Waga 4-miesięcznego cockera
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć Sophie
Super sprawa z tym domowym jedzeniem.
📌Adoptowałem psiaka w lipcu, miał wtedy 3 miesiące (4,6 kg), w październiku ważył 8 kg, w grudniu 10 kg... Teraz, w wieku 5 lat, nasz kumpel waży 14-15 kg. Moim zdaniem przy domowych posiłkach wzrost przebiega bardzo stabilnie i zdrowo.
📌W grudniu tego samego roku przeszedłem na jeden posiłek dziennie podawany rano. Przez zmiany w pracy tak mi po prostu lepiej pasowało. O 17:00 byłem już w domu na „grubszy interes”. U psa poniżej roku to bardzo regularna sprawa. 😎😎😎
Mam dwa samce rasy King Charles, 5 i 3 lata. Zachowują się jak bracia, świetnie się dogadują, to przekomiczne.
ℹ️Skoro jestem na domowym jedzeniu od kiedy skończyły 4 miesiące, wyrobiłem sobie pewną rutynę:
Wszystko zapisuję w specjalnym zeszycie (co robiliśmy, co dokładnie zjadły, ewentualne incydenty, jakość i liczba kup / siusiu / spacerów). Bardzo mi to pomogło zrozumieć pewne kwestie (np. biegunka znikąd, gorączka itp.). To taki dziennik.
Mam tabelę z wagą (dzięki czemu mogę Ci tak dokładnie odpisać) + niezbędne wskaźniki do kontroli (wymiary, notatki o zachowaniu i czystości, okresy chorobowe...) + jakość kup.
Prowadzę też tabelę kosztów. W pierwszym roku wyszło prawie 17 000 zł.
⚠️Pozwolę sobie dorzucić moje doświadczenia. W przypadku domowego jedzenia u nas kompletnie nie przechodzą ❌:
cebula, pieprz, ostre przyprawy, pomidory, dynie, kapusta
szparagi, ryby, brokuły 🥦
Ulubione produkty 😎:
gotowane ziemniaki, koper włoski, papryka, bakłażan, por (zamiast cebuli), marchew, cykoria...
czosnek, imbir, kurkuma
ekologiczny olej rzepakowy, olej konopny, drożdże piwne słodowe
ryż, makaron (np. kolanka), kasza manna. Robię im zapiekanki warzywne z mleczkiem kokosowym, soczewicę...
mięso wszelkiego rodzaju od rzeźnika. W tym tygodniu była kaczka i królik. Na Boże Narodzenie mieliśmy strusia.
Gotuję obiad dla całej rodziny i po prostu dzielę porcje dla psów, bo one nie jedzą na przykład solonych potraw. Dzięki temu nie muszę gotować dwa razy.
Nasz weterynarz zajmuje się fitoterapią, więc nas rozumie i wspiera. Odwiedziłem 11 weterynarzy, zanim trafiłem na nich. Jeździmy do nich 500 km. Bliżej miejsca zamieszkania mamy drugiego lekarza.
Na koniec: co 3 lata robię im badania krwi. Tak dla pewności, żeby sprawdzić, czy przez moją dietę nie mają żadnych niedoborów.
To tyle!
Dzień dobry,
Waga szczeniaka może się różnić w zależności od jego linii, płci i budowy, dlatego trudno ją porównywać z innymi cockerami w tym samym wieku. Najważniejsza jest ocena kondycji ciała i przebiegu wzrostu. Dieta domowa dla rosnącego szczeniaka musi być idealnie zbilansowana, aby zaspokoić wszystkie jego potrzeby. Radzę porozmawiać o tym z Twoim weterynarzem, żeby sprawdzić jego krzywą wzrostu, kondycję i upewnić się, że posiłki są odpowiednio dobrane.
Pozdrawiam,
Victoire
Kiedy go adoptowaliśmy, w wieku 2 miesięcy, ważył 2,5 kg... Więc dokładnie dwa miesiące później waży już 5...
Tak, odrobaczanie ma aktualne
Tak, jutro idę do weta
Dzięki wielkie za wasze rady!!!
Mój ma prawie półtora roku (skończy w sierpniu). Waży teraz pewnie około 13,5 kg, może w tej chwili nawet 14...
U Twojego ten stosunek wielkości do wagi faktycznie jest nieprawidłowy.
Weterynarz uważa, że to w porządku? Jestem zdziwiona.
Jakie proporcje ryżu, warzyw i mięsa (wagowo) mu podajesz?
3-4 kupy dziennie to też sporo, tak mi się wydaje. Mój zawsze robił tylko jedną, chyba że zdarzył się jakiś wyjątek albo miał rewolucje żołądkowe.
3-4 kupy dziennie są w porządku, to nie jest jakaś ogromna ilość. Szczeniaki przybierają po 1-2 kg miesięcznie, ale jeśli naprawdę masz wątpliwości co do jego wagi, najlepiej skonsultować się z weterynarzem. Albo z dietetykiem zwierzęcym.