Mój pies jest zbyt gwałtowny – co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mój pies, 15-miesięczny cane corso, jest zdecydowanie zbyt gwałtowny w stosunku do innych psów.

Nie ma w nim ani grama agresji, po prostu ciągle chce się bawić, ale jego zachowanie jest zbyt brutalne, gdy widzi innego psa. Dochodzi do tego, że inne czworonogi odbierają to jako atak i zaczynają się bronić.

Co mi poradzicie w tej sytuacji? To naprawdę uciążliwe, że nie możemy spokojnie podchodzić do innych psów.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Pierreraoul Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Olympique,

Zapewnienie psu odpowiedniej dawki ruchu może być świetnym sposobem na zmniejszenie jego agresji.

W tym eBooku znajdziesz mnóstwo przydatnych wskazówek, jak wychować swojego psiaka: https://bit.ly/32yQVDx

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    O, jaka urocza anegdota!
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wcale nie jest powiedziane, że to się nie zdarzy, bo te świetne chwile przeżył mój kumpel filmowiec :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Super, Énergie!

Jest potencjał na film krótkometrażowy 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wolność powinna być normą, a smycz wyjątkiem, a nie na odwrót. Ale coraz częściej zauważam, że ludzie rzadko odważają się zagadać do innych właścicieli, a tym bardziej zaproponować wspólne puszczenie psów luzem. To smutne! Jak wasz pies ma być towarzyski, jeśli wy sami nie jesteście? Ja, odkąd mam moją sunię, rozmawiam ze wszystkimi i prawie zawsze proponuję, żeby spuścić psy, jeśli nie biegają już wolno. Właściciele młodych psiaków są zachwyceni, ci starsi bywają czasem trochę mrukliwi, ale szybko miękną (mówię o ludziach). Jedynym wyjątkiem są sytuacje, gdy trafiam na naprawdę potencjalnie niebezpieczne przypadki (właśnie te psy, których nigdy nie spuszczano). Dla mnie wzięcie psa to zgoda na ten ciągły wysiłek wychodzenia do innych, przynajmniej przez ten pierwszy rok, nawet jeśli później będziemy rzadziej spacerować w grupie. Spacer w pojedynkę na końcu smyczy nie ma żadnej wartości.
    Mój kumpel miał w tym temacie niezłą historię. Był w domku letniskowym i, podobnie jak ty, jest wielkim orędownikiem wolności dla psów. Był ze swoim małym doodlem (wygląda jak średni pudel), oczywiście bez smyczy, i spotkał bardzo starszego pana z biszonem na uwięzi. Psy ewidentnie miały się ku sobie, więc kumpel pyta: „Dlaczego go Pan nie puści wolno?”. Starszy pan odpowiada: „Och, wie Pan, nigdy tego nie robiliśmy...” głosem pełnym niepokoju, ale i ciekawości. Kumplowi udaje się go przekonać, ale pod jednym warunkiem: „Jeśli kiedyś spotka Pan moją żonę, niech jej Pan absolutnie nic nie mówi!!”. „Ok, umowa stoi”. No więc puszcza tego biszona, psy mają niesamowitą frajdę, ludzie gadają, miło spędzają czas. Następnego dnia kumpel spotyka starszą panią z tym samym biszonem. Domyślił się, że to żona tego pana i miał rację. Kobieta go zagaduje i mówi: „Wie Pan, wiem o wszystkim. Powiedział mi”. Mój kumpel poczuł lekki stres, nie wiedząc, czy nie narobił jakiegoś kwasu w ich małżeństwie. A ona ciągnie dalej: „Myśli Pan, że moglibyśmy spróbować jeszcze raz? Też chciałabym go spuścić, ale pod jednym bardzo ważnym warunkiem: ani słowa mojemu mężowi!!” LOLLLL

😌

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wolność powinna być normą, a smycz wyjątkiem, nie na odwrót. Ale coraz częściej zauważam, że ludzie rzadko odważają się zagadać do innych opiekunów, a tym bardziej zaproponować puszczenie psów luzem. To smutne! Jak wasz pies ma być towarzyski, skoro wy nie jesteście? Ja, odkąd mam moją sunię, rozmawiam z każdym i niemal systematycznie proponuję spuszczenie psów, jeśli nie biegają już wolno. Właściciele młodych psów są zachwyceni, ci starsi bywają czasem nieco gburowaci, ale szybko miękną (mówię o ludziach). Jedyny wyjątek to sytuacje, kiedy trafię na naprawdę potencjalnie niebezpieczne przypadki (właśnie te, których nigdy nie puszczano). Dla mnie wzięcie psa oznacza zgodę na ten wysiłek ciągłego wychodzenia do innych, przynajmniej przez pierwszy dobry rok, nawet jeśli później będzie się rzadziej wychodzić w grupie. Samotny spacer na końcu smyczy nie ma żadnej wartości.

Mój kumpel miał w tym temacie niezłą historię.

Był w domku letniskowym i tak jak ty, jest wielkim orędownikiem wolności. Szedł ze swoim małym doodlem (taki psiak podobny do średniego pudla), bez smyczy, i spotkał starszego pana z biszonem na smyczy. Psy wyraźnie polubiły się od pierwszego wejrzenia, więc mój kumpel pyta: „Dlaczego go pan nie puści?”. Starszy pan odpowiada: „Och, wie pan, my nigdy tego nie robiliśmy...” tonem pełnym niepokoju, ale i zaciekawienia.

Kumplowi udaje się go przekonać, ale pod jednym warunkiem: „Jeśli kiedykolwiek spotka pan moją żonę, proszę jej pod żadnym pozorem nie mówić!!”. „Jasne, dotrzymam umowy”.

Więc spuszcza biszona, psy szaleją z radości, ludzie rozmawiają, świetnie się bawią.

Następnego dnia kumpel spotyka starszą panią z tym samym biszonem. Pomyślał, że to pewnie żona tego pana i miał rację. Kobieta go zagaduje: „Wie pan, ja o wszystkim wiem. Powiedział mi”. Mój przyjaciel czuje, jak rośnie w nim niepokój, bo nie wie, czy nie narobił komuś problemów.

A ona ciągnie dalej: „Myśli pan, że moglibyśmy spróbować jeszcze raz? Ja też chciałabym go spuścić, ale pod jednym bardzo ważnym warunkiem: ani słowa mojemu mężowi!!”.

LOOOOL

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Często używam słowa „spokojnie”, tak jak wspominali inni użytkownicy powyżej. Trzeba uzbroić się w cierpliwość – wychowanie psa zajmuje sporo czasu i rozumiem, że bywa to męczące, a czasem może nawet budzić lęk. Sama też staram się jak najlepiej szkolić mojego owczarka niemieckiego i znalazłam w internecie taką szczegółową książkę: http://go.6a756c69656e3734343230z2ec6e656f616964.3.1tpe.net. Myślicie, że może być przydatna przy tresurze?
    Przetłumaczony francuski
    Emma1975
    Emma1975 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, A tak w ogóle, to z jakich okolic jesteś? Bo ja mam małego rhodesiana, ma 6 miesięcy (ale waży już 35 kg) i też uwielbia być takim małym taranem (i zaganiać cane corso!). Przez 90% czasu na spacerach biega luzem (przez co strasznie się męczę, jak muszę go prowadzić na smyczy – założę o tym osobny wątek). Ma to szczęście, że kilka razy w tygodniu spotyka sporo innych psów puszczonych wolno. Warto się rozeznać w okolicy, bo zawsze znajdą się jakieś „miejscówki” spacerowe, gdzie jest sporo właścicieli z luźnym podejściem, którzy nie boją się pozwolić swojemu psu pobawić się z Twoim. Lepiej omijać typowe „parki dla babć” i centra miast. Jeśli chodzi o cane corso, to kojarzą mi się z psami dość „nieokrzesanymi” w zabawie (przepraszam za stereotyp, ale te dwa, które znam, dokładnie takie są i mają się super). Pewnie inne psy próbują go ustawiać do pionu, ale póki co robią to dla niego zbyt mało czytelnie. On nigdy nie trzyma dystansu przy niektórych psach? Mój ostatnio zaczął być nieco bardziej „nieśmiały” wobec innych czworonogów... to u niego nowość, po prostu staje się ostrożniejszy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Całkowicie się z Tobą zgadzam, Lorna. Ile to się spotyka właścicieli, którzy boją się spuścić swojego psa ze smyczy... Przez większość czasu, gdy już biegają luzem, psy świetnie dają sobie radę, bo znają psie kody i błyskawicznie odczytują nastawienie drugiego psa. Dzięki temu się dostosowują: albo nadają na tych samych falach i zaczynają się bawić, albo jeden jest bardziej wycofany i oba psy po prostu się obwąchują, po czym każdy idzie w swoją stronę. I faktycznie, miło jest pogadać z właścicielami, którzy chcą, żeby ich psiaki miały kumpli! Przed każdym spacerem na wsi mam nadzieję, że trafimy na jakichś psich znajomych. Mieszkamy w okolicy pełnej kotów, ale żaden z naszych sąsiadów nie ma psa!
    U mnie to samo, zawsze się cieszę, jak widzę inne psy :-) Podczas gdy dla niektórych właścicieli to wygląda tak, jakby im się niebo na głowę waliło, gdy tylko na horyzoncie pojawią się jakieś pyszczki – paniczne przywoływanie, zawracanie i „latające” małe pieski... Ah lala.

W naszych stronach wciąż mamy sporo psów biegających samopas, wszystkie są mega towarzyskie – to powinno dać tym ludziom do myślenia. Gdyby psy potrzebowały smyczy, żeby się nawzajem nie pozjadać, to psi gatunek wyginąłby już dawno temu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Całkowicie się z Tobą zgadzam, Lorna. Tyle się spotyka opiekunów, którzy boją się spuścić psa ze smyczy... W większości przypadków, kiedy już biegają luzem, psiaki świetnie sobie radzą, bo znają psie kody i błyskawicznie odczytują nastawienie tego drugiego. Dzięki temu potrafią się dostosować: albo nadają na tych samych falach i zaczynają się bawić, albo jeden jest bardziej wycofany i wtedy oba po prostu się obwąchują, po czym idą każdy w swoją stronę. I faktycznie, fajnie jest pogadać z właścicielami, którzy chcą, żeby ich psiak spędzał czas z kumplami!

Przed każdym spacerem na wsi mam nadzieję, że spotkamy jakichś kolegów. Mieszkamy w okolicy pełnej kotów, ale żaden z naszych sąsiadów nie ma psa!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post