Mój pies napił się oleju, pomóżcie, to pilne!

L
Lilia_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój 3-letni cavalier king charles napił się oleju po smażeniu. Moja babcia wystawiła garnek z olejem na zewnątrz, żeby wystygł. Dzisiaj rano około 8:00 mój pies go trochę wychłeptał – może nie jakąś gigantyczną ilość, ale jednak całkiem sporo. Na szczęście olej był już zimny. Około 15:00 pies zwymiotował i zaczął co chwilę kaszleć. Zadzwoniliśmy do weterynarza i on kazał nam podać węgiel aktywny (Carbodote, na trawienie i jako adsorbent), żeby chronić wątrobę. Podaliśmy mu go od razu o 15:45 i mamy podać kolejną dawkę wieczorem.

Czy ktoś mógłby mi coś doradzić albo napisać, czy miał już podobne doświadczenia? Mój pies jest teraz taki trochę osowiały i bardzo się martwię.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Olej po smażeniu może wywołać wymioty i osłabienie, ale zazwyczaj nie jest toksyczny. Węgiel aktywny będzie tu odpowiedni. Trzeba obserwować apetyt, nawodnienie i wszelkie poważne objawy (uporczywe wymioty, krwawą biegunkę, gorączkę).

Pozdrawiam,

Romane

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

To go nie zabije.

Dla informacji – mam dwa cavalier king charles spaniele i one nie ruszają niczego, czego same nie dostały*. To Ty musisz je wychować, **pod każdym względem**, również w kwestiach bezpieczeństwa.

*Warto wiedzieć (myślę, że to ważne): 

– zanim zaczną jeść, muszą czekać na moją komendę. Przez większość czasu jedzenie jest jeszcze trochę za ciepłe.

– od samego początku uczyłem je, żeby nie zbierały niczego z ziemi. 

Nie oceniam Cię. Po prostu wyjaśniam i pozwalam sobie przypomnieć o tej kwestii.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bengalerapide1223 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, u mnie to samo. Zostawiłem psa na 30 minut z Kongiem i zabawkami, a kiedy wróciłem, okazało się, że rozwalił butelkę oleju rzepakowego. Boję się, że go wypił, bo jest teraz taki osowiały, a przecież normalnie to taki radosny psiak i wszędzie go pełno.

Czy ktoś może mi pomóc?

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Zwymiotował ten olej? (Wymiociny powinny być wtedy tłuste). Skoro dostał węgiel i ta ilość nie była jakaś astronomiczna (nie opróżnił chyba całego garnka?), to powinno być okej. Może go dopaść porządna biegunka. Jeśli twój weterynarz się nie niepokoi, to jest w porządku. Daj mu dzisiaj wieczorem tylko małą porcję jedzenia, tak na wszelki wypadek. Moja sunia wciągnęła kiedyś całą kostkę masła, którą wyjęłam do ciasta. Zwymiotowała jakieś dziesięć minut później i wróciła do swoich spraw, jakby nigdy nic.

Dzięki za odpowiedź. Nie, nie opróżnił całego garnka. Zwymiotował w trawie, więc nie było zbyt dobrze widać, ale była tam karma i tak, może i było to trochę tłuste, ale nie jakoś bardzo.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Spokojnie, oprócz wymiotów może pojawić się biegunka, ale to go nie zabije :) Krótka głodówka (pewnie i tak nie będzie miał wielkiego apetytu, bo pewnie go muli) i węgiel dobrze mu zrobią ^^

Dzięki za odpowiedź, a jak długo ma trwać ta głodówka? Ma zupełnie nic nie jeść? W każdym razie uspokoiłeś mnie, bo naprawdę bardzo się bałem

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zwymiotował ten olej? (Wymioty powinny być wtedy tłuste).

Przy podaniu węgla i niezbyt astronomicznej ilości (nie opróżnił chyba całego garnka?), powinno być w porządku. Może go jedynie czekać porządna biegunka. Jeśli twój weterynarz się nie niepokoi, to jest okej. Daj mu dzisiaj wieczorem tylko małą porcję jedzenia, tak na wszelki wypadek.

Moja sunia kiedyś wciągnęła całą kostkę masła, którą wyjęłam do ciasta. Zwymiotowała to jakieś dziesięć minut później i wróciła do swoich spraw, jakby nigdy nic.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie martw się, poza wymiotami może pojawić się biegunka, ale to go nie zabije :)

Krótka głodówka (pewnie i tak nie będzie miał wielkiego apetytu, bo pewnie go muli) i węgiel aktywny dobrze mu zrobią ^^

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post