Niepokojąca krzywa wzrostu

Oliver33300
Oliver33300 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Piszę do Was, żeby pogadać i poznać Wasze opinie na temat wagi mojego maine coona.

Oliver urodził się 24 grudnia 2018 roku, ma więc 4 miesiące i tydzień. Wzięliśmy go z hodowli, ma rodowód.

Wszystko jest w jak najlepszym porządku, jest kochany i przepiękny.

Mam jednak wrażenie, że trochę odstaje od innych kotów swojej rasy, bo w wieku 4 miesięcy i 1 tygodnia waży tylko 2 kg 400 g...

Przeglądając różne fora, widzę, że norma dla kocurka to raczej okolice 3,5 kg... Nie spotkałem się z żadnym kotem, który ważyłby mniej niż 3 kg w tym wieku...

Warto zaznaczyć, że ma bardzo dobry apetyt!

Co o tym sądzicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • E
    Ev38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, pozwalam sobie odezwać się do Ciebie ponownie po roku...

Jak się miewa Twój słodziak? Ile teraz waży?

Właśnie adoptowaliśmy kocurka Maine coon – kiedy do nas trafił, ważył 1,1 kg (miał 2 miesiące i 3 tygodnie).

Za 7 dni skończy 4 miesiące i waży 2 kg.

Mam nadzieję na odpowiedź z Twojej strony!

Przetłumaczony francuski
    A
    Amatistrad Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Chciałem się podzielić krótką historią o wadze mojego białego Maine Coona o imieniu „Mumin”. Mój w wieku 3 miesięcy ważył 1,7 kg, ale był po prostu duży. Potem nagle zaczął przybierać po 50 g dziennie... Mając cztery miesiące, dobił do 3 kg, a później dogonił i znacznie wyprzedził standardową krzywą wzrostu. Więc spokojnie, nie panikuj. W przypadku mojego malucha zrzuciłem to na karb rozłąki i zmiany otoczenia. Trzeba po prostu dopilnować, żeby znaleźć mu karmę, która mu smakuje i jest odpowiednio treściwa. Pamiętajmy, że to Maine Coon – tanie puszki z marketu to ewentualnie opcja awaryjna od święta, ale tym się kota porządnie nie wyżywi. Ja dawałem stały dostęp do suchej karmy, do tego dwie saszetki „mokrego” dziennie i dodatkowo porcję mielonej wołowiny rano i wieczorem. Wyznacznik zdrowia: dopóki Twój kot się bawi, jest bardzo aktywny, towarzyski... i dopóki grucha, to wszystko jest w porządku. I nieważne, jaka jest waga, wielkość i cała reszta – najważniejsza jest miłość!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli wykluczyliście już kwestię robaków, to moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju, że jest nieco szczuplejszy niż przeciętnie. W każdym miocie zawsze trafi się jeden większy kociak i jeden mniejszy. Może po prostu zostanie kotem o nieco mniejszych gabarytach, mimo że to stuprocentowy Maine Coon. Raz jeszcze – jeśli wszelkie problemy zdrowotne zostały wykluczone, to nie ma żadnego problemu.

Niektóre Maine Coony potrafią niemal z dnia na dzień nabrać imponujących rozmiarów w okresie dojrzewania. Być może tak samo będzie w przypadku Waszego malucha.

Przetłumaczony francuski
    Yiko
    Yiko Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, wydaje mi się Julie, że w Pani przypadku to mieszaniec Maine Coona, więc nie jest to do końca miarodajne. Ale Julie ma rację – między kociętami zdarzają się spore różnice, więc proszę się nie niepokoić. Dopóki nie wyczuwa Pani zbyt mocno jego żeber ani miednicy, a maluch ma apetyt i nie wymiotuje ani nie ma biegunki, wszystko jest w porządku. Okres wzrostu jest długi i kotek może „nadrobić” wagę później. Jeśli o mnie chodzi, mam norwegi – jeden kocurek w wieku 3 miesięcy ważył 2,7 kg, a drugi 1,8 kg... a mimo to obaj byli okazami zdrowia.

Może po prostu trafił się Pani mniejszy gabaryt :)

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój maine coon, którego niedługo odbieram, ma 9 tygodni i waży 1,352 kg. U maine coonów bywają naprawdę duże różnice, najważniejsze, żeby kociak zdrowo się chował. Niektóre potrzebują sporo czasu, żeby przybrać na wadze – czasem najpierw rosną w górę, a dopiero potem „mężnieją”, zwłaszcza że ich rozwój kończy się dopiero około 3-4 roku życia. Masz może jakąś fotkę malucha?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Szczerze mówiąc, nie mam za bardzo pomysłu, bo mam tylko zwykłe dachowce, które ważyły około 700 gramów, gdy trafiły do mnie w wieku 6 tygodni.

Czy Twój maluch nie ma przypadkiem robaków? Moja kotka w ogóle nie przybierała na wadze, była malutka i strasznie chuda. Odrobaczaliśmy je, ale w rzeczywistości była tak zarobaczona, że kiedy się zorientowaliśmy, była już naprawdę bardzo chora (skończyło się na wizycie u weterynarza w trybie pilnym, wymiotach i silnej biegunce, kotka była apatyczna – krótko mówiąc, było naprawdę źle). Jeśli Twój nie ma robaków, to może po prostu był najmarniejszy z miotu. Jeśli dobrze je i chętnie się bawi, to nie wiem, czy waga nieco poniżej normy to aż taki dramat.

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post