Wysterylizowana kotka w ciąży?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry wszystkim,

Trzy lata temu adoptowałam kotkę ze schroniska dla zwierząt. W zeszłym lutym skończyła 11 lat i zawsze była okazem zdrowia, pełna energii i z prawidłową wagą. W jej książeczce zdrowia widnieje wpis, że została wysterylizowana, ale nie ma informacji o metodzie (szukając w internecie, dowiedziałam się, że jest kilka sposobów sterylizacji kotów). Przez te 3 lata nigdy nie widziałam u niej oznak rui i nigdy nie wychodziła na zewnątrz, poza wolierą („catio”) lub na smyczy ze mną.

No i właśnie, około miesiąc temu udało jej się wymknąć przez zbyt szeroko otwarte okno, a ja zorientowałam się dopiero rano, gdy zobaczyłam ją na dworze. Od tego czasu bardzo przybrała na wadze w okolicach brzucha i wydaje mi się, że ma obrzmiałe sutki... zastanawiam się więc, czy mimo że została wysterylizowana dawno temu, istnieje szansa (choćby najmniejsza), że jednak jest w ciąży?

Niestety dla mojej kotki (i dla mnie, bo bardzo się o nią martwię), mieszkam w małej wiosce, dwie godziny drogi od najbliższego weterynarza...

Jeśli takie ryzyko istnieje, to pojadę do lecznicy... ale martwię się, że przy jej nienawiści do jazdy samochodem, byłoby to dla niej – zwłaszcza w tym wieku i być może w ciąży – bardzo stresujące.

Dzięki za pomoc

Miss Caribou

Wysterylizowana kotka w ciąży?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

Tak jak wspomniała Mel1, możliwe, że podczas sterylizacji weterynarz zostawił niewielki fragment jajnika, który wciąż jest aktywny. Przez to kotka może zajść w ciążę – to tak zwany zespół odprysku jajnika. W takiej sytuacji konieczne jest ponowne przeprowadzenie zabiegu u kotki. 

Mam nadzieję, że u Twojej kotki wszystko dobrze i że ona oraz jej maluchy, jeśli faktycznie się pojawiły, czują się świetnie. 

Miłego dnia,

Chloé

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na pewno da radę urodzić, zresztą i tak nie ma innego wyjścia!

Ale oczywiście to nie są najlepsze warunki dla niej i dla maluchów.

Czy możecie przygotować jej jakąś budkę? Wystarczy karton i kocyki, gdzieś w spokojnym, osłoniętym miejscu. I postawcie obok miskę. Może wcale do środka nie wejdzie, ale przecież jej nie zmusicie.

Miałam mniej więcej taką samą sytuację z bezdomną kotką (taką naprawdę bez właściciela) – przychodziła do mnie, przygotowałam jej kilka pudełek, ale i tak wolała urodzić na zewnątrz. Najwyraźniej wszystko poszło dobrze, bo teraz wróciła do mnie ze swoimi czterema maluchami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, od około 3-4 miesięcy przychodzi do mnie taka kotka, która zaszła w ciążę. Widzę, że zaczyna już szukać u mnie jakiegoś bezpiecznego miejsca, żeby się okocić. Problem w tym, że ona jest strasznie płochliwa, a jej właściciele (moi sąsiedzi z naprzeciwka) wyjechali na wakacje i nie ma ich przez całą jej ciążę! Myślicie, że da sobie radę z porodem, mimo że nie jest w swoim stałym otoczeniu?
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Wysterylizowana kotka może mieć młode. To pewnie rzadkie, ale się zdarza.

Mieliśmy wysterylizowaną kotkę, a mimo to wszystkie kocury z okolicy za nią biegały.

Po konsultacji u weterynarza dowiedzieliśmy się, że czasem sterylizacja się nie udaje. Zostaje mały kawałek jajnika, który się regeneruje. Nasza kotka nie zachowywała się jak przy rui, a jednak mogłaby zajść w ciążę.

Musieliśmy ją operować jeszcze raz, żeby była faktycznie wysterylizowana.

Więc tak, to rzadkość, ale się zdarza. I nie zawsze od razu się to zauważa.

Jeśli masz wątpliwości, idź do swojego weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Wysterylizowana kotka może mieć młode. To pewnie rzadkość, ale się zdarza.

Mieliśmy kiedyś wysterylizowaną kotkę, a i tak wszystkie kocury z okolicy za nią biegały.

Po konsultacji u weterynarza dowiedzieliśmy się, że czasem sterylizacja się nie udaje. Zostaje mały fragment jajnika i się regeneruje. Nasza kotka wcale nie zachowywała się jak przy rui, a jednak mogłaby zajść w ciążę.

Musieliśmy ją operować jeszcze raz, żeby faktycznie była wysterylizowana.

Także tak, to rzadkie przypadki, ale się zdarzają. I nie zawsze od razu to widać.

Jeśli macie wątpliwości, idźcie do swojego weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post