Sterylizacja metodą boczną

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cléo (którą mam na domu tymczasowym) została wczoraj wysterylizowana.

Wszystkie moje dotychczasowe koty miały sterylkę przez brzuch, a u niej zrobili to na boku. Zawsze myślałam, że robi się nacięcia po obu stronach, a tu jest tylko jedna ranka po jednej stronie. Jest ona mniejsza niż ta na brzuszku.

Zastanawiam się, dlaczego metoda się zmieniła? Jaka jest właściwie różnica między nimi? Czemu niektórzy weterynarze robią to przez brzuch (tak jak mój wet), a inni z boku (tak jak ten od fundacji)?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

47 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

mój weterynarz podał mi inne wyjaśnienie, napisałem o tym 3 komentarze wyżej

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Odświeżam temat. Wczoraj wieczorem byłam u weterynarza z fundacji, żeby zdjąć szwy u Cléo, więc przy okazji dopytałam o tę kwestię (ostatnio to była opinia mojego lekarza). Zazwyczaj robi się to z obu stron (po jednym jajniku z każdej strony), ale jeśli weterynarz ma wprawę, to potrafi usunąć oba jajniki z tej samej strony.

Przy operacji na brzuchu przez pierwsze 10 dni istnieje ryzyko rozejścia się rany, bo narządy naciskają na szwy. Jeśli kot (lub pies) jest zbyt rozbrykany, szwy mogą po prostu puścić – dlatego właśnie unika się pozwalania zwierzakowi na skakanie tuż po sterylizacji. Przy cięciu z boku nie ma takiego ryzyka.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wiecie, to jest dokładnie taka odpowiedź, jaką dostałem.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zapomniałam dodać – weterynarz mi mówił, że to tylko objawy rui, a nie taka prawdziwa ruja, i że to się zdarza naprawdę rzadko.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej MARGAUX, wczoraj jak byłam u weterynarza ze Stessy, poprosiłam go, żeby mi to wszystko wyjaśnił.

No i jego odpowiedź jest taka: sterylizacja od brzucha czy z boku to właściwie to samo, ale przy tej z boku może pojawić się taki problem, że jak wycinają jajniki i choćby jedna mała komórka zostanie, to z czasem może się zregenerować i kotka znowu będzie miała objawy rui. Przy cięciu na brzuchu nie ma takiego ryzyka, bo weterynarz lepiej widzi, co robi, a poza tym tam mniej krwawi niż przy nacięciu z boku.

Co do kropelek (pipet), to dla Stessy doradził mi i sprzedał tabletki Milbemax, bo jest jeszcze za młoda na kropelki, i radził, żeby wszystkim moim zwierzakom co jakiś czas podawać właśnie Milbemax.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie, nie pomyślałam o tym. Ale nie sądzę, żeby to była prawda, bo inaczej nie robiliby już zabiegów na brzuchu. Moje koty zawsze miały cięcie na brzuchu i wszystko zawsze kończyło się bardzo dobrze. Zastanawiam się tylko, czy to ma jakiś związek z wiekiem – Cléo, która jest właśnie po operacji, ma prawie 6 miesięcy i doszła do siebie błyskawicznie. Już następnego dnia wieczorem była w świetnej formie i w ogóle nie dotyka szwów, podczas gdy moje pozostałe koty z cięciem na brzuchu potrzebowały więcej czasu i sporo przy nich majstrowały.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A, okej, dzięki, czyli to po prostu kwestia łatwiejszego dojścia przez brzuch, tak mi się właśnie wydawało. A pytałeś go o tę przepuklinę?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie byłam u weterynarza i powiedział mi tylko, że to „kwestia techniczna”. Przez brzuch łatwiej jest dostać się do obu jajników, a z boku jest to bardziej skomplikowane, ale wszystko zależy od lekarza i jego preferencji. Nic poza tym...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak czy siak, to każdy weterynarz sam decyduje o sposobie sterylizacji

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

NATTYGANN zen - Dobrze, że o tym wspomniałeś, zupełnie o tym nie pomyślałem -

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 47

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post