Ataki paniki podczas snu

M
Marysand8323 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Próbowałem znaleźć jakieś odpowiedzi w internecie, ale nic nie znalazłem, więc zwracam się do was na forum. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi zrozumieć tę sytuację...

Pep’s, mój 6-miesięczny bengal, obudził się nagle w środku snu, podskoczył na dwa metry w górę i strasznie spanikował.

Za drugim razem spał sobie spokojnie i nagle znów zerwał się w panice, wystrzelił jak strzała na piętro, przeskoczył bramkę zabezpieczającą dla dzieci na górze schodów (nigdy wcześniej tego nie robił!) i wyskoczył przez okno w mojej sypialni (z wysokości około 3-4 metrów) 😱

Wylądował w basenie... na szczęście!

I całe szczęście, że tam byliśmy, żeby go wyciągnąć i uspokoić.

Był kompletnie spanikowany, jakby w ogóle nie wiedział, co się przed chwilą stało...

Macie jakieś pomysły, skąd takie zachowanie??

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Ayaetmoi
    Ayaetmoi Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czasami miewają przerażające koszmary o polowaniu – mojej kotce zdarzyło się to kilka razy. Trzeba do nich mówić uspokajającym głosem, a potem wygłaskać, ale daj im najpierw chwilę na dojście do siebie, zanim zaczniesz je dotykać, żeby nie dołożyć im dodatkowego stresu. Polecam też krople Bacha (Rescue Remedy dla zwierząt) do spryskania ich i otoczenia... 

Przetłumaczony francuski
    M
    Miiliie09 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Marysand8323

Moja 8-miesięczna kotka Pepsy od około trzech miesięcy też miewa ataki paniki podczas snu. Po wielu wizytach u weterynarza nie udało się znaleźć żadnego rozwiązania. Chciałam więc zapytać, jak się miewa Pani kot i czy udało się postawić jakąś diagnozę?

Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    Lamèremichelle
    Lamèremichelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

...i postaw mu otwarty transporter z jakąś ulubioną przytulanką, kojącym zapachem i zabawką, którą lubi; taki jego własny, bezpieczny kącik do spania, najlepiej w miejscu, które sam sobie upodobał!

Nie chodzi mi o zamykanie drzwiczek kontenerka, tylko o to, żeby miał do niego swobodny dostęp... Może dzięki temu poczuje się bezpieczniej i będzie mógł spokojnie spać, kto wie!

Przetłumaczony francuski
    Floriette829
    Floriette829 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może śni mu się coś strasznego, a że jest jeszcze młody, to pewnie bierze to za rzeczywistość. No i budzi się z takiego koszmaru. Jeśli to faktycznie to, to z czasem powinno mu przejść. Ewentualnie może coś go nagle ukłuło albo po prostu coś go zabolało. W każdym razie uważaj, żeby następnym razem nie wyskoczył przez okno 😅
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zamykajcie wszystkie okna, kiedy on śpi ^^ dziwne to trochę 🤨
    Przetłumaczony francuski
    M
    Marysand8323 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szukałeś wskazówek w sieci, potem na forach, a u weterynarza jeszcze nie byłeś?

Pytałem już mojego weterynarza, ale był bardzo zdziwiony moją opowieścią i nie dał mi żadnej odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Niektóre koty miewają koszmary i budzą się nagle bardzo wystraszone – to po prostu lęki nocne, podobnie jak u niektórych dzieci. Zazwyczaj to zjawisko słabnie wraz z wiekiem. Jeśli dzieje się to tylko podczas snu, myślę, że nie masz powodów do niepokoju. Jeśli jednak zdarza mu się to na jawie, może to być problem neurologiczny i wtedy tylko weterynarz będzie mógł postawić trafną diagnozę.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szukałeś już wskazówek w sieci, potem na forach, a u weterynarza jeszcze nie byłeś?

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post