WARCZĄCY KOT

Erika54
Erika54 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zauważyłam ostatnio, że moja kotka zaczyna warczeć, gdy tylko usłyszy dzwonek do drzwi wejściowych. Jestem bardzo zdziwiona, bo wiedziałam, że psy warczą, ale nie sądziłam, że koty też to potrafią.

Na przykład siedzimy sobie na kanapie albo ona śpi w swoim legowisku i nagle dzwoni listonosz – ona wtedy od razu zrywa się na równe nogi i warczy.

Wiem, że zawsze chciałam mieć psa i wychowałam moją kotkę tak, żeby zachowywała się trochę jak on, ale żeby aż warczeć? Tego zupełnie nie rozumiem.

Myślałam, że przez te 8 lat poznałam już moją kotkę na wylot, a tu proszę – te futrzaki zawsze potrafią nas zaskoczyć :)

Czy ktoś z Was ma podobnie ze swoim mruczkiem? Jeśli czyta to jakiś weterynarz, byłabym wdzięczna, gdyby mógł mi to jakoś wyjaśnić.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Erika54
    Zgłoś

Mój kot też ciągle powarkuje: kiedy przesuwa mu się miskę, jak je, kiedy wygodnie ułoży się na kolanach, a my odważymy się poruszyć, kiedy podchodzimy, a on chce mieć święty spokój, albo gdy zbliża się jakikolwiek inny kot... A przecież nigdy nie był źle traktowany, po prostu z niego taka straszna maruda.

Wygląda na to, że ma niezłe humorki!

Przetłumaczony francuski
    L
    Lepetitpacha_ Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot też wiecznie powarkuje: kiedy przesuwa mu się miskę podczas jedzenia, gdy siedzi sobie wygodnie na kolanach, a my odważymy się poruszyć, kiedy się do niego podchodzi, a on akurat chce mieć święty spokój, czy gdy zbliża się jakikolwiek inny kot...

A przecież nigdy nie był źle traktowany, po prostu z niego taka wielka zrzęda.

Przetłumaczony francuski
    Erika54
    Zgłoś
    Dzięki za wasze odpowiedzi!! Może to i stres, ale znając ją dobrze, a zwłaszcza to jej miauczenie, nie powiedziałabym, że to strach, raczej irytacja! Na szczęście całe szczęście, że u mnie nie dzwonią do drzwi codziennie!!!
    Przetłumaczony francuski
    Erika54
    Zgłoś

Moje dwa "dachowce" zapadają się pod ziemię przy najmniejszym podejrzanym hałasie, za to moja norweżka przybiega galopem sprawdzić, co się dzieje – uwielbia, gdy głaszczą ją obcy ludzie

Moja ma identycznie, straszna z niej plotkara! Jak tylko wracam, czeka już za drzwiami, a całe dnie spędza na balkonie, obserwując przechodniów. Tak, myślę, że norwegi są po prostu mega ciekawskie!!

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moje dwa „dachowce” znikają przy najmniejszym podejrzanym hałasie, za to moja norweżka przybiega galopem sprawdzić, co się dzieje – uwielbia, kiedy obcy ją głaszczą

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moja syjamka systematycznie warczy, gdy tylko usłyszy jakiś hałas na klatce schodowej. Za pierwszym razem byłam w totalnym szoku, bo to jej warczenie było naprawdę imponujące. Chyba jest przekonana, że musi „pilnować” mieszkania przed każdą próbą wtargnięcia do jej osobistego królestwa...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry.

Twoja kicia jest po prostu w stanie ogromnego stresu.

Dźwięk dzwonka do drzwi, jakiś zapach itp. w zupełności wystarczą, żeby wywołać u niej silny stres.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawieś tabliczkę „Uwaga! Kot pilnuje” 😁

A tak już całkiem na poważnie, to pewnie zaczęła kojarzyć dzwonek z czymś nieprzyjemnym, czyli z pojawieniem się kogoś obcego...

Przetłumaczony francuski
    Erika54
    Zgłoś

Widzę, że nie jest jedyna, bo w moim otoczeniu tylko moja tak warczy.

Nie wiem, czy to wynika ze strachu, myślę raczej tak jak Norpenna, że ona po prostu pilnuje domu. Boi się tylko odkurzacza i jak go widzi, to zaraz ucieka się schować, a tutaj nie dość, że warczy, to jeszcze pcha się pod same drzwi, więc tak – to raczej taka mała kotka stróżująca lol

Wszyscy ci, którzy mówią, że koty nie są jak psy – no niby racja, ale potrafią mieć bardzo podobne zachowania :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To dziwne, moja kotka też warczy – na każdy podejrzany dźwięk czy na widok obcego kota, który kręci się w nocy po ogrodzie... ale dwa kocury już nie!

Czyżby kotki miały w sobie więcej z psa stróżującego?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post