Mój kot nie chce już wychodzić i ma problemy z zachowaniem

D
Dedele88 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

od jakiegoś czasu zauważam, że mój 7-letni kot nie chce już wychodzić na zewnątrz. Trwa to od około dwóch tygodni, może trochę dłużej.

Nawet kiedy jest słonecznie i całkiem ciepło, Milou – nasz dachowiec – nie chce wychodzić.

Wypuszczamy go, on obchodzi dom dookoła i zaraz wraca, żeby usiąść pod oknem i czekać, aż mu otworzymy.

W okolicy jest sporo kotów, ale też mnóstwo przestrzeni, bo mieszkamy na wsi.

Wśród tych wszystkich kotów jest jeden straszny awanturnik.

Dziś wieczorem usłyszałam przeraźliwe kocie wrzaski, więc wybiegłam na zewnątrz ze smaczkami. Przyszedł po jakichś 5 minutach, utykając na przednią łapę i z uszami położonymi po sobie.

To nic poważnego, ale to już kolejny raz.

Od pewnego czasu zachowanie naszego kota się zmieniło. Jest mniej czuły, interesuje go tylko jedzenie i spanie, a zdarza się nawet, że nas gryzie!

Nigdy wcześniej tego nie robił, jak był młodszy.

Często, kiedy go głaszczemy (po grzbiecie), wydaje się, że chce uciec, syczy na nas i gryzie.

Chciałabym wiedzieć, co się z nim dzieje...

Czy to możliwe, że inny kot przejął jego terytorium i on nie ma już swojego miejsca?

Czy to może być jakaś forma depresji?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dlaczego zmusza go Pan/Pani do wychodzenia?? Jeśli nie chce, ma swoje powody, które należy uszanować. Ewidentnie na zewnątrz dochodzi do jakichś kocich konfliktów, co bardzo go stresuje. Na przykład nowy, niekastrowany kocur może go terroryzować. Mam nadzieję, że Pana/Pani kot jest wykastrowany.

On potrzebuje teraz poczucia bezpieczeństwa, odpoczynku w domu i snu. Proszę nie wymuszać kontaktu.

Mówiąc krótko, proszę szanować sygnały, które wysyła kot: „Chcę zostać w domu”, „Nie chcę, żeby mnie teraz dotykano”. Proszę zostawić go w spokoju, w jego bezpiecznej strefie.

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak czy siak, coś go ewidentnie przeraża.

Czy w okolicy waszego domu kręcą się jakieś inne koty?

W każdym razie nie wydaje mi się, żeby zmuszanie go do wychodzenia było dobrym pomysłem, bo to może tylko pogorszyć sytuację.

Czy jest wykastrowany?

Przetłumaczony francuski
    D
    Dedele88 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój błąd!

Pisząc „dachowiec”, miałem na myśli po prostu kota nierasowego. Nigdy nie mieszkał na ulicy i mamy go od małego kociaka! Pochodzi z normalnego domu!

Myślę, że to kot europejski.

Przepraszam za to mało precyzyjne określenie!

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post