Wyrywa sobie szwy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Jak niektórzy z Was wiedzą, mój 3,5-letni Garfield miał 7 lutego operację brzucha.

W czwartek po południu mamy zaplanowaną wizytę na zdjęcie szwów, ale zauważyłam dziś rano, że próbuje je wyrywać zębami. Kiedy widzę, że to robi, staram się go jakoś rozproszyć, ale to nie pomaga. Domyślam się, że go to drażni, ale nie mam pojęcia, jak pomóc mu przetrwać te ostatnie 48 godzin.

Dodam, że to szwy typu „guzikowego”, a weterynarz uznał, że kołnierz nie będzie mu potrzebny.

Macie jakieś pomysły?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Tak, ja też znalazłam tylko taki sposób, żeby Kiara nie ruszała opatrunku i szczerze mówiąc, to działa całkiem nieźle. Tylko skarpetka nie może być zbyt luźna, bo inaczej łatwo spadnie :) a jeśli chcesz tak zrobić, to pamiętaj, żeby i tak położyć kompres na ranę, żeby jakiś element skarpetki nie zahaczył o szwy. Ale spokojnie, nawet bez kompresu nie sądzę, żeby coś się przyczepiło, to tak tylko na wszelki wypadek :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To świetny pomysł, spróbuję, dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, myślę, że nie masz się co martwić.

Twój kiciuś szybko się zorientuje, że jak będzie przy tym grzebał, to go zaboli, i w końcu przestanie.

Z drugiej strony, jeśli naprawdę nie chcesz, żeby dotykał blizny, możesz założyć mu skarpetkę.

O, w ten sposób:

I żeby skarpetka nie dotykała bezpośrednio rany, trzeba podłożyć jałowy kompres.

Sama tak zrobiłam u mojej Kiary przy sterylizacji, bo bez przerwy zrywała opatrunek.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzwoniłam już, ale sekretarka mówi, że pani weterynarz ma wizyty przez całe popołudnie i ma oddzwonić, „jak tylko znajdzie wolną chwilę”. No ale cóż, chciałabym jakoś pomóc, nawet jeśli weterynarz o mnie zapomni.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No to zadzwoń do swojego weterynarza, żeby mimo wszystko go o to dopytać, ale moim zdaniem, jeśli zobaczy, że przy zbyt mocnym pociągnięciu go boli, to nie będzie tego kontynuował.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, patrząc na to, jak został pozszywany, nie ma szans, żeby sam je sobie wyciągnął, może tylko zrobić sobie krzywdę. Wrzucam zdjęcie, żebyście mieli pojęcie, jak wygląda ten szew.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, myślę, że powinieneś po prostu zadzwonić do weterynarza i zapytać, czy to niebezpieczne, że wyciąga sobie szwy, czy może nie ma już żadnego ryzyka, skoro rana jest już zagojona.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post