Mój pies zrywa tapetę

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mój pies zjada tapetę i drapie ściany w domu. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was wie, dlaczego tak robi i jakie jest na to rozwiązanie... nie mam już żadnych pomysłów!

Doprecyzuję tylko, że dzieje się to podczas mojej nieobecności, kiedy wychodzę do pracy: od 10:00 do 14:00 i od 19:00 do 22:00.

Z góry dziękuję za wasz czas i odpowiedzi, które na pewno mi pomogą!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

8-miesięczny border sam w domu... Musiałbyś go porządnie wybiegać przez ponad 30 minut, żeby był na tyle zmęczony, by uciąć sobie drzemkę aż do 14:00!

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy nauczyliście go zostawać samemu? Na początku krótkie wyjścia na 5 minut i, tak jak wspomniano wyżej, ignorowanie przed i po... I uwaga, ignorowanie oznacza: nie dotykam, nie odpycham, nie patrzę, nie mówię... NIC! To bardzo trudne!

Faktycznie radio albo telewizor mogą naprawdę pomóc! Tak samo jak zabawka typu KONG wypełniona dobrymi smaczkami!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, bez smyczy, i w parku z innymi zwierzakami, a także nad jeziorem, żeby się trochę popluskać.
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś
    Jaki to rodzaj spacerów? Na smyczy? Czy widuje inne psy biegające luzem?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Rano 30 min, o 14:00 godzina i wieczorem od 30 minut do godziny, jak już kończę pracę.
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś

Cześć, ile razy dziennie wychodzicie ze swoimi psiakami? Na jak długo?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Robię dokładnie to, co piszesz, i dlatego właśnie nie wiem już, co robić. Ale RTG jeszcze nie próbowaliśmy – zrobię to we wtorek, jak tylko zacznę tydzień, i zobaczymy :-) Bardzo dziękuję, będę dawać znać na bieżąco. A dla informacji – on ma 8 miesięcy. Jeszcze raz dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Nie piszesz, czy piesek jest młody, ale domyślam się, że tak. Ewidentnie twój psiak po prostu nudzi się podczas twojej nieobecności. Zostaw mu jakąś swoją noszoną rzecz (ubranie), żeby czuł twój zapach, a jeśli nie ma zabawek, to kup mu coś, żeby mógł się na nich wyładować. Na razie unikaj tych gumowych, lepszy będzie np. pleciony sznur – pobaw się nim z psem, kiedy jesteś w domu. Kiedy wychodzisz, nie przedłużaj pożegnania i nie głaszcz go. Po powrocie zignoruj go przez chwilę – odczekaj jakieś 5-10 minut, zanim okażesz mu czułość. Pamiętaj o codziennym spacerze, a w weekendy wybierzcie się na dłuższą wyprawę, najlepiej bez smyczy, o ile teren jest bezpieczny i pies wraca na zawołanie. Trzymaj się i powodzenia! Miałam ten sam problem z jednym z moich cockerów. I na razie nie kładź nowego dywanu! ;) Aha, możesz też zostawić włączone radio, ale nie za głośno, bo psi słuch jest o wiele bardziej wyczulony niż nasz. Chodzi o to, żeby pies miał jakieś tło dźwiękowe podczas twojej nieobecności – nie zawsze to pomaga, ale warto spróbować.
    Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post