spuchnięta dolna warga u kota

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Słuchajcie, przedwczoraj zauważyłam, że mój kot ma spuchniętą dolną wargę. Zupełnie nie wiem, od czego to się mogło wziąć. Wiem tylko, że od roku nie zmienialiśmy mu ani miski, ani marki karmy (je Purina One dla kotów sterylizowanych), a do tego on uwielbia łapać owady i się nimi bawić.

Bardzo się o niego martwię, bo kiedy go adoptowaliśmy z moim partnerem, chorował na panleukopenię (koci tyfus). Wyratowaliśmy go, ale teraz panikuję przy każdym najmniejszym problemie :(

Mamy umówioną wizytę u weterynarza na 26.08.2016 na szczepienia i nie mamy możliwości pójść wcześniej, bo nasza pani doktor jest na urlopie.

Myślicie, że to może się pogorszyć? Jaka może być przyczyna tej opuchlizny? Macie jakieś pomysły? Jak mogę sprawić, żeby ból był dla niego mniej uciążliwy?

Z góry dziękuję za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mimi1401 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć, czym mogłabym przemywać taką kuleczkę na dolnej wardze mojej rocznej kotki. Zauważyłam, że to miejsce spuchło. W sumie małej to nie przeszkadza, bo normalnie je, pije i się bawi, ale nie mam w tej chwili pieniędzy na weterynarza. Bardzo proszę o pomoc, co mogę z tym zrobić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twój kot ma rzut ziarniniaka eozynofilowego.

U mojego kota zaczęło się dokładnie tak samo. Kolejne ataki miały już inną formę: pojawiały się małe ropnie, przypominające afty na brzegach warg.

Trzecia forma jest nieco bardziej uciążliwa i przede wszystkim bolesna – u kota tworzą się twarde zgrubienia wzdłuż tylnych łap.

Te trzy objawy to elementy tej samej choroby: ziarniniaka eozynofilowego.

Tę chorobę leczy się sterydami (kortyzonem) w zastrzykach lub tabletkach.

Na pewno zdajesz sobie sprawę, że podawanie kortyzonu za każdym razem, mimo że pomaga kotu, nie jest dla niego zbyt zdrowe (zwłaszcza dla jego nerek). Dlatego trzeba spróbować znaleźć to, co wywołuje te ataki.

Dokładna przyczyna tej choroby nie jest znana, to coś zbliżonego do alergii (organizm sam siebie atakuje), ale znalezienie wyzwalacza bywa naprawdę trudne.

Félix nie miał żadnego rzutu, odkąd zamieniłam plastikowe miski na ceramiczne.

Twój weterynarz na pewno da ci mnóstwo innych wskazówek, jak choćby przejście na karmę hipoalergiczną.

Jedna weterynarz poradziła mi nawet, żeby wyrzucić wszystkie zabawki i tkaniny ze sztucznego futra (u jej kota to zadziałało).

Powodzenia!

I nie martw się na zapas, to nie jest nic bardzo groźnego, ale musisz obserwować kota, żeby w razie nawrotu zareagować jak najszybciej.

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post