeli i zaczyna to już poważnie siadać mi na psychikę (5 razy w ciągu 6 dni...). Byłam z nią u weterynarza, według niego jest okazem zdrowia i to problem behawioralny, którego przyczynę muszę znaleźć...?? Poza tym ma apetyt, bawi się, śpi normalnie... nie zmieniłam swojego grafiku i często bywam w domu. Zdarzyło się to dwa wieczory, kiedy mnie nie było, i trzy noce, gdy spałam. Obecnie sama jestem chora i kiepsko się czuję... może ona to wyczuwa? Ale wcześniej też chorowałam i jej to nie przeszkadzało! Jakiś czas temu zmieniłam jej też karmę, ale zadbałam o okres przejściowy i ma świetny apetyt...

Nie uśmiecha mi się używanie odstraszaczy, bo mieszkam na 30 metrach z kanapą w salonie... a uwielbiałam spać z moją Lili. Chciałabym zabronić jej wstępu do pokoju na noc przez parę dni, ale to zmusiłoby mnie do przestawienia kuwety i misek... może to nie jest najlepszy moment na dodatkowe zamieszanie? (Robiłam to już wcześniej, gdy miałam gości, i wcale jej to nie przeszkadzało).

W każdym razie, jeśli moglibyście mi pomóc, będę wdzięczna – jestem już trochę zdesperowana i naprawdę mam dosyć...

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, nie do końca zrozumiałem kwestię zmian karmy i żwirku... Ale jeśli przed zmianą żwirku lub karmy kotka nie sikała poza kuwetą, to trzeba wrócić do tych poprzednich produktów, do których była przyzwyczajona.

Bardzo możliwe również, że to przez koty Pani sąsiadki.

Naprawdę bardzo mi przykro, to musi być dla Pani bardzo trudne... Przykro mi, ale nie jestem w stanie bardziej pomóc. Mam nadzieję, że problem ustąpi jak najszybciej.

Miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak przy okazji, była wysterylizowana, jak miała 6-7 miesięcy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Po zmianie marki żwirku i miejsca kuwety miałam już wielką nadzieję – przez dwa dni nie było żadnego sikania poza kuwetą. A dzisiejszej nocy... znowu to samo. Nawet już na nią nie krzyczę, żeby nie stresować jej jeszcze bardziej, ale też dlatego, że po prostu mi jej szkoda. Co się dzieje z moją Lili? Sama też przez to trochę cierpię, bo uwielbiałam z nią spać (nie wspominając o tym, że życie mija mi na robieniu prania i wszędzie wiszą jakieś prześcieradła...).

ALE chyba znalazłam przyczynę: wczoraj wpadłam do sąsiadki, żeby oddać jej ten prawie nowy żwirek, bo chciałam wrócić do poprzedniego. Była zachwycona i nie bez powodu: oprócz swoich dwóch kotów, od niedawna bierze koty na dom tymczasowy z fundacji i obecnie ma u siebie dwa nowe mruczki, tuż za moją ścianą. To oczywiście bardzo szlachetne, ale dla mnie to był zimny prysznic... co mam zrobić, jeśli moja kotka nie toleruje nowych zwierząt w sąsiedztwie, a sąsiadka będzie brać kolejne co miesiąc?! Co za sytuacja...

Dodam tylko, że od 3 dni podaję jej Zylkene.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, czytam je bardzo uważnie.

Przetłumaczony francuski
    R
    Roucoulou64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Kiedy kot nagle zaczyna sikać poza kuwetą, zazwyczaj oznacza to, że wydarzyło się coś nietypowego, nastąpiła jakaś zmiana albo pojawił się problem z układem moczowym – a w tym przypadku robi to akurat na Twoje łóżko. Czy mogło wydarzyć się coś, na przykład jakiś hałas albo krzyk, który Twoja kotka mogła źle zinterpretować? Może zmiana żwirku, przemeblowanie, zmiana karmy, legowiska lub coś innego? Pojawił się nowy zwierzak lub domownik, a może ktoś się wyprowadził? Może doszło do jakiegoś niefortunnego spotkania z innym zwierzęciem? Albo wyjście na zewnątrz? Przyczyn może być naprawdę mnóstwo... może to też kwestia karmy. Powiem coś, co pewnie będzie trudne, ale postaraj się jej nie karać, nie krzyczeć na nią ani nie denerwować się, kiedy to robi – takie zachowanie tylko niepotrzebnie potęguje jej stres. Mam nadzieję, że rady studentów weterynarii pomogą. Daj znać, co i jak. Informuj nas na bieżąco, powodzenia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedź. Przeniosłam więc kuwetę do łazienki, czyli do pomieszczenia, w którym ona często robi sobie drzemki. Wcześniej wyczyściłam ją wybielaczem. Mam wielką nadzieję, że to zadziała!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Żeby spróbować rozwiązać ten problem, mam dla Ciebie kilka wskazówek, chociaż pewnie część z nich już znasz:

- Kołdra to bardzo wygodne miejsce i Twoja kicia na pewno je uwielbia. Możesz spróbować najpierw ograniczyć jej dostęp do sypialni, na przykład zamykając drzwi, a potem postawić kuwetę w miejscu, które Twoja kotka szczególnie lubi. Koty mają swoje upodobania i na pewno łatwo zauważysz jej ulubione punkty, obserwując ją w ciągu dnia. Miejsce, w którym postawisz kuwetę, powinno być spokojne, żeby kicia mogła czuć się tam bezpiecznie i swobodnie;

- Zaleca się, aby na każdego kota przypadała przynajmniej jedna kuweta, więc najlepiej byłoby postawić drugą, odpowiednio dużą, w miejscu, które wybierzesz po obserwacji kotki;

- Kuweta musi być zawsze czysta i regularnie sprzątana, żeby zapewnić kotce maksymalny komfort;

- Do sprzątania „wpadek” nie używaj środków zawierających amoniak, ponieważ jego zapach stymuluje koty do sikania. Za to samą kuwetę możesz umyć wodą z dodatkiem wybielacza (np. Ace), żeby zachęcić kotkę do załatwiania się właśnie w niej;

- Bardzo ważne jest, żeby nie karcić kota, ani gdy złapiesz go na gorącym uczynku, ani tym bardziej po fakcie, gdy jest już „po wszystkim”. To może wywołać u zwierzaka dodatkowy stres, co tylko nasili problem z załatwianiem się poza kuwetą;

- Czy Twoja kotka ma zapewnione odpowiednie zasoby? Spróbuj na przykład zostawiać jej jedzenie w kilku różnych miejscach w domu, przygotuj więcej legowisk, postaw drapaki i baw się z nią regularnie;

- Czy kicia jest wysterylizowana? Sterylizacja często pomaga rozwiązać tego typu problemy.

Jeśli jednak problem będzie się utrzymywał, koniecznie wybierz się do weterynarza, aby wykluczyć ewentualną infekcję.

Powodzenia i trzymam kciuki,

Charlotte

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post