Mój kot ciągle miauczy pod drzwiami pokoju mojego syna!

Latitejessi
Latitejessi Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja kotka, Luna, ma 8 lat i często miauczy pod drzwiami pokoju mojego synka. Czasami po prostu chce wejść do środka, innym razem chodzi o sprzątnięcie kuwety albo o jedzenie i wodę. Zdarza się jednak, że wszystkie jej potrzeby są zaspokojone, poza tym wejściem do pokoju – bo wie, że jej nie wolno. Mieszkamy w tym domu od 6 lat i Luna nigdy nie miała tam wstępu. Mój syn ma 20 miesięcy, więc w końcu powinna to zrozumieć!

Wcześniej mieszkaliśmy w kawalerce, gdzie nie było drzwi, więc trudno jej było się do nich przyzwyczaić, ale teraz dół domu ma już opanowany.

Nie rozumiem jednak, dlaczego zawsze idzie miauczeć pod drzwi syna, zwłaszcza kiedy on śpi.

Czasami robi to w nocy i budzi wszystkich, co mnie strasznie denerwuje!

Ale dlaczego miauczy pod tymi konkretnymi drzwiami, np. o jedzenie? Czy ona wie, że to nas wkurza i że szybko dostanie jeść, żeby tylko była cicho?

Trzy lata temu dołączył do nas kocur, który jest dość duży i dominujący, ale i tak nie rozumiem tego zachowania...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Cartésienne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To dla Twojej kotki prawdziwy pokój zagadka – mieszkacie w tym domu już 6 lat i ani razu nie mogła zwiedzić tej części. Ja bym radził pozwolić jej tam wejść w ciągu dnia, żeby mogła sobie poeksplorować to pomieszczenie do woli. Może ta jej fiksacja minie, gdy tylko zaspokoi ciekawość... To, że zakazujecie jej tam wchodzić od 6 lat, niczego przecież nie zmieniło. Wzięliście kocurka 3 lata temu? Myślę, że to nie ma z tym nic wspólnego, skoro ona robi tak już od 6 lat.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dajesz jej albo dawałeś jedzenie, kiedy tak robi? Jeśli tak, to już zrozumiała, jak wymusić na Tobie reakcję 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Odpowiedź użytkownika Landoras wydaje mi się całkiem prawdopodobna.

Może to po prostu pomieszczenie, które polubiła, albo intrygują ją zapachy i odgłosy malucha. A może to instynkt opiekuńczy i chce po prostu być blisko dziecka (trudno mi powiedzieć, bo sama nie mam dzieci).

Czy zauważyliście coś szczególnego? (regularność, konkretne pory dnia, obecność lub nieobecność dziecka, to jak się zachowuje, gdy pozwolicie jej wejść itd.)

Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Spróbuj umyć podłogę w pokoju Twojego syna wodą z octem!

Po pierwsze, to bardzo zdrowe rozwiązanie i sprawi, że podłoga będzie lśnić, a koty nienawidzą tego zapachu, więc to może ją zniechęcić do wchodzenia tam, nawet przy otwartych drzwiach!

Jakie ona ma relacje z Twoim synem?

Dlaczego właściwie nie może wchodzić do jego pokoju?

Próbuje wskakiwać mu do łóżeczka? W wieku 20 miesięcy nie ma już ryzyka, że mogłaby go przypadkiem poddusić...

Pewnie słyszy, jak mały się wierci i nie rozumie, co się dzieje 🤔

Inna sprawa – niektóre koty po prostu nie znoszą zamkniętych drzwi. Po prostu nie potrafią zrozumieć, co się tam dzieje. W naturze nic nie jest aż tak niedostępne i nie dociera do nich, dlaczego po drugiej stronie są jakieś dźwięki i zapachy, do których nie mają dostępu.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post