Plamki wokół sutków mojej kotki

L
Lolita52 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim :)

Przez 17 lat miałam dużego norwega, a po półrocznej żałobie adoptowałam małą kotkę perską. Ma na imię Poupée i kończy dzisiaj 6 miesięcy.

Ale słuchajcie, zauważyłam małe czarne/brązowe kropki, które występują tylko w okolicach jej sutków. Wstawiam zdjęcia.

Warto dodać, że:

- nie jest w ciąży

- nie ma pcheł (w ogóle się nie drapie, przy sprawdzaniu gęstym grzebieniem nie znalazłam ani pcheł, ani ich odchodów)

- szczotkuję ją codziennie i to bardzo długo (ona to uwielbiaaa!)

Ponieważ od 2 miesięcy nic się nie zmieniło (czyli odkąd ją mam), myślałam, że to po prostu taka pigmentacja. Ale spróbowałam teraz potrzeć te miejsca nieco mocniej (oczywiście zachowując delikatność, spokojnie) i okazało się, że te kropki schodzą.

Jak myślicie, co to może być? Czy to coś poważnego? Powinnam próbować się tego pozbyć czy nie?

Jestem trochę zagubiona, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z czymś takim u żadnego z moich wcześniejszych kotów!

Wielkie dzięki za pomoc!

Plamki wokół sutków mojej kotki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    S-portamenia9 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, ja spryskałam moją kicię preparatem na bazie wody i lawendy, a na jej sutki nałożyłam krem ochronno-regenerujący. Zobaczę, co będzie się działo dalej. Moja kotka też ma obrożę przeciwpchelną i cały czas ją nosi.

Czytałam gdzieś, że to może być rodzaj kociego trądziku.

https://www.purina.ca/fr/articles/cat/health/feline-acne

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy to nie są po prostu plamki sebum z powodu jego nadmiaru? Widać takie małe czarne kropki w sierści jak mini-strupki, myślę, że możesz je delikatnie usunąć mydłem marsylskim i wodą.
    Mam to samo wrażenie.

Żeby to potwierdzić (albo i nie), możesz delikatnie zdrapać jedną z tych czarnych kropek paznokciem. Jeśli odejdzie bez bólu po kilku potarciach, to więcej niż prawdopodobne, że to zwykłe zaskórniki. Możesz namoczyć gazik w przegotowanej wodzie i nieco mocniej potrzeć, żeby zeszły.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lelouche Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy udało się znaleźć rozwiązanie problemu, a przede wszystkim poznać jego przyczynę? Jeśli tak, to czy możesz mi dać znać, bo moja kotka ma dokładnie takie same plamy! Z góry dziękuję.
    Przetłumaczony francuski
    Odelamusique
    Odelamusique Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szkoda, że nigdy nie poznajemy zakończenia tych historii 😩

Przetłumaczony francuski
    D
    Dyd2104 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Moja kotka ma to samo (sięga to nawet jej sutków i tworzy się taki mały strupek). Jest zabezpieczona przeciwko pchłom i wcale się nie drapie. Czy masz już jakąś opinię od swojego weterynarza?
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Ulalie

No, to faktycznie dziwna sprawa, bo nie znalazłam w necie nic podobnego, a przecież zazwyczaj zawsze się coś wyszuka, zwłaszcza jak jest zdjęcie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    A to nie są po prostu plamy z nadmiaru sebum? Widać takie małe czarne punkciki w sierści, jakby mini-strupiki. Myślę, że możesz je delikatnie usunąć za pomocą szarego mydła i wody.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Dzień dobry

Jeśli masz swojego stałego weterynarza, który Cię zna, wyślij mu wiadomość i dołącz te 2 zdjęcia – jedno z daleka, a drugie w dużym zbliżeniu.

Będzie mógł Ci doradzić, jeśli tylko będzie wiedział, co to takiego.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolita52 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Te plamki są już od dwóch miesięcy, czyli odkąd go mam. I tak, występują wyłącznie wokół sutków.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

albo inna tłusta maść, na przykład Alantan Plus czy Bepanthen.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post