Kot sika wszędzie od czasu kastracji (ratunku!!)

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, nie wiem, czy taki temat już się pojawił (jeśli tak, to byłoby miło, gdybyście podrzucili linka). Mam problem z moim kocurkiem (pers), ma nieco ponad rok i został wykastrowany około 3 tygodnie temu. Zawsze był bardzo czysty, ale od kastracji sika WSZĘDZIE. To nie jest znaczenie terenu (zresztą nigdy tego nie robił), to po prostu porządne siku na łóżka, kanapy, kartki papieru, które gdzieś leżą, ubrania itp.

Zabrałam go do weterynarza, który go zbadał. Powiedział, że w moczu nic nie ma, ale podejrzewał zapalenie pęcherza, więc go leczyliśmy. Niestety nic to nie zmieniło, on dalej to robi (dla jasności: sika poza kuwetą jakieś 6-8 razy dziennie).

Próbowałam ograniczyć mu przestrzeń (druga opcja od weta), ale nic to nie daje – jak tylko wyjdzie z pokoju, znowu sika wszędzie...

Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Nie wiem już, co robić, to staje się nie do zniesienia... z góry dziękuję za pomoc.

PS: W domu nie ma nikogo nowego, żadnych nowych zwierząt, w jego życiu nic się nie zmieniło poza kastracją, a kuweta jest zawsze czyściutka.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Czyli to taki sam stres jak u mnie?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim, dzięki za Wasze odpowiedzi. Mój kot od dobrego tygodnia zupełnie przestał sikać wszędzie, gdzie popadnie. Myślę, że to naprawdę była kwestia stresu, a ograniczenie mu terytorium, tak jak radził mi weterynarz, zadziałało. Nie stało się to od razu, ale po tygodniu widać już efekty – kiciuś znowu stał się miziasty i zachowuje czystość tak jak dawniej... Także ten, jeśli ktoś z Was ma podobny problem, to zazwyczaj jest to albo stres, albo jakaś choroba układu moczowego. Jeszcze raz wielkie dzięki! (Mam nadzieję, że to pomoże komuś w podobnej sytuacji)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, ale jak wyjeżdżamy na wakacje, to już nie, bo ona strasznie się stresuje tym, że zostaje sama, i przez to sika wszędzie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, dzięki za odpowiedzi. No więc tak, weterynarz powiedział, że to pewnie zapalenie pęcherza na tle stresowym i przepisał lek (Meloxidyl). Mówił, że zazwyczaj szybko pomaga, ale no właśnie – minął tydzień leczenia i nic się nie zmieniło. On niby załatwia się do kuwety, ale i tak sika wszędzie dookoła... Dlatego spróbowałam ograniczyć mu terytorium, żeby poczuł się trochę bezpieczniej, ale on dalej sika po kątach (trochę mniej, to prawda, ale tak z 3-4 razy dziennie). Wet stwierdził, że skoro leki nie działają, to problem leży pewnie w behawiorystyce... Już naprawdę nie wiem, co mam robić, bo przed kastracją zawsze był bardzo czysty... Macie może jakieś pomysły, żeby przestał tak podsikiwać? Jakiś preparat czy coś? Słyszałam, że niektórzy pryskają takie miejsca octem... Capucine50, czy twój kot przestał sikać wszędzie po leczeniu? Bo u mnie niestety nie ma poprawy...
    Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Piszesz, że on sika od 6 do 8 razy dziennie poza kuwetą, czyli dodatkowo sika też w kuwecie?

Już 6 razy to dużo, ale jeśli to jest nawet 8 razy dziennie lub więcej, to wydaje mi się to ogromną ilością! Mimo wszystko myślę, że to może być jakiś problem z układem moczowym, np. idiopatyczne zapalenie pęcherza. To stres to powoduje, co by pasowało do czasu po kastracji. :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, moja kotka miała ten sam problem. Weterynarz zapisał jej leczenie. A czy Twój weterynarz Tobie też już coś przepisał?

PS: Może to nie jest dokładnie ten sam problem, więc u Was leczenie może nie być potrzebne.

Do usłyszenia! 👋

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post