Zmiana zachowania, mój kot stał się zdystansowany

L
Lagertha Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zarejestrowałam się tutaj, bo chciałabym prosić Was o kilka rad. Dwa miesiące temu adoptowałam kota, który zazwyczaj był strasznym pieszczochem – chodził za mną krok w krok, kładł się na mnie, jak tylko usiadłam i spał ze mną w łóżku. Ale od około tygodnia jego zachowanie zmieniło się o 180 stopni, bez żadnego wyraźnego powodu. Wciąż się bawi, ale bawi się sam, mimo że wcześniej potrafił godzinami bawić się ze mną. W nocy już nie przychodzi do mnie spać. W dzień jest tak samo – trzyma się na dystans i przestał dopominać się o głaskanie. Naprawdę nie rozumiem, co mogło spowodować taką nagłą zmianę charakteru. Miałam ostatnio trochę bardziej intensywny tydzień i rzadziej bywałam w domu, ale poświęcałam mu tyle czasu, ile potrzebował. Czy to możliwe, że chce mi w ten sposób „odpłacić” za ten bardziej zajęty tydzień?

Mimo wszystko codziennie rano i wieczorem staram się bawić z nim przez 30 minut.

Od dwóch tygodni zmieniłam mu też karmę po kastracji (wprowadzałam ją stopniowo przez ponad tydzień). Mam jednak wrażenie, że mu nie służy: załatwia się średnio 3 razy dziennie i ma bardzo częste, śmierdzące gazy. Do tego bardzo często kładzie się na boku. Czy to może być powiązane?

Planuję jutro zadzwonić do weterynarza, ale czy do tego czasu macie jakieś opinie albo rady?

Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Możliwe, że czuje na zewnątrz niewykastrowane samce i to go stresuje. Samce, nawet te po kastracji, są terytorialne, a zapach „pełnego” samca jest dla nich niepokojący. Dużo go uspokajaj. Z czasem gospodarka hormonalna w jego organizmie całkowicie się wyciszy, choć warto pamiętać, że śladowe ilości hormonów są zawsze produkowane przez nadnercza.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Cześć ponownie, Kilka wieści od nas: wygląda na to, że mały lepiej przyzwyczaja się do karmy, nie było więcej żadnych incydentów. Co do kwestii jego zmiennego zachowania wynikającego z wieku – czy to się utrzymuje mimo kastracji? Minie zaraz miesiąc od zabiegu, a on faktycznie ma tak, że jednego dnia nie odstępuje mnie na krok, a innego w ogóle nie chce mnie widzieć i siedzi sobie sam w swoim kącie. Tak czy siak pozwalam mu robić to, na co ma ochotę i czekam, aż sam do mnie przyjdzie, ale to naprawdę zależy od dnia. Przy okazji, on miał już opanowanych kilka rzeczy, jak na przykład to, żeby nie gryźć po rękach i stopach. Całkowicie przestał to robić, a teraz znowu zaczął... czy to kwestia wieku? Znowu testuje granice?
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli chodzi o karmę, na razie zostań przy opcji dla kociąt (kitten) i poczekaj, aż wszystko wróci do normy. Dopiero później przyjdzie czas na testowanie innych chrupek i niekoniecznie muszą to być te dla „kastratów”. Nasza kicia (kot niewychodzący) jest na karmie bezzbożowej, która ma sporo białka (w porównaniu do karm ze zbożami dla kotów sterylizowanych), i wcale nie tyje. Po prostu pilnujemy dawkowania i przede wszystkim podajemy jej codziennie mokrą karmę z puszek, odpowiednio zmniejszając przy tym porcję suchej karmy.

Co do zachowania – poza ewentualnym dyskomfortem związanym z jedzeniem, który mógłby to tłumaczyć, pamiętaj, że twój kocio wchodzi w okres dojrzewania. U niektórych kotów zmiana zachowania bywa bardzo wyraźna i zmienna: jednego dnia wielka miłość, a drugiego totalna olewka... zupełnie jak u ludzkich nastolatków ^^. Dlatego obserwuj jego zdrowie, a zwłaszcza to, co zostawia w kuwecie (możesz mu pomóc, robiąc małą kurację Fortiflorą). Nie narzucaj mu się też za bardzo – najprawdopodobniej po pewnym czasie sam do ciebie przyjdzie.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedź! Czy to możliwe, że to wciąż skutki kastracji? Zabieg był miesiąc temu i po powrocie młody czuł się świetnie, już następnego dnia chciał się bawić. Przez tydzień podawałam mu jeszcze starą karmę, a potem przez nieco ponad tydzień robiłam przejście na nową?

Weterynarz radził przejście na karmę dla młodych kastratów, żeby nie przytył... czyli nie ma problemu, żeby na razie zostać przy tej dla kociąt?

Trudno mi znaleźć coś, co mu naprawdę służy. Zaczęliśmy od Carnilove i to była katastrofa, potem weterynarz kazał przejść na Virbac. Było już lepiej, a teraz przy tej dla juniorów po kastracji znowu wszystko jest nie tak. Wet wspominał też o Royal Canin, ale obiło mi się o uszy, że lepiej tej karmy unikać.

Krótko mówiąc, trochę się w tym wszystkim gubię.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Sterylizacja pod narkozą, a do tego jeszcze zmiana karmy – to naprawdę spore obciążenie dla organizmu. Kot, który źle się czuje lub ma problemy z układem pokarmowym, ma tendencję do izolowania się i rzadziej ma ochotę na zabawę.

Radzę Ci wrócić do jego poprzedniej karmy i spróbować później przeprowadzić dłuższą i łagodniejszą zmianę z inną karmą niż ta, którą teraz testujesz, bo najwyraźniej ta mu po prostu nie służy.

Swoją drogą, wcale nie ma obowiązku zmiany karmy po zabiegu sterylizacji. Jeśli kot lubił stare jedzenie, dobrze je tolerował i miało ono dobry skład, to nie ma żadnego powodu, żeby z niego rezygnować.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post