Pies kładzie się przed innymi psami

G
Guilhem Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem nowy na tym forum, więc pokrótce opiszę Wam mojego małego (30-kilogramowego ^^) bobasa!

To uroczy, roczny bokser, niekastrowany samiec, którego wziąłem, gdy miał 3,5 miesiąca. Powiem Wam szczerze, że nie jest to zbyt pewny siebie pies – na zewnątrz często wzdryga się na najmniejszy hałas, ale przy tym pozostaje bardzo łagodny i wszystkiego ciekawy.

Problem (który pewnie wcale nim nie jest...) wygląda tak: on systematycznie kładzie się i odmawia ruchu na widok innego psa, a czasem nawet ludzi, gdy mijanie się jest nieuniknione. Kiedy inny pies przechodzi blisko (najczęściej już po tym, jak nas minie), mój nagle chce do niego lecieć w trybie "taran" ^^, żeby się bawić. Jak już poczuje się swobodnie, mógłby bawić się godzinami (często zabieram go do psich kumpli, a na spacerach, jeśli właściciele drugiego psa nie mają nic przeciwko, pozwalamy im na zabawę i zawsze wszystko kończy się bardzo dobrze).

Czasami zdarza się, że zaczyna się trząść, cały skulony na widok jednego lub kilku psów. Sęk w tym, że nie wiem, co on ma wtedy w głowie. Czasem to zachowanie (na które mu pozwalam, bo w sumie wolę to niż agresję) bywa kłopotliwe, np. na środku drogi przy samochodach albo gdy niestety bardzo mi się spieszy.

Dlatego piszę do Was – jeśli macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, chętnie dowiem się, jak dodać mu więcej pewności siebie i wzmocnić jego zaufanie do mnie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • S
    Sweetie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moim zdaniem to pies o raczej nieśmiałej naturze, któremu prawdopodobnie brakuje odpowiedniej socjalizacji.

Żeby jak najlepiej nad tym popracować, musisz oswajać go z innymi (sympatycznymi) psami, których nie zna. Myślę, że udział w spacerach socjalizacyjnych mógłby Ci bardzo pomóc. Na przykład niedaleko mnie jest szkoła dla psów, która organizuje takie wyjścia, w tym jedno specjalnie dla nieśmiałków – chodzi o to, żeby wycofane psiaki nie trafiały na takie bardzo energiczne, „brutalne” psy.

Jeśli boi się też ludzi, to samo – musisz oswajać go z różnymi osobami, żeby zrozumiał, że to „przyjaciele”.

Jeśli mogę dać Ci ostatnią radę, to rób to wszystko stopniowo. Jeśli nagle zaserwujesz mu zbyt wiele bodźców, Twój pies przestanie cokolwiek przyswajać i będzie tylko czekać, aż ten moment minie.

I na koniec, nie trać nadziei, jeśli nieśmiałość Twojego psa nie minie „szybko” – socjalizacja wymaga czasu.

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post