Mirabelle MAINE COON pierwsza ruja - istny koszmar!!!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mirabelle MAINE COON pierwsza ruja - istny koszmar!!!

Oto Mirabelle,

Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór, bo jest już późno. To już moja druga noc bez zmrużenia oka. Kicia ma osiem miesięcy i od dwóch dni turla się po podłodze, miauczy i grucha – krótko mówiąc, robi piekielny hałas. Boję się o sąsiadów w nocy, a sam nie śpię już od dwóch dób!!!

Dostałem ją w prezencie, nie była jeszcze u weterynarza. Czekałem z zabiegiem, no i proszę – nagle dopadła ją ruja!!!

Byłem w aptece zapytać, czy jest na to jakiś sposób, ale nic nie mają. Zastanawiam się więc, ile dni to może potrwać????

Jak tylko rui się skończy, od razu pędzimy do weterynarza na sterylizację!!!

Dajcie znać, co o tym sądzicie, bo boję się, że to potrwa tydzień albo i dłużej!

Mirabelle i jej właściciel (który marzy tylko o tym, żeby się wyspać!)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Silja
    Silja Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kotka moich rodziców właśnie umiera na raka spowodowanego podawaniem tabletek antykoncepcyjnych. Ma 10 lat i dostawała je przez całe swoje życie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A, dzięki za info :)

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pamiętam moją pierwszą kicię: miałam wtedy jakieś dwadzieścia lat... ups, to było wieki temu... lol. Przygarnęliśmy wtedy Moumoune, dwu- lub trzyletnią kotkę znalezioną na ulicy.

Umówiliśmy się na sobotę do weterynarza na sterylizację, do przychodni na drugim końcu miasta... Pewnego wieczoru (osiem dni przed terminem), wracając z pracy, usłyszałam na klatce schodowej dziwne, gardłowe dźwięki... Mieszkaliśmy na szóstym piętrze i im wyżej wchodziłam, tym miauczenie stawało się głośniejsze... pod moimi drzwiami to już była po prostu masakra... to moja Moumoune dostała rui...

Całe noce spędzaliśmy na trzymaniu jej pod kołdrą...

Następnego dnia weterynarz mnie uspokoił, mówiąc, że i tak może ją zoperować pod koniec tygodnia.

Nawet nie pytajcie, co sąsiedzi musieli przez ten tydzień znosić... hahahaha

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wiem, że moi weterynarze są całkowicie przeciwni tabletkom antykoncepcyjnym i moim zdaniem pewnie nawet ich nie sprzedają.

Podpytam ich jeszcze o to.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś
    No jasne... ale weterynarze to sprzedają... im to nie przeszkadza... jak kicia zachoruje, to dla nich tylko dodatkowy dopływ gotówki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Bo te tabletki dla kotek to prawdziwe świństwo, które powinno zostać wycofane ze sprzedaży, bo odpowiada za mnóstwo nowotworów listwy mlecznej.

Co więcej, takie tabletki wywołują zapalenie macicy i ropomacicze, co bezpośrednio zagraża życiu Twojej kici.

Zapalenie macicy = infekcja macicy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mam małe pytanko – dlaczego właściwie nigdy nie powinno się podawać tabletek antykoncepcyjnych?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nigdy nie podawaj tabletek,

Ach, te nieprzespane noce, kiedy kotka nie jest jeszcze wysterylizowana lol. Myślę, że każdy z nas, kto ma kotkę, to przerabiał lol.

Przede wszystkim bardzo uważaj, żeby nie uciekła. Nie wiem, czy mieszkasz w domu, ale pilnuj też, żeby żaden kocur nie dostał się do środka, bo jej miauczenie będzie je przyciągać.

Jeszcze odrobina cierpliwości, sterylizacja i wszystko wróci do normy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W każdym razie, pod żadnym pozorem NIE dawaj jej tabletek, nawet ten jeden jedyny raz!

Uzbrój się w cierpliwość, jej ruja powinna się niedługo skończyć.

Te pierwsze ruje zazwyczaj trwają krótko.

Bardzo możliwe, że nie potrwają dłużej niż 4 dni.

Całkiem prawdopodobne, że zanim to przeczytasz, będzie już po wszystkim albo prawie po wszystkim.

Zauważyłam, że pierwsze ruje u kotek trwają z reguły 2-3 dni.

Głowa do góry, jeszcze trochę cierpliwości!

Niedługo twoja kicia zostanie wysterylizowana i w końcu będziesz spać spokojnie – ty i twoi sąsiedzi również ;)

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Trzymaj się... to dopiero początek...

Ruja u kotki trwa od czterech do dziesięciu dni.

Idź do swojego weterynarza, on ci powie, co można z tym zrobić.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post