Potrzebuję pomocy: kot drapie podłogę w sypialni, jak go oduczyć?

A
Anna65 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Nawet już nie pamiętam, kiedy to się zaczęło… ale od kilku miesięcy mój kot drapie podłogę w sypialni.

Robi to zawsze w jednym konkretnym miejscu, po jednej stronie łóżka. Na początku sprawdzałam, czy przypadkiem się tam nie zsikał (szukając informacji w internecie, to była najczęstsza sugestia). Nie mam pojęcia, dlaczego on to robi…

Ale dzisiaj mamy już po prostu dość: w sypialni mamy podłogę, która niesie dźwięk, i odgłos pazurów na niej jest nie do zniesienia. Drapie zawsze wcześnie rano, między 6:00 a 8:00. Budzi nas w weekendy tym przenikliwym dźwiękiem, to jest straszne…

Nie chcemy zamykać drzwi do sypialni, bo mamy 3 koty, które są przyzwyczajone do spania z nami. Jeśli zamkniemy go w innym pokoju, myślimy, że będzie drapał w drzwi przez całą noc…

Próbowaliśmy też kłaść dywaniki w miejscu, które drapie, ale ten mały spryciarz idzie drapać kawałek dalej, żeby tylko być na samej podłodze…

Próbowaliśmy go ignorować, mówić „Nie!”, a nawet używać spryskiwacza z wodą za każdym razem… ale nic nie pomaga!

Dzięki wielkie za wasze rady!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Paupie
    Paupie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam ten sam problem z moim kotem... Czy udało Wam się znaleźć jakieś rozwiązanie? Już nie daję rady, jestem u kresu wytrzymałości...
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Czy masz w domu pchły? Czy Twój kot ma jakieś solidne drapaki, żeby mógł porządnie wyciągnąć łapy i się na nich wyżyć? Niektóre mruczki szczególnie lubią ostrzyć pazury na drewnie. Może mógłbyś mu sprawić zwykłą drewnianą deskę, a nawet pieniek czy dużą gałąź znalezioną gdzieś na spacerze?

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Drapanie u kota to zachowanie instynktowne. Czy Twój kot ma do dyspozycji drapak lub jego odpowiednik, żeby mógł swobodnie ostrzyć pazurki? Jeśli go nie masz, postawienie drapaka w domu może zachęcić Twojego mruczka do wybierania właśnie jego zamiast podłogi.

To, że drapie wcześnie rano, można wyjaśnić tym, że koty są naturalnie bardzo aktywne o świcie.

Nadmierne drapanie może być również spowodowane zbyt wczesnym odstawieniem od matki. W takim przypadku warto zadbać o to, by Twój kot miał swobodny dostęp na zewnątrz, kiedy tylko ma na to ochotę, i/lub zapewnić mu regularny kontakt z innymi kotami.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Jeanne

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post