Mój kot ma nagłe opuchlizny na łapach

C
Chezinck Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym poznać wasze opinie i doświadczenia związane z alergią, z którą zmaga się mój kot. To 5-letni pers, który nie wychodzi na zewnątrz.

Od kilku miesięcy jego łapy (zarówno przednie, jak i tylne) nagle puchną. Może to być jedna łapa albo kilka naraz.

Oczywiście byłam z nim już kilka razy u weterynarza. Lekarz podejrzewa alergię kontaktową, ale podobno ustalenie dokładnej przyczyny jest bardzo trudne. Przy każdym obrzęku mój kot dostaje leki i zazwyczaj opuchlizna schodzi w ciągu dwóch dni. Objawy pojawiają się niezależnie od pory roku – zarówno latem, jak i zimą.

Na pierwszy rzut oka te opuchlizny go nie bolą – daje sobie dotykać i ugniatać łapki, a jego zachowanie w ogóle się nie zmieniło. Cały czas normalnie je i pije.

Jestem już trochę zagubiona. Próbowałam już usunąć rośliny (które czasem podgryzał), zmieniłam żwirek na taki bezpyłowy, a dom sprzątam prostymi środkami (szare mydło, ocet). Bardzo chciałabym w końcu znaleźć przyczynę tych obrzęków, a przede wszystkim przestać faszerować go lekami, które na dłuższą metę mogą mu zaszkodzić.

Będę wdzięczna za wasze rady i doświadczenia, jeśli ktoś z was przechodził przez coś podobnego.

Z góry bardzo dziękuję 🙏🏻

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tino44
    Tino44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Na wstępie dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, weterynarz wspominał już o dodatkowych badaniach, ale póki co zajął się tylko leczeniem obrzęków. Byłam u dwóch różnych weterynarzy i żaden nie zaproponował przeprowadzenia tej diagnostyki.

Bardzo się martwię, boję się, że to coś poważnego i że wszyscy coś przeoczyliśmy. Napisałam ten post, bo opuchlizna wczoraj znowu się pojawiła i zamierzam dziś znowu dzwonić do weterynarza, żeby zobaczyć, co dalej.

Dzięki za odzew!

Dzień dobry, piszę z prośbą o pomoc – może udało Ci się znaleźć jakieś rozwiązanie? Mój kot Livio przechodzi teraz przez to samo i kompletnie nie wiem, co robić. Wydałem już około 11 000 zł na kota mojej dziewczyny i wszystko trwa dalej, a weterynarze nie potrafią znaleźć przyczyny. Do tej pory miał tylko APZS (alergiczne pchle zapalenie skóry), a odkąd poszedłem do weterynarza, jego prawa przednia i tylna łapa oraz prawy policzek strasznie spuchły – w ciągu 12 godzin powiększyły się o 5 cm! Jestem załamany, kot ciągle tylko śpi, a wcześniej tak nie było. Jest strasznie gorący, mało je i prawie w ogóle nie pije. Pomóżcie mi proszę!!!!!!

Przetłumaczony francuski
    C
    Chezinck Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, weterynarz wspominał już o dodatkowych badaniach, ale na razie zajął się tylko leczeniem obrzęków. Byłam u dwóch różnych weterynarzy i żaden nie zaproponował mi wykonania tych badań.

Bardzo się martwię, boję się, że to coś poważnego i że wszyscy coś przegapimy.

Napisałam tę wiadomość, bo obrzęki wczoraj znowu się pojawiły i zamierzam dzisiaj ponownie zadzwonić do weterynarza, żeby to sprawdzić.

Dziękuję za Twój odzew!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Czy Twój weterynarz zrobił jakieś dokładniejsze badania, żeby postawić trafną diagnozę? Dziwi mnie trochę, że ogranicza się tylko do podawania leków, pewnie sterydów (kortyzonu), i to tak powtarzalnie.

Obrzęk łapy może być spowodowany ukąszeniem owada albo problemami z krążeniem. Warto byłoby zrobić diagnostykę obrazową serca, żeby wykluczyć ewentualne wady, które mogłyby zaburzać krążenie i powodować właśnie takie gromadzenie się płynów w łapach.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post