Mój kot wypadł z 2. piętra...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

To już drugi raz, kiedy mój kot wypadł z balkonu... Chyba w końcu wykupię jakiś abonament u weterynarza... Bardzo się o niego boję, bo kompletnie nie rozumiem, jak on może tak spadać. Czy to kwestia jakiejś niezdarności przy zabawie? Poluje na coś czy jak? Nie mam możliwości zamontowania siatki na balkonie... Mieliście już kiedyś taki problem? Macie jakieś rozwiązania? Bo nasz mały Milo naprawdę chce mnie wykończyć tym stresem... Od urodzenia nie miał najłatwiejszego życia... ( https://www.leetchi.com/c/solidarite-de-milo-10198968 )

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Kot stracił równowagę i spadł, pewnie przez jakiegoś ptaka albo coś innego

🙄

Przetłumaczony francuski
    C
    Colombe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli to kociak, to na początku całkiem szybko przyzwyczai się do bycia w środku. Z kuwetą będzie bezpieczniej, jeśli nie masz jak zabezpieczyć otoczenia. Powodzenia!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Najprostszym rozwiązaniem jest po prostu nie wypuszczać go już na zewnątrz, a przynajmniej nie wtedy, gdy nie ma Cię osobiście na balkonie. Nie pozwalaj mu też wchodzić na barierkę i zamontuj jakąś osłonę, jeśli na dole balkonu też jest wolna przestrzeń.

Osobiście nigdy nie wypuściłabym swoich kotów na balkon – zawsze wydawało mi się to logiczne, że może to być bardzo niebezpieczne, a pierwszy upadek byłby dla mnie wystarczającą nauczką, żeby więcej go nie wypuszczać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Mieszkałem przez 2 lata w Lyonie (4. piętro w starej kamienicy, więc te kondygnacje były naprawdę wysokie) i podobnie jak ty, nie miałem pozwolenia na zamontowanie siatki. Też żyłem w ciągłym strachu, że któryś z moich dwóch kotów wypadnie... W takich sytuacjach niestety tylko uważne pilnowanie może zagwarantować Milo bezpieczeństwo. Próbowałem różnych odstraszaczy, ale to kompletnie nic nie dało.

Nico-

Przetłumaczony francuski
    D
    Dockman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Neilruan,

Rzeczywiście kot nie zawsze spada na cztery łapy, dlatego po upadku koniecznie trzeba go przebadać, o czym wspominała Cindy, studentka weterynarii.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry Neileruan, jak sam Pan widzi, kot, który raz spadnie, wcale nie wyciąga z tego nauczki... Sama miałam już taki problem (dwa moje własne koty wypadły z czwartego piętra). Może się to zdarzyć, gdy kot się rozproszy lub czymś zaskoczy (na przykład ptakiem, który nagle obok niego przeleci), albo po prostu, gdy kot nie jest tak zwinny jak inne i spadnie, bo straci równowagę. Czasami instynkt łowiecki bierze górę nad lękiem przed wysokością i kot po prostu skacze, by złapać ofiarę... Jeśli nie może Pan zamontować siatki na balkonie, najlepiej pozwalać kotu na wychodzenie tam wyłącznie pod Pana nadzorem. Gdyby to się powtórzyło, proszę natychmiast pędzić do weterynarza. Kot, który nie ma widocznych ran zewnętrznych po upadku, może mieć poważne obrażenia wewnętrzne (pęknięcie śledziony lub pęcherza, odmę opłucnową itp.) i jego stan może gwałtownie się pogorszyć w ciągu 48 godzin. Warto pamiętać, że upadek z drugiego piętra może mieć czasem gorsze skutki niż ten z ósmego... Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Pana pytanie, Cindy
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post