Przerażony kot, nie chce wyjść ze swojej kryjówki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Słuchajcie, czuję się z tym obecnie fatalnie, bo kot, którego adoptowaliśmy, od ponad tygodnia siedzi schowany pod naszą wanną! Ma rok i już przed adopcją był bardzo nieśmiały – mieszkał z dziesiątką innych kotów i był trochę „wykluczony” z grupy, dlatego zaproponowano nam, żebyśmy go wzięli. Niestety, niedługo po jego przyjeździe, zapomnieliśmy zamknąć drzwi do łazienki przechodząc obok. Po szukaniu go wszędzie, zorientowaliśmy się, że przeszedł przez otwór w płytkach, który prowadzi pod wannę i rury...

Oczywiście nie da się go stamtąd wyciągnąć. Wychodzi tylko w nocy, żeby zjeść chrupki i skorzystać z kuwety, ale ucieka, gdy tylko usłyszy, że się do niego zbliżamy, a nawet gdy po prostu rozmawiamy. To trwa już ponad tydzień. Codziennie daję mu trochę mokrej karmy, żeby nabrał zaufania, ale myślę, że jest potwornie przerażony hałasem wody uderzającej o wannę każdego dnia, a do tego rano zdarza nam się głośniej rozmawiać, żeby się rozbudzić... Naprawdę boję się, że przez to z każdym dniem jest coraz bardziej sterroryzowany! Jest mi strasznie przykro, że zapomniałam zamknąć te drzwi. Mówiono nam, żeby zostawić go w jednym pokoju, by mógł się oswoić z nowym otoczeniem... :(

Zastanawiam się nad kupnem sprayu z feromonami, żeby spróbować wywabić go z kryjówki. Co o tym sądzicie? Bardzo proszę o jakieś rady..

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, mam ten sam problem, co (Roba). Niedawno adoptowaliśmy kotkę ze schroniska. Przez to, że w schronisku miała kontakt z innymi kotami, jest całkowicie przerażona i schowała się u nas pod prysznicem. Mamy duży problem, żeby ją stamtąd wyciągnąć – ani jedzenie, ani zabawki nie działają tak, jak byśmy chcieli. Macie jakieś pomysły, jak moglibyście nam pomóc? Z góry dzięki wszystkim!
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Musisz uzbroić się w cierpliwość, wykazać sprytem... i nigdy nie tracić nadziei :)

W końcu zacznie wychodzić w ciągu dnia, a póki co najważniejsze jest to, że je i korzysta z kuwety.

Oto kilka sposobów, jak go ośmielić:

– regularnie przesiaduj w łazience, np. z książką, mów do niego bardzo spokojnie i dawaj mu jedzenie, żeby zaczął kojarzyć cię z czymś dobrym

– bardzo, bardzo powoli oddalaj miskę od jego kryjówki, żeby zachęcić go do zwiedzania domu

– przygotuj mu inne kryjówki w domu i spraw, żeby były zachęcające, kładąc tam sweter lub poduszkę... po prostu coś miękkiego ;) (podrzucam mój sposób na magiczny karton: https://www.youtube.com/watch?v=SyRSqJZFuEg)

– staraj się zachować spokój w domu, uważaj też na głośność telewizora

– spróbuj zachęcić go do zabawy kawałkiem sznurka (ale nigdy nie zostawiaj go z nim samego i zawsze pilnuj, żeby go nie zjadł podczas zabawy)

To oczywiście tylko kilka propozycji, inni na pewno podpowiedzą ci jeszcze swoje sprawdzone sztuczki.

W każdym razie nie poddawaj się :)

edit: jeśli chodzi o spray z hormonami, może on pomóc, ale sam w sobie nie rozwiąże problemu

Skontaktuj się z weterynarzem, żeby sprawdzić, czy preparat Zylkene byłby odpowiedni w waszej sytuacji (słyszałem o nim, ale nie mam pewności, czy w waszym przypadku przyniesie pozytywny skutek)

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post