Uderzyłem kota i strasznie się z tym czuję

Dyder79
Dyder79 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Strasznie mi z tym źle.

Zobaczyłem, że mój kot chce wskoczyć na komodę (mimo że nie było tam miejsca, bo stoi na niej mnóstwo rzeczy) i choć krzyczałem „nie”, było już za późno. Wszystko spadło, a ja odruchowo dałem mu klapsa w *****, i to całkiem mocnego.

Uciekł i się schował. Mam ogromne wyrzuty sumienia, jestem załamany i boję się, że zrobiłem mu krzywdę.

Później go głaskałem, bawiłem się z nim, ale chciał wyjść na zewnątrz. Widziałem, jak wspina się na drzewa.

Mam nadzieję, że nic mu nie jest.

Boję się, że będzie miał do mnie urazę i ucieknie.

Nigdy wcześniej go nie uderzyłem, bo wiem, że to nic nie daje i jestem przeciwny przemocy. Ale gdy zobaczyłem, jak to wszystko leci, ręka sama mi poleciała. Jest mi tak smutno, czuję się winny, nie chciałem tego zrobić, zwłaszcza przez jakieś durne przedmioty. Nie wiem, dlaczego tak zareagowałem.

Jeśli macie jakieś rady... Mam dwa koty i psa, kocham je tak bardzo, że pozwalam im na wszystko. To prawda, że koty w ogóle nie słuchają, ale nigdy nie podniosłem na nie ręki. Nie wiem, dlaczego teraz to zrobiłem.

Czy możecie mi coś doradzić?

Czy może być ranny?

Czy będzie miał do mnie żal?

Jak mu wytłumaczyć, że nie może wszędzie wchodzić?

Czasami to wręcz niebezpieczne – widziałem, jak balansuje na barierce na pierwszym piętrze. Jakby spadł, to byłoby z 5 metrów lotu prosto na kafelki. Stresuję się za każdym razem, gdy to robi.

Ach, czuję się fatalnie, mam straszne wyrzuty sumienia.

Bardzo dziękuję

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

DUPLIKAT – Autorka założyła nowy wątek.

Przetłumaczony francuski
    P
    Picatsou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli dobrze traktujesz swoje zwierzaki, to nic Ci nie grozi. Do interwencji potrzeba dowodów (filmików, zeznań kilku świadków...). Nawet jeśli inspektorzy z TOZ-u czy innej organizacji zapukają do Twoich drzwi, to zobaczą przecież, że koty są dobrze nakarmione i zadbane. Pewnie po prostu doradzą kastrację i szczepienia. Bądź szczery ze sobą i z nimi, jeśli masz jakieś trudności (finansowe czy zbyt dużą liczbę kotów). Oni doskonale wiedzą, że zwierzaki często stają się narzędziem do wyrównywania rachunków między skłóconymi sąsiadami. Z drugiej strony, możesz pomyśleć o zgłoszeniu sąsiada za zniesławienie.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Littlewolfbrittle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, sąsiad oskarża mnie o bicie moich kotów, mimo że nigdy nie podniosłem/am na nie ręki. Co mi za to grozi? Bardzo nie chcę, żeby mi je odebrano... Pozdrawiam 😔
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zrobienie samemu zabezpieczenia na balkon jest naprawdę proste. Wystarczą listewki, wiertarka, obcinaczki, zszywacz i zwykła siatka ogrodzeniowa – wszystko to bez problemu dostaniesz, a kosztuje dosłownie grosze.

Przetłumaczony francuski
    Dyder79
    Zgłoś
    Oj nie, dzięki, on wygląda na dość wymagającego. A jest taki słodki! Tyle że ja spędzam mnóstwo czasu na układaniu książek, więc u nas to by raczej nie przeszło. Wygląda na niezłego psotnika :)
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

Dyder,

Słuchaj, fretka wcale nie gryzie wszystkiego wokół, bo to nie gryzoń. Za to wspina się absolutnie wszędzie. Łapkami i pyszczkiem wywala mi wszystkie książki z regałów, kradnie mnóstwo drobiazgów, które potem chomikuje pod kanapą, wywraca wszystkie kosze na śmieci, rozszarpuje papier toaletowy i ręczniki papierowe, no i strasznie śmierdzi (bo to samczyk).

Świetnie dogaduje się z moim wykastrowanym kocurkiem, są wręcz nierozłączni. Moje dwie kotki po prostu go ignorują.

No i tak to wygląda... To jak, dalej chętny na fretkę??

Przetłumaczony francuski
    Dyder79
    Zgłoś

Cześć,

No właśnie, zawsze się zastanawiałem, jak to jest mieszkać z fretką. Wszystko podgryza? Wszędzie się też wspina? Dziwne, że koty na nią nie polują.

Chciałem mieć kozę miniaturkę, ale mój ogrodnik mi odradził, bo podobno zjada wszystko w ogrodzie, a do tego to niezłe uciekinierki.

Super są te wszystkie nowe zwierzaki domowe

Dzięki wszystkim

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

@Blue Cat Cześć Blue, fajnie Cię znowu u nas widzieć 👍

Hej Trifouillette!

Ach, te nasze zwierzaki potrafią nieźle dać w kość... Odkrywam w sobie nieprzebrane pokłady cierpliwości przy mojej fretce ASH, która żyje TYLKO po to, żeby rozrabiać. Przy niej moje 3 koty zasługują na to, żeby je Watykan kanonizował.

Przetłumaczony francuski
    Dyder79
    Zgłoś
    Cześć, Czasem się chowają i czekają, aż ona przejdzie obok, a potem pacają ją łapką hahaha. To raczej dla zabawy, ale biedna nic na to nie mówi :) Uwielbiam moje koty, ale czasem potrafią dać mi w kość. Na przykład w nocy śpię i nagle słyszę hałas – to mój kot bawi się w zrzucanie rzeczy z mojej szafki nocnej. Jak się wprowadzałam, ciągle słyszałam jakieś chrupanie – to był mój kot, który darł kartony, gorzej niż jakaś mysz, no szczyt wszystkiego ;) Raz bawił się moimi okularami, mimo że mówiłam mu, że nie wolno. Nie wiem, jak wy to robicie, żeby nie pozwalać im wszędzie wchodzić, ale moje wyłażą nawet na belki pod sufitem na piętrze. O blacie kuchennym to już nawet nie wspomnę, wszędzie mam ślady łapek. A jak używam płyty grzejnej, to muszę je wypraszać z pomieszczenia, bo boję się, że przejdą po niej i poparzą sobie łapki. Ale i tak je kocham i każda wspólna chwila daje mi mnóstwo radości.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Picatsou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja też dopiero zaczynam z kotami; jasne, są wrażliwe, ale jak im się pozwoli rządzić, to potrafią być z nich prawdziwi tyrani. Mam nadzieję, że nie dają za bardzo popalić twojej suczce, bo wtedy trzeba będzie postawić sprawę jasno! 😁
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post