Waga 4-miesięcznego cockera

S
Sophienl92 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Piszę do Was, żeby podpytać o opinię na temat wagi mojego cockera. Jutro kończy 4 miesiące i wydaje mi się, że jest dość drobny... zastanawiam się, czy to normalne, czy może coś jest nie tak... przy ostatnim ważeniu miał 5-5,2 kg.

Karmię go jedzeniem domowym (ryż, warzywa, mięso), bo nie tolerował gotowej karmy, a poza tym to też mój świadomy wybór.

Do zeszłego tygodnia dostawał 2 posiłki dziennie, więc dodałam mu też obiad w południe, ale nie widzę większej różnicy... Wydaje mi się bardzo szczupły.

Moglibyście napisać, ile ważą wasze 4-miesięczne szczeniaki?

Z góry dzięki za pomoc

Sophie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sweet-ie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Moja sunia ma 3,5 miesiąca i waży 5,7 kg – jej rodzeństwo ważyło już ponad 6 kg w wieku 3 miesięcy. Hodowczyni uznała, że karmię ją za mało, a trenerka psów, z którą rozmawiałam, poradziła mi, żeby dawać jej 150 g karmy dziennie. Myślę, że trzeba na to uważać i regularnie kontrolować wagę, żeby szczeniak miał dietę odpowiednio dopasowaną do swojego wzrostu. Byliście już u weterynarza? Co on o tym sądzi?
    Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja w wieku 2 miesięcy ważyła 3 kg, więc to całkiem podobnie. Jeśli chodzi o załatwianie się, to szczeniak powinien robić kupę po każdym posiłku – jeśli dajesz mu jeść 3 razy dziennie, to powinien robić 3 kupki. Także to wcale nie jest jakoś dużo.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

3-4 kupy dziennie są w porządku, to nie jest jakaś ogromna ilość. Szczeniaki przybierają na wadze około 1-2 kg miesięcznie, ale jeśli naprawdę masz wątpliwości co do jego wagi, najlepiej skonsultować się z weterynarzem. Albo z dietetykiem zwierzęcym.

Kiedy go adoptowaliśmy, w wieku 2 miesięcy, ważył 2,5 kg... Więc dokładnie dwa miesiące później waży już 5...

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Dzień dobry! Najlepiej skonsultować się z weterynarzem. A czy odrobaczanie ma aktualne? Jeśli od strony zdrowotnej wszystko jest okej, to może po prostu je za mało w stosunku do swojej codziennej aktywności.

Tak, odrobaczanie ma aktualne

Tak, jutro idę do weta

Dzięki wielkie za wasze rady!!!

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Ile lat ma dzisiaj Twój pies?
    Ma prawie półtora roku (w sierpniu). Powinien ważyć teraz około 13,5 kg, może w tej chwili nawet 14... Jeśli chodzi o Twojego, to stosunek wzrostu do wagi faktycznie wydaje się nienormalny. Weterynarz uważa, że to jest w porządku? Jestem zdziwiona. Jakie proporcje ryżu / warzyw / mięsa (wagowo) mu podajesz? 3-4 kupy dziennie to też moim zdaniem sporo. Mój zawsze robił tylko jedną, chyba że zdarzył się jakiś wyjątek albo rozstrój żołądka.
    Jeszcze nie byłam u weta z tym konkretnym problemem, mam właśnie wizytę jutro rano... Myślę, że przekraczam zalecane proporcje, bo daję mu: 150 g mięsa, 180 g warzyw, 300 g ryżu / NA DZIEŃ W 3 POSIŁKACH
    Przetłumaczony francuski
    A
    Adb têtes de cailloux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Najlepiej skonsultuj się z weterynarzem. A powiedz, czy ma aktualne odrobaczenie? Jeśli od strony zdrowotnej wszystko jest w porządku, to może po prostu je za mało w stosunku do swojej codziennej aktywności.
    Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ile lat ma dzisiaj Twój pies?

Mój ma prawie półtora roku (skończy w sierpniu). Waży teraz pewnie około 13,5 kg, może w tej chwili nawet 14...

U Twojego ten stosunek wielkości do wagi faktycznie jest nieprawidłowy.

Weterynarz uważa, że to w porządku? Jestem zdziwiona.

Jakie proporcje ryżu, warzyw i mięsa (wagowo) mu podajesz?

3-4 kupy dziennie to też sporo, tak mi się wydaje. Mój zawsze robił tylko jedną, chyba że zdarzył się jakiś wyjątek albo miał rewolucje żołądkowe.

Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

3-4 kupy dziennie są w porządku, to nie jest jakaś ogromna ilość. Szczeniaki przybierają po 1-2 kg miesięcznie, ale jeśli naprawdę masz wątpliwości co do jego wagi, najlepiej skonsultować się z weterynarzem. Albo z dietetykiem zwierzęcym.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Cześć Sophie, to rzeczywiście może wydawać się mało. Wszystko zależy jednak od jego wielkości. Może po prostu jest drobniejszej budowy. Poza tym w tym wieku psiakom bardzo brakuje jeszcze mięśni. Ile on ma wzrostu? Osobiście nigdy nie trzymałam się sztywno zalecanych dawek, nawet po ustaleniu planu żywienia, bo wystarczyło, że dotknęłam jego żeber, żeby wiedzieć, czy wszystko jest w porządku. Żebra powinny być wyczuwalne, ale nie powinnaś móc na nich „grać jak na pianinie”, przesuwając ręką. Z zasady pies, który jest głodny, sam daje o tym znać. Kiedy przeszłam na dorosłe porcje i karmę, najpierw stosowałam się do zaleceń i od razu zauważyłam, że je szybciej, ciągle czeka przy misce itd. Więc zwiększyłam mu racje żywnościowe. Żeby dać Ci jakiś punkt odniesienia – mój ważył 7 kg w wieku 16 tygodni, a dzisiaj ma 45 cm wzrostu, co jest całkiem sporo jak na tę rasę. W jakim wieku jest dzisiaj Twój pies?
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Dzięki za Wasze odpowiedzi. No właśnie, on to pokazuje. Zachowuje się jak wiecznie głodny pies, jedzenie to dla niego obsesja. Czuję, że jest głodny cały czas i myślę nawet, że może mieć problem z przyswajaniem pokarmu. Załatwia się 3-4 razy dziennie, moim zdaniem to dużo. Widać mu żebra i bardzo wyraźnie je czuć. Zwiększyłem porcje, ale jego waga stoi w miejscu albo zmienia się tylko minimalnie. Ma 33 cm wzrostu, więc to raczej mały psiak.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post