Sposób na roznoszenie żwirku po całym mieszkaniu

Daolia
Daolia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani,

Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze.

Od kiedy Fluffy jest ze mną, nigdy nie uczyłam go korzystania z tzw. „krytej” kuwety (z daszkiem i drzwiczkami), bo w schronisku zawsze był przyzwyczajony do otwartej. Próbowałam wczoraj założyć mu tę górę, ale nic z tego – strasznie się boi.

Jednak co rano zastaję w domu tonę żwirku na podłodze. Mam wrażenie, że bawi się w Jasia i Małgosię – mogę iść za nim dosłownie po śladach. Macie jakieś patenty, żeby tego uniknąć? Czy to już tak zostanie na zawsze? ^^

Próbowałam już maty pod kuwetę, ale pfff, to w ogóle nie działa. Trochę słaby ten pomysł.

Więc jeśli macie jakieś rady, chętnie z nich skorzystam. Dla dobra moich stóp, które codziennie rano na to wchodzą. 😯

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Daolia
    Zgłoś

Cześć! Żwirek zbrylający tworzy grudki w kontakcie z moczem lub odchodami. Zbrylają się tylko te ziarenka, które miały z nimi bezpośredni kontakt. Żwirek silikonowy nie jest zbrylający i po prostu zmienia kolor pod wpływem moczu. Z kolei pellet drzewny, w zależności od marki (np. Cat's Best w wersji zbrylającej), może się zbrylać albo rozpadać pod wpływem wilgoci.

Cześć,

Dzięki wielkie za odpowiedź! W takim razie spróbuję przejść na żwirek zbrylający, mam nadzieję, że kocio się do niego przyzwyczai...

Przetłumaczony francuski
    G
    Grandchat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Żwirek zbrylający tworzy grudki w kontakcie z moczem lub odchodami. Zbryla się tylko ta część ziarenek, która miała z nimi bezpośredni kontakt.

Żwirek silikonowy nie jest zbrylający i zmienia kolor pod wpływem moczu.

Żwirek drewniany w formie peletu, w zależności od marki (na przykład Cat's Best w wersji zbrylającej), zbryla się lub rozpada w kontakcie z wilgocią.

Przetłumaczony francuski
    Daolia
    Zgłoś
    Hej kochana, szczerze mówiąc, przy moich dwóch gigantycznych kuwetach dla 3 kotów, nie narzekam. Zawsze znajdzie się trochę żwirku na podłodze, ale nie ma to żadnego porównania z tym, co wysypuje się ze zwykłych kuwet. Cały czas mam też w zapasie trzecią, mniejszą kuwetę (w razie czego), ale one w ogóle do niej nie zaglądają. Cześć Blue, dokładnie! Lecę kupić kuwetę. Muszę tylko zmierzyć, ile mam miejsca między toaletą a ścianą! Mimo że jego kuweta jest całkiem wysoka, teraz będzie musiał do niej wskakiwać 😜😜
    Przetłumaczony francuski
    Daolia
    Zgłoś

Malediwy w domu, a Ty narzekasz? Testowałam zbrylający żwirek Catsan Natural Clumping i ma on swoje plusy i minusy. W ogóle go nie czuć, co jest ogromną zaletą, a przez to, że ziarna są większe, mam wrażenie, że koty mniej go roznoszą. Z drugiej strony lepiej chwilę odczekać, aż bryłki z siuśkami trochę podeschną, bo inaczej kruszą się w kuwecie. Ostatecznie uważam, że jest całkiem spoko i na razie przy nim zostanę. Tyle z moich wrażeń!

Pewnie wyjdę na głupią, ale nigdy nie rozumiałam, jaka jest różnica między żwirkiem zbrylającym a niezbrylającym? Wyjaśnicie mi to? 🥺🥺

Ja używam zwykłego Catsana. Jeśli chodzi o zapach, to myślę, że jest okej, bo regularnie sprzątam kupki, ale minusem jest to, że przykleja się do łapek!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej,

Szczerze mówiąc, przy moich dwóch gigantycznych kuwetach dla 3 kotów, naprawdę nie narzekam. Zawsze znajdzie się trochę żwirku na podłodze, ale to bez porównania z tym, co wysypuje się przy zwykłych kuwetach. Cały czas mam też w pogotowiu trzecią, mniejszą kuwetę (tak na wszelki wypadek), ale w ogóle do niej nie zaglądają.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Malediwy w domu i jeszcze narzekasz?

Przetestowałam żwirek zbrylający Cat Fresh od Catsan. Ma swoje plusy i minusy – w ogóle go nie czuć, co jest ogromnym plusem, a dzięki większym ziarenkom mam wrażenie, że mniej roznosi się po całym mieszkaniu. Z drugiej strony, lepiej chwilę odczekać, aż bryłki po siku trochę podeschną, bo inaczej kruszą się w kuwecie. Ostatecznie uważam, że jest całkiem spoko i na razie przy nim zostanę.

To tyle, jeśli chodzi o moje wrażenia!

Przetłumaczony francuski
    Daolia
    Zgłoś

Cześć kochani,

@Ulalie: Pierwszy link nie działa 😔 Mam w domu takiego samego budowlańca, chyba pracują w tej samej ekipie. Żwirek znajduję nawet w sypialni (mimo że te dwa pokoje są na dwóch końcach mieszkania). On ma niesamowity talent do wynoszenia go na łapkach.

Dzięki wszystkim za rady. Zapisałam sobie, żeby kupić plastikowy pojemnik – to na pewno sprawi, że będzie go mniej wszędzie. Jak się budzę, to czuję się jak nad morzem 😎 z tymi wszystkimi białymi ziarenkami piasku... Normalnie lepiej niż na Malediwach.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie, ze względu na to, że mam w domu małego „budowlańca”, nic nie pomaga – nieważne, czy to kuweta z wysokimi brzegami, czy zamknięta, i tak wszystko ląduje na zewnątrz i mam żwirek dosłownie wszędzie. Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłam, są wycieraczki z dość dużymi rowkami, bo te, które można teraz kupić, w ogóle nie zbierają żwirku, ziarnka się w nich blokują i ich wyciąganie to prawdziwa katorga. Większość wpada więc na matę, a ja potem wrzucam to z powrotem do kuwety. Przy każdej kuwecie mam pod ręką małą zmiotkę z szufelką, żeby ogarnąć to, co dookoła. Przetestowałam już mnóstwo rodzajów żwirku i zawsze jest to samo.

Mam te, są najlepsze:

https://www.terranimo.fr/tapis-litiere-lavable-chat-kerbl.html?gclid=EAIaIQobChMIrPb5-p_i8gIViZ7tCh0lvQw7EAQYCCABEgJcw_D_BwE

Tych z kolei bardzo nie lubię:

https://www.amazon.fr/CODICO-6TAP001GR-Pattou-Tapis-Liti%C3%A8re/dp/B01M7YVCJT/ref=asc_df_B01M7YVCJT/?tag=googshopfr-21&linkCode=df0&hvadid=186884057437&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=6200148251394641623&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9056207&hvtargid=pla-303141437897&psc=1

Przetłumaczony francuski
    T
    Trifouillette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

👋 Daolia,

🙅 i 🙅 żadnego daszku.

Znasz mojego urwisa 😻 i to, co u nas sprawdziło się najlepiej, to wyższe brzegi, ale tym, co faktycznie pomogło ograniczyć roznoszenie żwirku, jest żwirek zbrylający Cat's Best.

Nie jest idealnie czysto na 100%, ale nie ma porównania z tymi „wykopaliskami archeologicznymi”, które mieliśmy wcześniej.

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, właśnie zmieniłam kuwetę. Wcześniej miałam taką dużą, z której zdjęłam górę, a kiedy próbowałam ją założyć z powrotem, moja kicia siadała przed nią i patrzyła na mnie takim zdziwionym wzrokiem, że w końcu odpuściłam i nigdy nie nalegałam. Teraz kupiłam model otwarty z takimi wyższymi brzegami i jestem z niego bardzo zadowolona – żwirek prawie w ogóle nie ląduje na podłodze, mimo że moja kotka nie drapie jakoś bardzo mocno. Przez pierwsze kilka dni musiałam zdjąć tę górną część z rantem, bo mała bała się tego sitka z przodu i wychodziła tyłem (ją naprawdę łatwo wystraszyć), ale teraz jest już okej. Podsyłam wam link do tego typu kuwety, ale w innych sklepach na pewno znajdziecie podobne modele. https://www.maxizoo.pl/p/anione-kuweta-dla-kota-z-wysokim-obrzeem-m-ciemnoszara-1255626/#pdpreviewcontainer
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post