Sierść, która się "rozwarstwia" – czy powinnam się martwić?

B
Babouchette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć i wszystkiego najlepszego w nowym roku wszystkim!

Sierść jednego z moich kotów tak jakby się "rozwarstwia" (zobaczcie na zdjęciu, trudno to wyjaśnić), to znaczy, że nie przylega gładko do ciała, tylko trochę odstaje, tworząc takie regularne linie.

Sierść, która się "rozwarstwia" – czy powinnam się martwić?

Niespecjalnie się tym przejmowałam, dopóki kilka osób nie powiedziało mi, że przez to kot wygląda na schorowanego.

Wyjaśnię jeszcze, że:

– to nie jest tak, że on jeży sierść, wygląda to tak samo, kiedy jest spokojny albo kiedy śpi

– jego sierść jest bardzo miękka i nie śmierdzi, chociaż wydaje się trochę tłusta

– nie ma łupieżu, nie gubi sierści, a skóra pod spodem jest zdrowa

– wydaje mi się, że jego futerko zawsze trochę tak wyglądało, ale jest to o wiele bardziej widoczne od roku czy dwóch

– mój kot cierpi na IBD (nieswoiste zapalenie jelit) i od trzech miesięcy przyjmuje sterydy, ale jego sierść wyglądała tak już wcześniej.

Co o tym sądzicie? Czy to możliwe, że taka po prostu jego "uroda"? Czy powinnam się martwić jakimś innym problemem zdrowotnym poza IBD?

Wielkie dzięki za pomoc!

Babouchette 😁

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • QuizzicalRhinoceros5345
    Quizzicalrhinoceros5345 Ikona przedstawiająca flagę niemiecki
    Zgłoś

Tak, to jak najbardziej może być po prostu jego indywidualna struktura sierści – niektóre koty mają z natury nieco bardziej tłuste lub „strączkujące się” futerko, szczególnie przy gęstym podszerstku albo u konkretnych ras czy mieszanek. ALE: skoro rzuciło Ci się to w oczy mocniej dopiero w ciągu ostatnich 1–2 lat, a Twój kocur https://wunderwins.org/ choruje na IBD (nieswoiste zapalenie jelit) i przyjmuje kortyzon, warto wziąć pod uwagę również przyczyny pośrednie (np. wchłanianie składników odżywczych, metabolizm skóry, stres czy same leki).

Przetłumaczony z niemieckiego
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Sierść, którą tutaj pokazujesz, nie ma w sobie nic niepokojącego. Jest czysta, nie widać w niej żadnych wyłysień ani strupów, które mogłyby sugerować problemy skórne. Myślę, że nie masz powodów do obaw, zwłaszcza jeśli ich ogólny stan jest dobry (brak utraty wagi, brak odwodnienia, brak osowiałości...). 

Jules

Przetłumaczony francuski
    K
    Kikounette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, moja 12-letnia kotka od paru tygodni ma jakąś taką dziwną sierść, inną niż zwykle. Załączam zdjęcie. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i rady.

Przetłumaczony francuski
    B
    Babouchette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Schtroumpfy: tak, jego sierść cały czas tak wygląda, bez względu na to, w jakiej jest pozycji. W skrócie: jak go głaszczemy, to wszystko ładnie się wygładza, ale jak tylko się poruszy, znowu robi się taka „posklepana” czy „w łuski”.

Bluecat: myje się niby regularnie, ale może faktycznie trochę rzadziej niż zwykle.

Ulalie: nigdy nie słyszałam o PetPhos, na pewno poczytam o tym preparacie.

W każdym razie, dbam o jego leczenie na IBD (nieswoiste zapalenie jelit), jest pod stałą opieką weterynarza. Dzięki lekom nie ma już żadnych objawów, więc trzymam kciuki, żeby tak zostało i żeby cieszył się zdrowiem.

Jeszcze raz wielkie dzięki za Wasze rady!

Babouchette

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Czy... czy tylko ja uważam, że ta sierść wygląda w 100% normalnie? Sierść naszego kota układa się podobnie w zależności od tego, jaką pozę przyjmie, zazwyczaj na przykład kiedy wygina grzbiet. Tutaj jest to po prostu bardziej widoczne. On ma taką sierść cały czas, czy to zależy od pozycji, w jakiej się znajduje?

Wziąłem pierwsze lepsze zdjęcie z Google – ten kot ma to samo, co prawda mniej wyraźne, ale dla mnie to normalny efekt układania się sierści w zależności od pozy, gęstości futra itd.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czesz go codziennie zgrzebłem i ewentualnie, po konsultacji z weterynarzem – biorąc pod uwagę jego choroby – rób mu dwa razy w roku kurację preparatem na sierść (np. typu Petphos Pelage). Moim zdaniem ma matowe futerko, które wygląda na sierść kota w słabej kondycji, co zresztą sam potwierdzasz.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Sierść Twojego kota nie wygląda na powód do niepokoju, wydaje mi się zupełnie zdrowa. Ma po prostu bardzo gęste futerko i prawdopodobnie rzadziej wygładza je śliną ze względu na swoją chorobę. To nie jest problem z samą sierścią, a raczej kwestia rzadszej pielęgnacji u Twojego mruczka. Nie ma żadnego powodu do zmartwień o stan jego futerka. Zamiast tego, uważnie obserwuj jednak rozwój jego IBD (nieswoistego zapalenia jelit).

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post