Zaginął wykastrowany kot

C
Cam76 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, piszę do Was, bo mój półtoraroczny, wykastrowany kocur nagle zaginął. Widziałam go ostatnio w piątek wieczorem i od tamtej pory cisza. To zupełnie nie w jego stylu – nawet jeśli sporo czasu spędza na dworze, to widujemy go po kilka razy dziennie i zawsze melduje się w porze karmienia. Bardzo się martwię, bo to już dwa dni, jak go nie ma. Nigdy wcześniej mu się to nie zdarzyło, szukaliśmy go i wołaliśmy już niemal wszędzie.

Czy myślicie, że wykastrowany kocur może tak po prostu uciec?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Colinjaloux7209 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie minął właśnie miesiąc od przeprowadzki. Wcześniej też miałam taras, ale kot nie miał tam zbyt wielu możliwości, poza ewentualnym przejściem na taras obok.

Teraz przeprowadziłam się do nowego mieszkania, też z tarasem, tyle że tutaj tarasy są otwarte i mój wykastrowany kot ucieka na wszystkie piętra. Już słyszę uwagi od właścicieli mieszkań, a nawet pretensje, i kompletnie nie wiem, co z tym zrobić. Na razie siedzę po prostu zamknięta w mieszkaniu.

Przetłumaczony francuski
    balthazar30
    Balthazar30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, rok temu wziąłem ze schroniska wykastrowanego i zaszczepionego kocurka. Jest bardzo miziasty i kochany. Mam taras i żeby nie przechodził do sąsiadów, założyłem siatkę, żeby nie mógł uciec, ale ostatnio cały czas tylko kombinuje, jak by tu zwiać. Nie rozumiem, o co mu chodzi?
    Przetłumaczony francuski
    G
    Gogo87 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Kot zazwyczaj ma dobry powód, żeby uciekać. Może to przez jakąś zmianę w jego życiu? Możliwe, że po prostu poszedł się „obrazić” z tego powodu. 

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Spróbuj też wystawić jego kuwetę bez wcześniejszego sprzątania, na pewno rozpozna własne zapachy...
    Przetłumaczony francuski
    N
    Nanoups Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy Twój kotek już wrócił?

Mój wykastrowany kocur, który niedługo skończy 3 lata, zaginął w zeszły piątek wieczorem.

Mieszkamy w bloku, ale od 3 lat bardzo regularnie jeździmy do moich rodziców do domu, gdzie kot ma swoje przyzwyczajenia i ulubione zabawki...

Przyniosłam mu jego ukochaną poduszkę i moją bluzę, żeby poczuł nasze zapachy.

Powiadomiłam weterynarza, bazę mikrochipów, rozwiesiłam ogłoszenia, sąsiedzi są poinformowani, moi rodzice regularnie go wołają i szukają go każdego dnia...

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wielkie dzięki za wasze odpowiedzi, dodałam już ogłoszenie na Pet Alert i właśnie wrzuciłam kolejne na chat-perdu.org. Mam nadzieję, że go odnajdę, bo powoli kończą mi się już pomysły… będę go dalej regularnie wołać.

Dobry wieczór

Możesz wrzucić nam tutaj jego najlepsze zdjęcie, żebyśmy mogli zobaczyć ten słodki pyszczek?

I wstaw je też w wątku „A MOŻE BY TAK... album zdjęć” (w dziale Ogólnym), pisząc, że zaginął.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Koniecznie skontaktuj się ze schroniskami w swojej okolicy. Możliwe, że ktoś go tam już zaprowadził, a często po prostu nie myślimy o tym, żeby tam zadzwonić. Jeśli nie ma chipa, nie będą mieli jak się z Tobą skontaktować.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi. Dodałem już ogłoszenie na Pet Alert i właśnie wrzuciłem kolejne na chat-perdu.org. Mam nadzieję, że go odnajdę... kończą mi się już pomysły. Będę go dalej regularnie wołać.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak mi przykro.

Przechodziłam przez to wiele razy i jestem z Tobą całym sercem.

Wołaj go zwłaszcza wieczorem i o świcie.

Chodź, potrząsając paczką z karmą, a potem zatrzymuj się, wołaj go po imieniu i nasłuchuj (jeśli to kot, który miauczy).

Miałam kiedyś syjamską kotkę, która zaginęła krótko po tym, jak wprowadziłam się do nowego domu.

Z jednej strony był las, który należał do mnie. Chodziłam tam ścieżką, wołałam ją i wracałam.

Trzeciego dnia, ta sama trasa i nagle widzę ją między drzewami – wyglądała, jakby spokojnie na mnie czekała.

Albo skądś właśnie wracała, albo mijałam ją wcześniej wielokrotnie, a ona po prostu nie dawała znać, że tam jest...

Nic jej nie było, może tylko była głodna, już dokładnie nie pamiętam.

Wygląda na to, że zrobiłaś już wszystko, co się dało. Zostaje jeszcze wrzucenie zdjęcia do mediów społecznościowych. Może inni będą mieli jeszcze jakieś pomysły?

Mógł też zostać przez kogoś przygarnięty, jeśli się przestraszył, uciekł i zgubił drogę.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Cześć, tak, szukaliśmy go już wszędzie w okolicy. Mieszkamy na wsi, więc sprawdziliśmy pola i las. Tak, on je suchą karmę. Rozwiesiliśmy też ogłoszenia, wrzuciliśmy informacje do skrzynek na listy, pytaliśmy sąsiadów i sprawdziliśmy okoliczne drogi, ale kompletnie nic. Wołamy go po kilka razy dziennie.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post