Reakcja kota na miauczenie w filmikach [pomocy]

P
Patapaf Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Piszę na forum, bo coś mnie dość mocno niepokoi u jednego z moich dwóch kotów.

Półtora roku temu przygarnąłem dachowca, który u nas zamieszkał (miał wtedy około dwa, trzy lata). Był ekstremalnie zestresowany, bał się najmniejszego hałasu czy ruchu (pewnie był bity za młodu?). Miał na ciele strupy, które nie chciały zniknąć, i ciągle się lizał, gdy tylko go głaskaliśmy, jakby go to swędziało. W każdym razie, teraz jest już o wiele lepiej – jest mniej lękliwy, bardziej pieszczochowaty, strupów już nie ma, chociaż nadal się liże. Do tego jest bardzo przyjazny wobec innych kotów i uwielbia się bawić (choć nasza kotka czasem daje mu wycisk, aha!).

No ale nie o tym mowa – opisałem wam trochę mojego kota, żebyście mogli łatwiej wywnioskować, skąd bierze się jego reakcja na filmiki!

Jak tylko puszczę na telefonie filmik z miauczącymi kotami, on od razu przybiega (nawet jeśli jest na drugim końcu domu). Zaczyna podgryzać telefon (gdybyśmy go nie powstrzymali, pewnie by go zepsuł, aha!), sam zaczyna miauczeć, drapie telefon, podgryza nas, klei się do nas i się na nas ślini! Najdziwniejsze jest to, że zachowuje się tak samo przy filmikach z psami!

Co myślicie o takiej reakcji? Czy on się niepokoi? Boi się? A może się cieszy?

Z góry dzięki za wasze odpowiedzi i życzę wam miłego dnia lub wieczoru!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Patapaf Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

dziękuję za odpowiedź. Nie, absolutnie mi to nie przeszkadza, po prostu chciałem poznać przyczyny takiego zachowania. Wydawało mi się to dość zabawne, ale zastanawiałem się, czy jemu to nie przeszkadza.

Bawię się z nim codziennie! W tej kwestii nie ma żadnego problemu!

W każdym razie dziękuję za odpowiedź 👌

PS: Czy uważa Pan/Pani, że te stare strupki na jego grzbiecie mogą być spowodowane stresem?

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zachowanie, które opisujesz, nie jest w żaden sposób niebezpieczne. Może to po prostu wyjątkowo towarzyski kot, który nakręca się, gdy tylko usłyszy inne koty lub psy. Jeśli ta reakcja Ci przeszkadza, po prostu przestań mu puszczać te dźwięki. Wygląda na to, że Twój mruczek ma mnóstwo niespożytej energii – może warto spróbować pobawić się z nim dłużej, aż porządnie się zmęczy? To zazwyczaj pomaga im się wyciszyć, przynajmniej na chwilę...

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post