Sierść półdługa czy krótka?

F
Folior Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Cieszę się, że od początku marca mam tego słodkiego kocurka rasy Maine Coon (z rodowodem), ale mam kilka pytań dotyczących jego futerka.

Ojciec i matka to oczywiście w 100% koty rasowe, z pełnym rodowodem.

Pochodzi z zaplanowanego miotu 6 kociąt (kremowo-rude długowłose, brązowo-czarno-srebrne długowłose) i tylko te dwa rude kocurki miały krótszą sierść niż reszta. Zaznaczę, że rodzina zadbała o wszystkie formalności przy tym miocie.

Oto kilka zdjęć od 2. miesiąca do 3,5 miesiąca życia.

Chciałabym poznać Waszą opinię :)

Sierść półdługa czy krótka?

2 miesiące

3 i pół miesiąca

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • F
    Zgłoś

Lyzzzai

Lol, tak, można tak powiedzieć

Przyzwyczaiłam go do czesania i wyczesałam już z niego całkiem sporo tych kłaczków. To zabawne, nie pamiętam, żeby mój poprzedni dachowiec tak miał ^^

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Folior

Tak, faktycznie, z jego ogonkiem jest coraz lepiej, a na pierwszym zdjęciu widać, jak go pilnuje i patrzy, jak rośnie... 👌

W każdym razie to śliczny maluch, koniecznie pokaż go znowu, jak już „wyrośnie z pieluch”.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Haha, dzięki! Kolejne fotki w takim razie jesienią, żeby zobaczyć zmianę ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Na zdjęciach ciężko to ocenić, ja nie widzę zbyt dużej różnicy, ale to Ty czesząc go, możesz najlepiej zaobserwować zmiany. Uzbrój się jednak w cierpliwość i nie skupiaj się tak na długości jego sierści – to przyjdzie z czasem, pewnie dopiero jesienią, bo wątpię, żeby do tego czasu urosła jakoś bardziej. Za to skoro nie ma długich kłaków, to uszy ma naprawdę imponujące!
    Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Cześć miłośnicy coonów

Oto jak zmieniło się jego futerko po tygodniu! Wydaje mi się, że w okolicach głowy i klatki piersiowej to jeszcze nie do końca to, ale mam wrażenie, że na reszcie ciała, idąc ku tyłowi, sierść jest już dłuższa... Co o tym sądzicie? :)

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Tak :) dzięki za Wasze odpowiedzi, będę dawać znać na bieżąco, jak rośnie. Niedługo skończy 4 miesiące i waży już 2,5 kg, więc to całkiem prawidłowa waga jak na maine coona.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, ma już ten charakterystyczny, szeroki pyszczek Maine Coona, ale policzki ma jeszcze takie chudziutkie. Jeszcze zmężnieje ten nasz kocurek. To prawda, że rudzielce mają w sobie coś wyjątkowego, jest po prostu uroczy 👌
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Faktycznie, też mi się wydaje, że jego pyszczek nieco zmężniał i wygląda na trochę bardziej dorosłego. Trzeba po prostu dać mu czas, bo niektóre psiaki potrafią się zmienić nie do poznania.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Oto dzisiejsze fotki

Ogon zaczyna mu już grubnąć

A głowa robi się taka trochę kwadratowa... Widziałam już to u niektórych Maine Coonów i to przyjdzie z czasem. W razie czego mam zdjęcia rodziców.

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Cześć Yikoi

Dzięki za odpowiedź! Ta grupa mnie zaciekawiła, więc czemu nie :)

Zauważyłam też, że jego głowa nie jest aż tak typowa dla maine coona w porównaniu do jego rodzeństwa. Jest znacznie mniej „kwadratowa”, ale widzę, że w miarę jak rośnie, zaczyna to wyglądać coraz lepiej. Mam wrażenie, że większość rudzielców potrzebuje więcej czasu na pełny rozwój fizyczny. Takie przynajmniej odniosłam wrażenie, porównując sporo zdjęć w mediach społecznościowych.

Wzięłam go od osoby prywatnej, to wydawała się naprawdę porządna rodzina, mieli tylko maine coony i psy rasowe. Dostałam wszystkie potrzebne dokumenty i odpowiedzieli na każde moje pytanie.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 30

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post