Mieszaniec syjama?

Londonetmoi
Londonetmoi Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Wszystko jest w tytule, chociaż...

- Chciałabym się dowiedzieć, czy mój kiciuszek to faktycznie mieszaniec syjama, bo pani, od której go mam, ma wątpliwości i przez to ja też zaczęłam się zastanawiać.

- Mój drugi kot, który ma 4 lata, obraził się na nas, odkąd maluch się pojawił. Wygląda to tak: wchodzi do domu, powącha go, trochę pofukuje i od razu chce wyjść, a zazwyczaj siedzi w domu cały dzień :( Moje pytanie brzmi: czy to będzie trwało długo?

- I jeszcze: kiedy mogę zacząć go wypuszczać na dwór i w jaki sposób? No i kiedy przypada pierwsze szczepienie? Proszę o pomoc.

Mieszaniec syjama?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Virginie Vogeleer
    Virginie vogeleer Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja też właśnie adoptowałam kotka ze schroniska. Też się zastanawiam, czy mój maluch to miks syjama, świętego kota birmańskiego czy może jeszcze innej rasy. Pomożecie mi to ocenić? I jaki one mają w ogóle charakter? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    U
    Ursoli Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twój uroczy kotek to rzeczywiście mieszaniec syjamski, bardzo w typie rasy.

Sama właśnie adoptowałam z fundacji SOS SIAMOIS FRANCO SUISSE taką małą kruszynkę – jej mama to syjamka, ale o tacie nic nie wiadomo, bo maluchy zostały porzucone w potworny sposób, zamknięte w worku na śmieci... Mała jest teraz daleko i przyjedzie do mnie dopiero za miesiąc.

Tak jak ty, bardzo się boję, jak ułoży się jej relacja z moim 13-letnim wykastrowanym kocurem.

Tak jak wspomniano wcześniej, ja też nie wypuszczałabym twojego kotka, dopóki nie zostanie zaszczepiony. Koci katar i panleukopenia (tyfus koci) teraz szaleją i niestety błyskawicznie dziesiątkują te najmłodsze maluchy.

Życzę ci mnóstwo szczęścia z twoim pięknym słodziakiem.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Tak jak już wspomniano w odpowiedziach pod tym postem, Twój kotek to prawdopodobnie krzyżówka z syjamem o umaszczeniu „blue point”. Pamiętaj jednak, że bez odpowiednich dokumentów (rodowodu) nie będzie on uznawany za kota rasowego. Jeśli chodzi o relacje z Twoim drugim kotem – to zupełnie normalne. Koty nie zawsze entuzjastycznie witają nowego domownika w swoim królestwie. Niestety trudno przewidzieć, jak te relacje ułożą się z czasem; mogą się poprawić, ale sytuacja może też pozostać bez zmian. Możesz spróbować podłączyć w domu dyfuzory z kojącymi feromonami, co często pomaga we wzajemnej koabitacji i łagodzi napięcia. W kwestii szczepień radzę udać się do weterynarza na pierwszą wizytę kontrolną, aby sprawdzić, czy maluch jest zdrowy. Następnie, zależnie od wieku kotka, lekarz weterynarii będzie mógł go zaszczepić i oznakować (przypominam, że identyfikacja każdego zwierzęcia domowego jest obowiązkowa). Odradzam wypuszczanie kotka na zewnątrz przed pełnym cyklem szczepień i jego zaczipowaniem. Clémence
    Przetłumaczony francuski
    Londonetmoi
    Zgłoś

Jeśli nie ma rodowodu, to po prostu dachowiec o umaszczeniu syjamskim i tyle. Czy ten maluch ma uregulowane wszystkie formalności (czip, szczepienia, odrobaczenie i odpchlenie)?

Dostałam go od jednej pani, więc nie, niczego nie dostałam.

Przetłumaczony francuski
    Londonetmoi
    Zgłoś
    Tak, nie wypuszczam go na zewnątrz. Urodził się 28 lutego. Zostanie dokładnie przebadany pod każdym kątem.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie wypuszczaj go na zewnątrz, dopóki nie zostanie wykastrowany – to naprawdę dla jego dobra.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, TAK, to ewidentnie mieszaniec syjama typu „Blue Point”, bardzo dobrze znam tę rasę, miałam takie koty przez całe życie. Jest przepiękny. Oficjalnie, bez rodowodu, każdy kot jest uznawany za dachowca, nawet jeśli to mieszaniec. Nie podaje Pan/Pani jego wieku, a tak czy inaczej powinien mieć już za sobą pierwsze szczepienia. Proszę nie zwlekać z wizytą u weterynarza w celu identyfikacji, podania pierwszych szczepionek i ewentualnego odrobaczenia. Pod żadnym pozorem nie wolno go wypuszczać na zewnątrz, DOPÓKI nie otrzyma wszystkich szczepień!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Michèledubleau Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli nie ma rodowodu, to po prostu dachowiec o umaszczeniu syjamskim i tyle.

Czy ten maluch ma wszystko ogarnięte? (czip, szczepienia, odpchlenie i odrobaczenie)?

Przetłumaczony francuski
    Noraaron
    Noraaron Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Według mnie ma w sobie coś z syjama

Może to trochę potrwać, ale w końcu wszystko się ułoży

Z wypuszczaniem go na zewnątrz poczekaj, aż nabierze swoich zwyczajów, a co do szczepień, to i tak czeka was pełna wizyta u weterynarza (szczepienia, czipowanie, ogólne badanie itp.)

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post