Mój kot NIE CHCE JUŻ WYCHODZIĆ NA ZEWNĄTRZ

C
Cabares severine Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od dwóch tygodni mój kot, który wcześniej uwielbiał spędzać czas na dworze, wpada w panikę i ogromny stres, gdy tylko wyjdzie do ogrodu. Stało się to z dnia na dzień i zupełnie nie rozumiemy, dlaczego tak się dzieje.

Sierść na jego grzbiecie zaczyna nerwowo drgać, widać, że zmienia mu się spojrzenie, gwałtownie rozgląda się wokół siebie i po kilku minutach pędzi z powrotem do domu, jakby go coś goniło. Potem się chowa, wylizuje i drapie przez jakieś 10-20 sekund, zanim się uspokoi.

Widać, że chce wyjść, ale w ogóle nie czuje się bezpiecznie.

Razem z mężem próbowaliśmy wychodzić z nim na zewnątrz – wtedy trzyma się nas blisko i nie odstępuje na krok, a my go głaszczemy i powtarzamy, że wszystko jest w porządku.

Jestem kompletnie bezradna, nie wiem już, co robić.

Dostaje Zylkene, był też odrobaczany.

Mam nadzieję, że z czasem się uspokoi, ale patrząc na to, co się dzieje z każdym kolejnym dniem, wcale nie jestem tego taka pewna.

Co powinnam zrobić?

Dzięki 🙏

Severine

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moim zdaniem, mimo że wychodzenie na dwór ma dla kota mnóstwo zalet, wypuszczanie go samopas jest bardzo niebezpieczne. Wspólne spacery to świetny pomysł, ale jeśli Twój kot nie chce wychodzić, pamiętaj o tym i go nie zmuszaj. Oto fakt: koty wychodzące żyją krócej niż koty niewychodzące z kilku powodów. Zrobicie z tą informacją, co uważacie za słuszne.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Najprawdopodobniej Pana/Pani kot przeżył na zewnątrz jakieś traumatyczne zdarzenie: bójkę z innym zwierzęciem (kotem, psem, ptakiem, fretką...), niewłaściwe zachowanie człowieka, samochód, który przejechał zbyt blisko, albo upadek...

Teraz kojarzy on przebywanie na zewnątrz ze stresującym i niebezpiecznym otoczeniem. Nie należy zmuszać go do wychodzenia, trzeba po prostu dać mu wybór. Wróci tam, kiedy poczuje się gotowy. W międzyczasie warto bawić się z nim w domu i spróbować zainstalować dyfuzor feromonów.

Jeśli problem będzie się utrzymywał, może Pan/Pani skonsultować się z weterynarzem behawiorystą.

Miłego dnia.

Caroline

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Nie zmuszaj go do wychodzenia na siłę. Jeśli lepiej czuje się w domu, to jego wybór. Może po prostu dostał lanie od jakiegoś dominującego, niewykastrowanego kocura.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wystraszony kot, z takiego czy innego powodu, potrzebuje czasu, żeby odzyskać spokój. Trzeba po prostu poczekać, aż sam się wyciszy.
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post