Waga 4-miesięcznego cockera

S
Sophienl92 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Piszę do Was, żeby podpytać o opinię na temat wagi mojego cockera. Jutro kończy 4 miesiące i wydaje mi się, że jest dość drobny... zastanawiam się, czy to normalne, czy może coś jest nie tak... przy ostatnim ważeniu miał 5-5,2 kg.

Karmię go jedzeniem domowym (ryż, warzywa, mięso), bo nie tolerował gotowej karmy, a poza tym to też mój świadomy wybór.

Do zeszłego tygodnia dostawał 2 posiłki dziennie, więc dodałam mu też obiad w południe, ale nie widzę większej różnicy... Wydaje mi się bardzo szczupły.

Moglibyście napisać, ile ważą wasze 4-miesięczne szczeniaki?

Z góry dzięki za pomoc

Sophie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

no cóż, nie mam psa tej samej rasy co Ty, ale mój też jest dosyć mały w porównaniu do rówieśników i nie je zbyt dużo.

Obecnie ma 6 miesięcy i waży 15 kg, ale w wieku 4 miesięcy ważyła 5-6 kg, czyli tyle co Twój. Myślę więc, że jeszcze spokojnie przybierze na wadze i podrośnie...

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Sophie,

To faktycznie może wydawać się mało. Ale wszystko zależy od jego wielkości. Może po prostu jest drobnej budowy. Poza tym w tym wieku psiakom bardzo brakuje jeszcze mięśni.

Ile on mierzy?

Osobiście nigdy nie trzymałam się sztywno zalecanych porcji, nawet po ustaleniu planu żywienia, bo wystarczyło mi dotknąć jego żeber, żeby wiedzieć, czy wszystko jest w porządku. Żebra powinny być wyczuwalne, ale nie powinna Pani móc na nich „grać jak na pianinie”, przesuwając dłonią.

W zasadzie głodny pies daje o tym znać. Kiedy przeszłam na karmę i porcje dla dorosłych psów, najpierw trzymałam się zaleceń i od razu zauważyłam, że je szybciej, ciągle wyczekuje przy misce itd. Zwiększyłam mu więc porcje.

Żeby dać Pani jakiś punkt odniesienia: mój ważył 7 kg w wieku 16 tygodni, ale dziś mierzy 45 cm, co jest dość sporym wynikiem jak na tę rasę.

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post