Problem z ciężarną kotką, która nie rodzi

S
Stnn95 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja 10-miesięczna kotka jest w ciąży od 21 kwietnia. W środę 16 czerwca zrobiliśmy jej RTG, żeby upewnić się, że wszystko jest w porządku i weterynarz powiedział nam, że urodzi w ciągu najbliższych 8 dni. Tyle że minęły już prawie 2 tygodnie i wciąż nic. Nie szuka sobie żadnego miejsca, przygotowaliśmy jej karton z kocykami, ale w ogóle do niego nie zagląda. „Urządziliśmy” też jej budkę, ale tam też nie wchodzi. Całe dnie spędza w łazience, mimo że normalnie jest strasznym pieszczochem i zawsze trzyma się blisko nas.

W piątek miała skurcze (nie jestem na 100% pewna, czy to faktycznie były one), a potem cisza! Skontaktowałam się z weterynarzem, który kazał nam przyjść za tydzień, jeśli nadal nie urodzi, ale moim zdaniem to strasznie długo!

Chciałabym wiedzieć, czy komuś z Was przytrafiło się już coś podobnego? I czy to normalne, że ona w ogóle nie szuka sobie miejsca na poród?

To nie była planowana ciąża. Chcieliśmy ją wysterylizować, ale wet doradził nam, żeby poczekać do pierwszej rui, no i uciekła nam właśnie podczas tej pierwszej rui!

Wrzucam zdjęcie jej brzuszka, mam nadzieję, że będziecie mogli mi jakoś pomóc!

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • S
    Zgłoś

Faktycznie zmieniłem weterynarza, bo tamten nie robił USG, a ten drugi potwierdził to, co piszesz!

Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Dzień dobry, Dzięki za Wasze odpowiedzi! Strasznie się stresuję, bo w przeszłości opiekowałam się ciężarną kotką (to nie była moja kicia) i ona prawie umarła podczas porodu, musiała mieć operację w trybie natychmiastowym. A że termin rozwiązania się zbliża, to ogromnie boję się o moją i martwię się o wszystko! 😬 Jeśli chodzi o datę zapłodnienia, to było to między 21 a 23 kwietnia! Tak, pomyślałam, że ona pewnie chce urodzić w łazience, więc postawiłam tam karton, ale ona woli leżeć bezpośrednio na podłodze. Dzięki za Wasze odpowiedzi, to mnie uspokaja!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mała rada: natychmiast zmień weterynarza!

Ten jest wyjątkowo beznadziejny. Gdzie on wyczytał, że „trzeba czekać na pierwszą ruję”???? U większości kotek pierwsza ruja jest praktycznie niezauważalna, więc przy jego durnych radach ciąża jest murowana. A kotka jest o wiele za młoda, co wiąże się z ogromnym ryzykiem zarówno dla niej, jak i dla maluchów. Żałosne.

Co do reszty, powiedzmy, że mieści się w terminie, ale to już raczej kwestia czasu. Jeśli czuje się bezpiecznie w łazience, przygotuj jej w tym pomieszczeniu jakieś przytulne gniazdko.

Przetłumaczony francuski
    X
    Xchtu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Może nie szuka innego miejsca, bo chce urodzić właśnie w łazience? To całkiem możliwe, albo po prostu pójdzie do swojego kartonu w odpowiednim momencie.

Jeśli chodzi o datę porodu, Twój weterynarz mógł się pomylić, to się zdarza. Poza czekaniem niewiele możesz teraz zrobić. Obserwuj tylko uważnie, czy nie odszedł jej czop śluzowy – jest taki dziwny, żółto-zielony i śluzowaty (jak sama nazwa wskazuje 😁). Zazwyczaj kotka rodzi kilka godzin po jego utracie.

Jeśli faktycznie jest w ciąży od 21 kwietnia, to powinna urodzić dzisiaj albo jutro (o ile się nie mylę).

Nie martw się, skoro jeszcze nie zaczęła rodzić, to znaczy, że to jeszcze nie ten moment. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze :) Daj koniecznie znać, co u niej słychać.😄

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, dawno nie miałam pod opieką ciężarnej kotki, ale wydaje mi się, że na ten moment nie ma nic alarmującego. Czy jest Pani pewna daty zapłodnienia? Kotka nie wydaje mi się zbyt duża. W każdym razie wszystko mieści się jeszcze w normie (ciąża u kotów trwa do 69 dni). Ponieważ to jej pierwsza ciąża, być może nie ma jeszcze instynktu szukania sobie ustronnego miejsca, no chyba że wybrała już łazienkę. Inne osoby na forum na pewno będą mogły udzielić Pani bardziej konkretnych odpowiedzi. Jeśli weterynarz poradził, aby odczekać kilka dni, proszę się za bardzo nie niepokoić. Nicole
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zdjęcie nie zostało opublikowane przez Wamiz.

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post