Zaparcia u miesięcznego kociaka?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Przejrzałam już kilka forów i różnych stron, ale nie znalazłam żadnego konkretnego rozwiązania, więc postanowiłam opisać mój problem tutaj!

Od kilku dni mam u siebie kociaka, który według pani weterynarz ma około miesiąca. Maluch jest w świetnej formie, bardzo dobrze je, dużo zwiedza, zaczyna się już sam myć, ząbkuje i ma bardzo (aż za bardzo?) mocne struny głosowe!

Mały problem polega na tym, że od jego przybycia (minęły już 3 dni) nie było żadnej kupy... Nie sikał też aż do wczorajszego wieczora. Nie wygląda na to, żeby miał objawy niedrożności jelit, więc jeszcze nie martwię się na zapas, ale byłabym spokojniejsza, gdyby ta mała kulka futra załatwiała się prawidłowo...

Jeśli macie jakieś rady, będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pandora_animals
    Pandora_animals Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Moi rodzice przygarnęli około 2 tygodnie temu miot 5 małych kociąt, które mają mniej niż miesiąc. Karmimy je co 3 godziny mlekiem zastępczym. Od około 2 dni nasze maluchy mają jednak problem z robieniem kupy. Z siusianiem nie mają żadnych kłopotów, ale z wypróżnianiem już tak. Zadzwoniliśmy więc do bardzo dobrego weterynarza z ponad 20-letnim stażem, który poradził nam, żeby użyć termometru – trzeba włożyć końcówkę do odbytu i delikatnie nią poruszać w przód i w tył. Jeśli to nie zadziała, kazał wymieszać wodę z mydłem i za pomocą pipety wprowadzić ją do odbytu maluszka, a potem masować mu brzuszek. Zrobiliśmy tak i wszystkie nasze kociaki (poza jednym) dają radę się wypróżnić. Dodatkowo stymulujemy też odbyt ciepłą myjką, a butelki podgrzewamy w mikrofalówce, żeby mleko było letnie (uważamy, żeby nie było za gorące, aby maluchy nie poparzyły sobie języczków). Weterynarz ostrzegł nas też, że jeśli nic nie zrobimy, to kotek po prostu umrze! Tak jak wspomniałam wcześniej, jest jeden maluch o imieniu Tarzan, który mimo naszych starań nadal nie robi kupy. Jeśli macie jakieś inne rady lub wskazówki, to chętnie ich wysłucham. To w zasadzie wszystkie rady, jakimi mogę się z wami podzielić. Podkreślam jeszcze raz, że to wszystko zalecił nam wet z ponad 20-letnim doświadczeniem, który jest już obecnie na emeryturze.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Po 3 dniach objawy niedrożności jelit jeszcze się nie pojawiają, dzieje się to raczej dopiero po 6 dniach. Ale po 3 dniach trzeba już zacząć działać! Dorosłemu kotu podaję Laxatone albo olej parafinowy, a po 5-6 dniach Microlax dla dzieci. Twój kotek ma jednak dopiero miesiąc, więc musisz jak najszybciej zadzwonić do weterynarza albo umówić się na wizytę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Trzy dni to bardzo długo. Jeśli nie udaje Ci się sprawić, żeby się załatwił, musisz zabrać go do weterynarza. Nasz wet podał mu środek przeczyszczający doodbytniczo i to wszystko odblokowało. Szczerze, nie czekaj do jutra. Jeśli te sposoby, o których pisaliśmy, nie pomagają, zadzwoń do weterynarza jeszcze dzisiaj.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Do masażu weź wacik nasączony letnią wodą. To lepiej stymuluje, bo bardziej przypomina język mamy.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Healthy Pets
    Healthy pets Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Co jadł, zanim do Ciebie trafił, i co mu podajesz teraz? Miesięczne kocięta powinny jeszcze pić mleko matki.

Wiesz może, czy ten maluch potrafił korzystać z kuwety wcześniej (u weterynarza)? W pierwszych tygodniach życia często się zdarza, że takie maluchy nie potrafią same się wypróżniać. Trzeba im wtedy masować brzuszek i okolice odbytu, żeby pobudzić zwieracz i wywołać wypróżnienie.

Jeśli nie umie, musisz go powoli tego nauczyć. W tym celu wkładaj go do środka i pokazuj mu jego łapką, co ma robić. Możesz go zanosić do kuwety na przykład zaraz po jedzeniu, powtarzając te same ruchy. Zazwyczaj bardzo szybko to łapią :)

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post