Zasłabnięcie mojego kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Mam mały problem z moim 8-letnim kotem Garfieldem.

Dzisiaj rano poszedł do kuchni, żeby coś zjeść, obrócił się (miska stoi obok zlewu), przechodził przed zlewem, nagle się zatrzymał i upadł na podłogę na bok. Miał bardzo rozszerzone źrenice i zupełnie wiotkie ciało. Kiedy to zobaczyłam, natychmiast do niego podbiegłam, wzięłam jego główkę w dłoń, pocierałam go po brzuszku, mówiłam do niego i lekko nim potrząsałam. Zero reakcji, poza lekkimi skurczami. Oczy miał otwarte, a źrenice cały czas rozszerzone (chyba do maksimum, widziałam tylko cieniutką zieloną linię, reszta była czarna...). Po dobrych 5 minutach zrobił kupę (cały czas leżąc na boku), a po kolejnych 5 minutach usiadł. Oczy wciąż były bardzo ciemne, ale po krótkiej chwili wszystko wróciło do normy. Od tego incydentu nic się nie dzieje – bawi się, je, pije, załatwia się w kuwecie, przychodzi na pieszczoty... wszystko jak zwykle. Tak strasznie się bałam, że nie macie pojęcia... Myślałam, że on umiera, a pod ręką nie miałam telefonu i nie mogłam go zostawić, żeby zadzwonić do lekarza. Teraz już dzwoniłam, ale mój weterynarz jest na urlopie... Jego asystentka jest bardzo zajęta, więc chciałam poznać Wasze opinie lub podobne historie, żeby się upewnić, że mogę poczekać te kilka dni, zanim pójdę do weterynarza.

Wielkie dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dzięki za wieści, bibou! Całe szczęście, że to nic poważnego.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim! Przyszły już wyniki różnych badań – Garfield ma padaczkę, ale czuje się dobrze. Dopóki nie będzie miał więcej niż 4 ataki miesięcznie, nie musimy nic z tym robić. Muszę zachować czujność, ale bez stresu!!!!! Ufffff, nic poważnego mojemu kochanemu nie grozi!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

I jak tam, są jakieś wieści? Moi rodzice mieli kiedyś psa z padaczką i chorym sercem. Od dnia, w którym został zdiagnozowany i zaczęto go leczyć, nie miał już ani jednego ataku i dożył późnej starości.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możecie zajrzeć na moją stronę: http://animaux-et-cie.blog4ever.com/blog/index-654999.html

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej, to padaczka :o Znam to, za pierwszym razem, kiedy to się stało, naprawdę myślałam, że on tego nie przeżyje! Nie martw się, pewnie to się jeszcze powtórzy (dopóki ataki nie są silne i nie zdarzają się coraz częściej, to będzie dobrze).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, wizyta raz w roku przy okazji szczepień przypominających to podstawa – przynajmniej wiesz, czy z twoim kotem wszystko jest w porządku! Moje oba są zaszczepione i kolejna wizyta czeka nas dopiero przy szczepieniu przypominającym, jeśli wszystko będzie dobrze. U mojej kici wypada to we wrześniu, a u mojego kocurka w październiku. Wolę tak, bo nie chciałabym najeść się takiego strachu, jaki ty pewnie teraz czujesz! Gdyby któryś z moich kotów tak zrobił, poczekałabym, aż poczuje się trochę lepiej, i od razu kierunek weterynarz. Nawet bym nie dzwoniła, bo jak już się u nich pojawisz, to muszą cię przyjąć! Daj znać, co tam u was, jak już będziesz po wizycie u weta.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, wizyty co 2-3 lata to zdecydowanie za rzadko... To, co się stało, to ważny sygnał, że on potrzebuje pilnej wizyty u weterynarza. Lepiej sprawdzić to teraz, zanim będzie za późno. Trzymaj się, mam nadzieję, że szybko dojdzie do siebie i że to nic poważnego.

laurence

http://lolodalisk.blogspot.com/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Stąd właśnie ta ogromna waga wizyt kontrolnych u weterynarza raz w roku, nawet jeśli mieszka się w bloku.

Mimo wszystko gorąco radzę Ci zaszczepić kota. To, że na co dzień nie wychodzi, wcale nie gwarantuje, że pewnego dnia nie postanowi dać dyla, a jeśli nie będzie zaszczepiony, będzie bardzo narażony na niebezpieczeństwa.

Przy okazji warto pomyśleć o czipowaniu – dzięki temu znacznie łatwiej będzie go odnaleźć, gdyby odpukać kiedyś się zgubił. :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie również za odpowiedź. Tak jak pisałem wcześniej, zrobię co w mojej mocy, żeby pójść do innego weterynarza... Dzięki w każdym razie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki sevy, faktycznie strachu się najadłam co niemiara!!!! Spróbuję przekonać męża, żebyśmy jutro poszli do innego weterynarza. Dellys, Tobie też dziękuję za odpowiedź. Mój kot cały czas siedzi w mieszkaniu, więc do weta chodziliśmy co 2-3 lata, bo do tej pory czuł się świetnie... Myślę, że będę go teraz częściej zabierać na kontrole, a na pewno zrobię mu porządny przegląd zdrowia.... Zobaczymy, co dalej, ale na razie nie odstępuję go na krok – zapowiada się noc pełna miziania!!!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post