Wydzielina z dróg rodnych, kotka ma ruję

C
Croal Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Moja kotka ma około 7 miesięcy i właśnie przechodzi swoją pierwszą ruję.

Zauważyłam, że z jej dróg rodnych wydobywa się niewielka ilość przezroczystego płynu, który nie ma żadnego szczególnego zapachu. Dzisiaj rano kicia wymiotowała. Dwa razy oddała też mocz poza kuwetą, co wcześniej nigdy jej się nie zdarzało.

Mimo to nie wydaje się osowiała, jest raczej mocno pochłonięta objawami rui (miauczenie, ocieranie się o podłogę, wypinanie tyłu itp.). Nie mam wrażenia, żeby miała gorączkę, ale nie wiem, jak mogłabym to sprawdzić. Nie wydaje mi się też, żeby jej apetyt czy ilość wypijanej wody się zmniejszyły, ale to również trudno mi dokładnie zweryfikować.

Czy to jest normalne? Czy może to być zapalenie pochwy, zapalenie macicy albo ropomacicze? A może jeszcze coś innego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Mahèle

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • A
    Adc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Napisałeś ten post kilka lat temu, ale moja kotka ma dokładnie takie same objawy, poza wymiotami. Czy to była jakaś infekcja, czy może było to „normalne”?

Przetłumaczony francuski
    C
    Croal Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi. Udało mi się już umówić wizytę u weterynarza!

Tak, moja kotka zostanie wysterylizowana, gdy tylko skończy się jej ruja (weterynarz nie może operować w trakcie).

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Do weterynarza!

Taka wydzielina nie jest normalna.

Faktycznie, warto byłoby ją wysterylizować – cieczka jest dla niej męcząca, a sterylizacja ogranicza ryzyko wystąpienia guzów listwy mlecznej.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Twoja kotka jest już w wieku, w którym zdecydowanie najwyższy czas na sterylizację. Ten zabieg ma właściwie same zalety: koniec z męczącymi rujami, lepsze zdrowie, dłuższe życie, mniejsze ryzyko nowotworów sutka, a do tego spokój, czystość i bezpieczeństwo.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, ja też wybrałabym się do weterynarza, bo to może być jakiś problem (koty czasem załatwiają się poza kuwetą, żeby dać znać, że coś jest nie tak; moja tak robiła i okazało się, że to infekcja dróg moczowych).
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ruja u kotki nie powoduje żadnej wydzieliny. Zadzwoń najlepiej do swojego weterynarza, on Ci powie, co i jak.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post