Mojemu kotu łzawią oczy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Dwa lata temu przygarnęłam mojego kota o imieniu Patchouli. Miał wtedy łzawiące oczy i kichał – weterynarz zdiagnozował u niego koci katar. Potwierdziło się to później, gdy zaraziła się od niego jedna z moich kotek. Oboje dostali krople do oczu. Zalecano też inhalacje, ale Patchouli nie znosi zamknięcia w transporterze, więc nie byłam w stanie ich robić. Po zakończeniu leczenia jego stan się poprawił, ale oczy dość szybko znowu zaczęły łzawić. Inny weterynarz przepisał mu maść do oczu i przez jakiś czas wydawało się, że to pomaga.

Wydzielina jest albo przezroczysta (jak łzy), albo ma czerwonawo-brązowe zabarwienie (zobaczcie na zdjęciu:

Mojemu kotu łzawią oczy

). Przez to ciągłe wyciekanie skóra wokół oczu, aż do noska, jest podrażniona. Nie mam pojęcia, co to może być. Obecnie przemywam mu oczy płynem Lacrynet.

Mimo tych łzawiących oczu, to kot pełen energii (chyba nawet najbardziej aktywny z moich wszystkich kotów!), ładnie je i bardzo dużo się bawi.

Czy mieliście już kiedyś do czynienia z podobnym przypadkiem?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź! A już myślałam, że uporał się z tym kocim katarem... 😔
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, to przewlekły koci katar. Trzeba to oczyszczać, a jeśli nie będzie poprawy, to mimo wszystko koniecznie udaj się do weterynarza...

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post