Wyciek z gruczołów okołoodbytowych podczas pieszczot

L
Little0 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

mamy problem z dwiema z naszych czterech kotek (dachowców) od blisko pół roku. To siostry i wykazują reakcję, jakiej nie widzieliśmy przez 20 lat opieki nad kotami. Mają około półtora roku i podczas głaskania wystrzykują płyn z gruczołów okołoodbytowych... staje się to już nie do zniesienia, bo ten płyn okropnie śmierdzi. Zdarza się to na kanapie, na nas... cała rodzina ma teraz zakaz głaskania kotów. To przecież nie jest kocie życie! Macie jakieś rozwiązanie? Nasz weterynarz radzi zmienić karmę, ale jesteśmy bardzo sceptyczni (podobnie jak sama pani weterynarz, która podłapała ten pomysł od kolegi po fachu), tym bardziej że u dwóch pozostałych kotek nic takiego się nie dzieje.

W gruczołach nie ma żadnej infekcji. Czy można rozważyć ich chirurgiczne usunięcie?

Dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

SZUKAMY NOWYCH DOMÓW DLA NASZYCH SZCZENIĄT LEONBERGERA

Z powodu konieczności zakończenia działalności naszej hodowli, oddamy w bardzo dobre ręce nasze urocze szczeniaki rasy LEONBERGER urodzone 10.04.2022 r. Mamy 9 piesków i 5 suczek. Maluchy są oznakowane (tatuaż), zaszczepione i posiadają rodowód (LOF). Pochodzą z doskonałych linii po championach Francji, mają świetne charaktery i są wychowywane w rodzinnej atmosferze. Są wolne od dysplazji (matka: 2CLL6244581524).

Jeśli chcesz zobaczyć więcej zdjęć moich kochanych maluchów, napisz do mnie na e-mail: jeanlucvirol140@gmail.com

Osobom niepoważnym z góry dziękujemy.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, u nas zdarzyło się to dwa razy i od tamtej pory spokój (ostatni raz jakieś pół roku temu). We wrześniu ma szczepienie, więc postaram się nie zapomnieć o tym wspomnieć weterynarzowi. Poniżej wrzucam link do artykułu o gruczołach okołoodbytowych. Nadwaga może mieć na to wpływ (co jest problemem mojej kici), ale mała nie wykazuje żadnych zachowań, które sugerowałyby jakiś problem, więc nie mam pojęcia, dlaczego właściwie tak się stało. https://www.chatsdumonde.com/le-chat-50/anatomie-morphologie-du-chat-50006/les-glandes-anales-du-chat-role-problemes-entretien-18724.php
    Przetłumaczony francuski
    Zigou
    Zigou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Mam ten sam problem z moją małą, zdarzyło jej się to dwa razy w ciągu pół roku.

Na początku nie wiedziałam, co to jest, ale dzięki waszym wpisom zrozumiałam, że to właśnie gruczoły okołoodbytowe. Zdarza się to jej podczas wspólnych pieszczot, kiedy tak jakby „memła” lub ssie, a zapach jest po prostu okropny… Muszę ją wtedy kąpać, chociaż ona tego szczerze nienawidzi!

Nie wiem, czy macie na to jakieś sposoby albo potraficie to jakoś wyjaśnić…

Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
    L
    Little0 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź. Niestety mieliśmy nadzieję, że to samo przejdzie, ale jednak nie. Badanie u weterynarza wyszło dobrze, więc fizycznie niby wszystko jest w porządku. Ponieważ jednak sytuacja jest dla nas bardzo uciążliwa, faktycznie zasięgniemy opinii innego lekarza.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Pisałam niedawno post, bo moja kicia też opróżniła gruczoły okołoodbytowe podczas pieszczot i relaksu. Zdarzyło się to dwa razy, mimo że w zasadzie dzieje się to w stresie albo przy problemach zdrowotnych. Ponieważ jednak od tamtej pory to się nie powtórzyło, nie byłam u weterynarza. Wiem, że zdarza się, że weterynarze usuwają gruczoł, gdy jest mocno zainfekowany, ale nie wiem, czy operowaliby, jeśli to nie jest problem zdrowotny, ani jakie jest ryzyko. Myślę, że najlepiej będzie, jak po prostu podpytasz o to weta.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post