Mój kot zjadł pszczołę...

G
Goliathe3 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

jestem nowa na tym forum i piszę do Was dzisiaj wieczorem, żeby opisać swój problem...

Otóż razem z rodziną adoptowaliśmy czteromiesięczną kotkę i jest u nas już od prawie dwóch miesięcy.

Przed chwilą bawiła się w ogrodzie pszczołą i wzięła ją do pyszczka. Od razu ją wypluła i uciekła...

Kilka minut później zaczęła wymiotować (nigdy wcześniej jej się to nie zdarzyło). Zwymiotowała kilka razy, wydając przy tym okropne dźwięki i ciężko dysząc...

Potem wróciła do domu i ledwo przeszła kilka kroków, gdy położyła się na ziemi. Potem ułożyła się na dole swojego drapaka, a my daliśmy jej miskę świeżej wody. Od tego czasu śpi, a jej oddech momentami przyspiesza. Wstała dwa razy, żeby się napić.

Strasznie się martwię, bo prawie w ogóle nie reaguje, gdy się ją woła...

Jeśli możecie mi coś doradzić, jak jej ulżyć, albo jeśli uważacie, że wizyta u weterynarza jest absolutnie konieczna, będę wdzięczna za pomoc.

Dzięki za przeczytanie.

Miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mogli Państwo skonsultować się z weterynarzem natychmiast, aby ulżyć jej w bólu, bo na pewno cierpiała.

Teraz, gdy czuje się lepiej, być może nie jest to już konieczne. Jeśli jednak zauważą Państwo, że znów bawi się z pszczołą, proszę ją powstrzymać – to może być naprawdę niebezpieczne. Zwłaszcza dla tak młodego kotka.

Myślę, że warto nawet udać się na badanie kontrolne, aby upewnić się, że wszystko u niej w porządku.

Pozdrawiam serdecznie,

Cyanne – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Wielkie dzięki za Wasze uspokajające wiadomości!

Postawiłam jej w domu dodatkowe miski z wodą, a drzwiczki dla kota mają ustawioną blokadę na 21:00, więc dzisiejszą noc spędzi w środku.

Miłego wieczoru i jeszcze raz dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobre wieści 😊

Jeśli piecze ją w pyszczku (mój prawy pośladek może to potwierdzić: użądlenie pszczoły strasznie piecze 😁), to logiczne, że nie ma ochoty na jedzenie. To uczucie powinno minąć za kilka godzin. Jeśli zje coś w nocy albo jutro rano, będziesz mogła być już zupełnie spokojna.

Ale uważaj, kolejne użądlenie mogłoby być dla niej tragiczne w skutkach, skoro tak źle zareagowała na to pierwsze. Porozmawiaj o tym ze swoim weterynarzem – być może dostępny jest jakiś lek do podania w nagłych wypadkach, tak jak u ludzi.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Gdyby miała problemy z oddychaniem z powodu obrzęku gardła czy pyszczka... na pewno byś to zauważyła, to widać gołym okiem.

Jeśli oddycha normalnie, daj jej spokój... postaraj się, żeby nie wychodziła na zewnątrz, przynajmniej dzisiejszej nocy. To, że nie chce jeść, to nic strasznego... może ją jeszcze po prostu boleć gardło... zostaw jej tylko świeżą wodę do picia.

Kot spokojnie może nie jeść przez cały dzień.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Sprawdziłam jej dziąsła, są w normie. Znowu oddycha normalnie, a nawet wstała i wyszła na chwilę na zewnątrz... Czy powinnam jej zabronić wychodzenia do ogrodu, dopóki całkiem nie wydobrzeje?

Na razie jej stan się poprawia i mam nadzieję, że tak już zostanie.

Z kolei bardzo dużo pije, ale w ogóle nie dopomina się o swoją wieczorną porcję mokrej karmy. Próbowałam ją postawić przed miską – powącha jedzenie i odchodzi, nic nie jedząc...

Wielkie dzięki za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Obrzęk może znajdować się na języku lub w gardle, nawet jeśli nie widać żadnej opuchlizny z zewnątrz.

Obserwuj uważnie, jak Twój zwierzak oddycha – jeśli oddech jest szybki i/lub pyszczek jest otwarty, to znaczy, że brakuje mu powietrza. Jeśli dziąsła są blade, może to być sygnał niedotlenienia. Jeśli masz taką możliwość, zmierz mu temperaturę; powinna wynosić między 38 a 39 stopni.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Dobry wieczór, dziękuję za odpowiedź. Na ten moment nigdzie nie spuchła. Fizycznie wygląda normalnie i przestała już wymiotować. Śpi i od czasu do czasu wstaje tylko po to, żeby się napić. Rodzice powiedzieli mi, że jeśli pojawi się cokolwiek niepokojącego, od razu pojedziemy do weterynarza. Miłego wieczoru.
    Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Najlepiej będzie, jeśli zadzwonisz do dyżurnego weterynarza (pogotowie weterynaryjne).

Widać, że ma reakcję na jad – jeśli pojawi się obrzęk, może zacząć się dusić 😕

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post