Mój dorosły kot boi się nowego malucha!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Słuchajcie, mam taki problem:

Mam 2-letnią kotkę, bardzo kochaną, łagodną i super towarzyską wobec ludzi. Dwa miesiące temu przygarnęliśmy małego kotka. To też kotka tej samej rasy, jest bardzo grzeczna i spokojna.

Problem polega na tym, że dorosła kotka jej nie akceptuje. Warczy i syczy, ale wcale nie atakuje małej (która jest bardzo ciekawa swojej starszej koleżanki)... Wygląda na to, że jest po prostu przerażona, ucieka z domu i izoluje się w ogrodzie i okolicy (mała jest jeszcze za młoda, żebyśmy ją wypuszczali, ale to pewnie niedługo nastąpi).

Największym zmartwieniem jest to, że im więcej czasu mija, tym bardziej dorosła kotka odsuwa się od domu. Dochodzi do tego, że nawet noce spędza na zewnątrz i prawie jej nie widujemy. Muszę zaznaczyć, że ona wcale nie jest typem podróżnika – przed pojawieniem się kotka większość dnia przesypiała w domu.

Podsumowując, szukamy rozwiązania, żeby starsza kotka przestała się bać malucha (bo ewidentnie o to chodzi). Czy ktoś z Was mierzył się już kiedyś z takim problemem?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Clo98 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Czy sytuacja się poprawiła? Jestem w tej samej sytuacji i trochę się martwię..

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jako że nie podałeś żadnych szczegółów na temat „zapoznania”, które jest przecież tak ważne na samym początku, pozwoliłem sobie odpowiedzieć...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Rozumiemy tę sytuację, może nawet tak samo dobrze jak wy ;). Zrobiliśmy dokładnie to, co radziliście. Kotek był odizolowany przez około 3 tygodnie, przeprowadziliśmy zapoznanie. Starsza kotka była przez nas dopieszczana, bo od początku czuliśmy, że źle znosi tę sytuację.

Ale no właśnie... nie będziemy przecież trzymać malucha w zamknięciu przez całe miesiące, bo wtedy to on by popadł w depresję...

Szukam po prostu osób, które miały podobne doświadczenia i mogłyby się nimi podzielić, żeby pomóc nam znaleźć jakieś rozwiązanie.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Starsza kotka poczuła się wywłaszczona ze swojego terytorium – niektóre zwierzaki znoszą to bardzo ciężko i potrzebują wielu miesięcy, żeby zaakceptować „intruza”. Koty to przede wszystkim zwierzęta terytorialne. Należało przeprowadzić zapoznanie zgodnie z zasadami: zamknąć nowego kotka w osobnym pokoju i dawać starszej do powąchania szmatkę z jego zapachem, tak na spokojnie i bez konfrontacji twarzą w twarz na samym początku. Po dwóch miesiącach jest już trochę późno, ale może mimo wszystko warto spróbować jeszcze raz odizolować malucha w jednym pokoju (nic mu się nie stanie, nie będzie miał traumy) i pozwolić starszej kotce swobodnie wywąchać całe mieszkanie bez ryzyka, że nagle na niego wpadnie. To starsza kotka teraz cierpi, a nie ta mała. Dobrze byłoby ją teraz dużo tulić, głaskać i uspokajać.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post