Mój pies szczeka przy stole, pomocy!
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzięki za wsparcie, Célino.
Też myślę, że tydzień nie wystarczy, żeby załapał spokój przy stole... (A wiadomo, że jak wszyscy domownicy się starają, to idzie znacznie lepiej).
Mam nadzieję, że w restauracjach mimo wszystko jakoś nam pójdzie.
Kości to nie jego pasja...
(re) Cześć jeszcze raz!
Widzę, że trochę zboczyliśmy z tematu; mój pies w ogóle nie jest agresywny i nie ma tu żadnego problemu z dominacją.
Mam nad nim sporą kontrolę (zazwyczaj dobrze słucha poleceń, schodzi z łóżka, gdy go o to poproszę, ale przy innych psach... cóż, to już inna bajka. No nic, mniejsza z tym).
Mój pies zawsze je po nas, a kiedy szczeka przy stole, to jest to raczej takie piskliwe wymuszanie (zupełnie inne niż szczekanie, gdy pilnuje domu albo chce kogoś odstraszyć).
Wczoraj w porze obiadu spróbowaliśmy go całkowicie ignorować. Było ciężko, ale zadziałało – po kilku minutach sam się położył.
Wieczorem jednak siedzieliśmy przy stole w większym gronie i wtedy zapanował chaos, bo zrobił się bardziej natarczywy i musiałem go zamknąć w innym pokoju... :(
- mój problem polega na tym, że jadę z nim na wakacje, a szczekający pies w restauracji to dość słaba sprawa...
„W przyszłości spróbuję izolować go wcześniej, jeśli zobaczę, że sytuacja zaczyna wymykać się spod kontroli. Czy pies odbiera to jako karę?”
Można na to patrzeć jako na karę ujemną (odebranie uwagi, zabranie kontaktu z człowiekiem), co bardzo dobrze współgra z pozytywnym szkoleniem (za każdym razem, gdy czekamy i nie dajemy smakołyka, mamy do czynienia właśnie z karą ujemną).
Luridia: Nawet własny szczeniak, własny pies może źle odebrać któryś z naszych gestów. Nie będzie mnie przez najbliższe kilka dni, nie będę miała dostępu do internetu (chyba że trafi się taki wieczór jak dzisiaj, zupełnie niespodziewanie), dlatego korzystając z okazji, podrzucam Ci link do jednego z moich artykułów. Możesz go sobie przeczytać, jeśli tylko będziesz mieć czas, cierpliwość i ochotę: http://celine-comportementaliste.fr/signaux.php
@Celineo: Chodziło mi o zachowanie wobec własnego szczeniaka. Nie wobec psa, którego się nie zna, tak tylko doprecyzuję. Jeśli obcy pies na mnie warczy, to po prostu się wycofuję i daję mu przestrzeń.
Przeczytam Twój artykuł, ale teraz jestem już naprawdę zmęczony, do Twojej odpowiedzi też jeszcze wrócę ;)
Miłego wieczoru wszystkim!
- Darmowe bonusy dla nowych graczy w kasynach online
- Jak darmowe spiny pomagają graczom odkrywać nowe kasyna