Czy mogę dawać psu biały ser?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dodawanie nabiału do diety to super sprawa dla naszych psiaków.
Surowe mleko kozie jest łatwiejsze do strawienia, a maślanka, masło, zsiadłe mleko i jogurt to świetne źródła białka, zdrowych tłuszczy oraz witamin A i D.
Osobiście wolę podawać naturalny nabiał niż te wszystkie przetworzone, sklepowe smaczki..
Wszelkie twarogi są bardzo wartościowe dla psów z problemami skórnymi, podobnie jak masło klarowane dla psów sportowych ;-) Trzeba tylko uważać przy tych mniej aktywnych psiakach na wielkość porcji, żeby za bardzo nie przybrały na wadze. ;-)
Nabiał powinien stanowić maksymalnie od 4% do 5% dziennej porcji jedzenia.
Niektóre psy mogą mieć problem z tolerowaniem enzymu laktazy przy podawaniu mleka krowiego.
Najlepiej wymieszać jogurt z odrobiną banana, truskawką, maliną lub melonem. Można to podawać na świeżo albo zamrozić w foremkach do lodu jako lody na lato – to genialne domowe smakołyki..
U nas hitem jest surowa sardynka (zamrożona na tydzień, potem rozmrażana przez noc w lodówce) i zblendowana z kozim serem lub jogurtem kozim – dla psa to prawdziwy Święty Graal.
A jeśli chodzi o szczeniaki, można je przyzwyczajać już od samego początku 👍 dodając nabiał stopniowo i regularnie.
Ciekawe! Ja też daję mojej suni kubeczki po jogurcie. Nie zawsze, ale czasem patrzy na mnie takimi pięknymi, mądrymi oczami, że po prostu zasługuje na wylizanie resztek z dna!
Moje psiaki „wylizują” puste kubeczki po jogurtach, serkach typu petit suisse itp.
Wklejam wam fragment o ludziach – u innych zwierzaków jest tak samo
„Jogurty i sery zawierają mniej laktozy, więc są łatwiej strawne niż mleko. Jogurty są szczególnie wartościowe, bo zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają przyswajanie laktozy, czyniąc je lepiej strawnymi. Sery kozie i owcze, a także sery twarde, są również znacznie łatwiejsze do strawienia. Jeśli chodzi o sery z mleka krowiego czy masło, to prawie w ogóle nie zawierają one już laktozy”.
Cześć, mój pies zajada chudy twaróg, pije maślankę, a nawet je skyr i nie ma żadnych problemów trawiennych ani nic z tych rzeczy. Dostaje to codziennie, odkąd był szczeniakiem.
Psy karmione w urozmaicony sposób tolerują o wiele więcej niż te, które przez całe życie jedzą tylko suchą karmę z tej samej linii czy marki.
To tylko moje osobiste doświadczenie 😝
Laktoza to nie trucizna, ale w zbyt dużych ilościach nie służy najlepiej trawieniu.
Niektóre psiaki nie zawsze dobrze ją tolerują, co może powodować rewolucje żołądkowe.
Ale jeśli Twój pies nie ma z tym żadnych problemów, to śmiało możesz mu ją podawać od czasu do czasu ^^
Dzięki.
U mnie też tylko twarożek kozi albo owczy.
Cześć,
Daję ser (wyłącznie owczy i kozi) teraz jeszcze rzadziej, ale myślę, że powinno być w porządku, zwłaszcza że trwa to już od 5 lat.
Chociaż z drugiej strony, nie można całkowicie wykluczyć jakiegoś powolnego i cichego obciążania organizmu, no ale cóż..
8 komentarzy na temat 8