Krycie samca maine coona z samicą angory

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Mam kocura rasy maine coon i planuję krycie z moją kotką angorską. Oboje mają po roku. Chciałem zapytać, czy różnica w ich wielkości ma jakieś znaczenie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Różnica wielkości między kocurkiem rasy Maine Coon a kotką angorską niekoniecznie musi być problemem, ale może mieć spore znaczenie praktyczne podczas krycia. Maine Coon jest w rzeczywistości znacznie cięższy i silniejszy od angory, co może sprawić, że samo zbliżenie będzie trudniejsze, a nawet stresujące dla kotki. Radzę więc nadzorować krycie i dbać o to, by kotka nie była zestresowana ani nie doznała żadnego urazu. Warto też skonsultować się z weterynarzem, aby upewnić się, że wszystko odbywa się w bezpieczny sposób. 

Zalecam również stałą opiekę weterynaryjną podczas ciąży, zwłaszcza przy tak dużej różnicy gabarytów między rodzicami.

Pozdrawiam serdecznie, 

Romane

Przetłumaczony francuski
    Joliena04
    Joliena04 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Trafiłam na ten post w 2025 roku i chciałam zapytać, czy Twoja suczka dobrze zniosła ciążę i czy wszystko u niej w porządku? 😘
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Maine coon to największy i najcięższy kot domowy, więc oczywiście dopuszczenie go do znacznie mniejszej kotki jest niebezpieczne. Nie chcę tutaj nikogo pouczać, co się stało, to się stało, ale pamiętajcie, że kastrując oba swoje koty, zapewniacie im dłuższe, spokojniejsze i przede wszystkim zdrowsze życie. Nowotwory listwy mlecznej u niesterylizowanych kotek są niestety bardzo częste.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Lepiej byłoby pomyśleć o tym wcześniej, niemniej jednak dobrze, że w ogóle o tym wspominasz. Może warto byłoby zrobić USG u weterynarza, żeby sprawdzić, czy ciąża Twojej kotki przebiega prawidłowo. Zachęcam do zachowania większej ostrożności, jeśli chodzi o kwestie rozmnażania. A przede wszystkim, nie rozmnażaj kotki tylko dlatego, że „małe kotki są takie słodkie” albo „na małych kotkach można nieźle zarobić”. Gdyby chociaż ludzie zostawili rozmnażanie hodowcom (i gdyby ci byli regularnie kontrolowani), byłoby zdecydowanie mniej porzuconych kotów, a więcej tych adoptowanych.
    Przetłumaczony francuski
    Jbilna
    Jbilna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Warto byłoby zadać to pytanie wcześniej, niemniej jednak dobrze, że w ogóle się nad tym Państwo zastanawiają. Być może trzeba będzie udać się do weterynarza na badanie USG, aby upewnić się, że ciąża Państwa samicy przebiega prawidłowo.

Zachęcam do zachowania dużej czujności w kwestii procesów rozmnażania.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jakieś bzdury...

Przetłumaczony francuski
    2
    20pattes57 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odwiedźcie schroniska, zajrzyjcie na strony fundacji, a może przejdzie wam ochota na rozmnażanie waszych kiciusiów. Mam już powyżej uszu tekstów typu: „o, mój kotek (moja kotka) jest taki śliczny, miejmy małe”. Obecnie mam pod opieką 16 kotów zgarniętych z ulicy, w tym te z dłuższą sierścią, które nie mogą znaleźć domu (bo nie są już 2-3 miesięcznymi maluchami)!

Będziecie je sprzedawać jako koty „w typie maine coona” czy „angory” za jakieś 2800 zł od sztuki, jak konsolę albo telefon? Co zrobicie z maluchami, których nie uda wam się wydać?

Mam tak bardzo dosyć takich ludzi, którzy są dla mnie po prostu nieodpowiedzialni. Wybaczcie ten ostry ton, ale mam już tego po dziurki w nosie.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Do bardzo trafnych argumentów Kikaah dodam jeszcze, że Twoja kotka ma dopiero rok...

To, co planujesz zrobić, to nic innego jak znęcanie się.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No pewnie, że jest różnica! To może być bardzo skomplikowane przy porodzie – martwo urodzone kocięta, ciężka akcja porodowa... Czy to naprawdę takie ważne, żeby rozmnażać Wasze koty przy takim ryzyku? A tak przy okazji, żeby móc legalnie sprzedawać maluchy, trzeba mieć teraz zarejestrowaną hodowlę – to obecnie obowiązkowe. Wasza angora ma rodowód, czy to po prostu dachowiec z dłuższą sierścią? Nie lepiej skontaktować się z hodowcą, od którego macie kota, jeśli chcecie zajmować się rozrodem, zamiast tworzyć przypadkowe krzyżówki bez żadnej wiedzy na ten temat?
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post