Mój kot zjadł sznurek, którym obwiązany był tournedos wołowy

Maryhee
Maryhee Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

W środę wieczorem (29 września) Avoine zjadła sznurek od tournedos. Widziałam to i kiedy chciałam jej go zabrać, zdążyła go już połknąć. Panikuję, bo wiem, że to bardzo niebezpieczne. W międzyczasie ona normalnie się bawi, pije, je i gania za swoją siostrą. Następnego ranka zadzwoniłam do weterynarza, żeby umówić wizytę... usłyszałam, że to bardzo groźne i muszę natychmiast jechać na ostry dyżur weterynaryjny. Mimo że kotka czuła się idealnie, pojechałam tam.

RTG nie wykazało żadnych oznak niedrożności jelit. Przepisano nam środek przeczyszczający dla zwierząt, żeby pomóc jej wydalić sznurek w sposób naturalny.

Mamy już 3 października, a w kuwecie wciąż nie ma śladu sznurka. Jej stan ogólny jest bez zmian: bawi się, je, leży w oknie, pije i szaleje po całym domu.

Nie wiem już, co robić... Bardzo się martwię, bo naczytałam się w internecie o tym, jak niebezpieczne są nitki i sznurki.

Czy ktoś z was przechodził przez coś podobnego z kotem, który połknął sznurek? Czy ona może normalnie funkcjonować z tym w jelitach i wydalić go dopiero po jakimś czasie? Czy ten sznurek może się rozpaść i po prostu wyjść po kawałku?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie podobnie, z tym że dodam jeszcze jedno: po 4 dniach ten sznurek musiał już zostać wydalony. Pewnie po prostu go przeoczyłeś podczas sprawdzania odchodów i całe szczęście.

Kiedy dzieje się coś złego, nie da się przegapić objawów (piszę to też dla innych, którzy mogą być w podobnej sytuacji) – kot przestaje się załatwiać, wyraźnie cierpi i weterynarz też na pewno by tego nie przeoczył.

Oczywiście takie sznurki wędliniarskie to realne niebezpieczeństwo, ale na szczęście poważne wypadki zdarzają się rzadko (w stosunku do liczby kotów, które je zjadają).

Obserwuj go dalej na wszelki wypadek, ale jeśli normalnie się załatwia, to myślę, że wszystko będzie w porządku.

Przetłumaczony francuski
    Maryhee
    Maryhee Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Często zaglądam do kuwety z nadzieją, że zobaczę ten słynny sznurek od mięsa :( Dzięki za odpowiedź!
    Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Poza obserwacją kota niewiele można teraz zrobić. Faktycznie, taka sytuacja może być niebezpieczna, ale może też przejść samoistnie (co jest zresztą najbardziej prawdopodobne). Jeśli chodzi o brak sznurka „na wylocie” :) – jeśli nie przeglądasz bardzo uważnie każdej kupy, kot mógł go już dawno wydalić, a Ty tego po prostu nie zauważyłeś. Sznurek może wyjść zwinięty w kłębek w środku odchodów albo w kilku kawałkach itd. Krótko mówiąc: dopóki Twój kot dobrze się czuje, wystarczy go po prostu obserwować. Gdyby jednak pojawił się jakikolwiek objaw, pędź natychmiast do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post