Uszy dobermana

N
Nanala Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Nie znam się jeszcze zbyt dobrze na tej rasie, ale dobermany bardzo mnie interesują. Właśnie się jednak dowiedziałem, że one naturalnie wcale nie mają stojących uszu (a szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie widziałem ich w innej formie😅). Wiem, że niektórzy je kopiują, czego ja bym nigdy nie zrobił żadnemu zwierzakowi, chyba że ze względów medycznych, ale chciałem was dopytać o to podklejanie i stelaże, które właściciele zakładają im na uszy. Czy to zastępuje kopiowanie? Czy pieski przy tym nie cierpią? I czy taka „nienaturalna” pozycja uszu nie wiąże się z jakimś niebezpieczeństwem dla psa w przyszłości? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i wybaczcie, jeśli wydają się wam „naiwne”, ale bardzo chciałbym dowiedzieć się o tym czegoś więcej. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • AuraKhol
    Aurakhol Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry Prince 44, nie szukam zwady, ale żeby pójść naprzód, potrzeba w pewnym momencie odważnych ludzi, którzy sprzeciwią się panującym normom. Przyzwyczajenia bywają bardzo silne... ale nowe pokolenia przywykną do nowych wzorców, a dawne, barbarzyńskie metody będą wzbudzać w nich wręcz oburzenie. Gdyby operacja plastyczna (którą Pan popiera) została przeprowadzona na Panu bez Pana wiedzy, podczas snu, bez pytania, którą część ciała chciałby Pan sobie poprawić, to nie sądzę, by tak Pan bronił tych praktyk. W przypadku dobermanów wcale nie widzę rasy, która ginie, lecz rasę z nowymi kryteriami piękna, bardziej pełnymi szacunku dla zwierzęcia. Skoro przez dekady wmawiano nam, że doberman musi spełniać takie czy inne wymogi, to nic dziwnego, że przeciwnicy zmian są poruszeni, ale to im minie... na szczęście wszystko mija! Zwłaszcza gdy mowa o postępie. Przeszliśmy długą drogę, patrząc choćby na okrutne praktyki niewolnictwa – trzeba było walczyć, by je ukrócić, mimo że konserwatyści mieli wtedy argumenty, które wydawały się im tak samo sensowne jak te Pana. Piszę to bez żadnej goryczy i mam nadzieję, że nie weźmie Pan tego do siebie.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

GG, tak, wiem, ale on mieszka na zewnątrz ze stadem, a mimo to nie ma kopiowanych uszu. 

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jest mnóstwo owczarków, które mają klapnięte uszy. I całe szczęście, że zakazano kopiowania uszu – to tylko zadawanie psu niepotrzebnego cierpienia za nic.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pirenejski pies górski to nie jest pies pasterski.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś
    Owczarek pirenejski mieszka na zewnątrz z owcami, a przecież ma klapnięte uszy. Doberman to nie jest pies pasterski, a jego sierść nie jest na tyle gęsta, żeby mógł mieszkać na dworze w środku zimy...
    Przetłumaczony francuski
    T
    Trillo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Prince, napisałeś już w zasadzie wszystko. Odpowiadając Marinie (weterynarzowi): pasterze mieli konkretny powód, żeby obcinać uszy swoim psom pasterskim, wystarczy ich o to zapytać! Na pewno nie robili tego dla estetyki, ale przez nawracające zapalenia uszu. Te zwierzęta żyły na zewnątrz przy owcach, w deszczu i wilgoci, więc ciągle łapały infekcje. Pasterze wiedzieli dokładnie, w którym momencie trzeba wykonać taki zabieg u weterynarza. Co do opatrunków, to z jednej strony miały chronić, a z drugiej – na przykład u niektórych ras, jak dobermany – pies musi nosić taki specjalny plaster przez jakiś czas, żeby wzmocnić chrząstkę, by uszy stały prosto już do końca życia. W żadnym wypadku nie robiono tego dla własnej przyjemności.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś

W kraju, w którym taka praktyka jest wciąż dozwolona... No ale cóż, kupując na odległość, musisz mieć pewność, że to dobra hodowla. Najlepiej po prostu pojechać tam osobiście i sprawdzić na miejscu, w jakich warunkach żyją zwierzaki.

Przetłumaczony francuski
    T
    Titzyo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, chciałbym o coś zapytać – gdzie je kupiliście? Też chciałbym takiego mieć, ale nie wiem, jak znaleźć pieska z kopiowanymi uszami i ogonem, możecie podpowiedzieć? Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Prince44 ten temat jest już nieaktywny od miesięcy... Rasa dobermanów raczej nie wyginie, ale na pewno stanie się bardziej niszowa, to pewne.

Dyskusje na ten temat są u nas bardzo burzliwe...

Jeśli chodzi o import, to istniał on już przed zakazem, bo hodowcy chętnie sięgali po zagraniczne psy, żeby wzmocnić swoje linie hodowlane.

Prawdą jest jednak, że zakaz kopiowania uszu doprowadził do wielu nadużyć (podejrzany import: chore szczeniaki, brak odpowiednich dokumentów). Kolejny problem to ludzie, którzy chcieli obejść prawo i sami zabierali się za przycinanie uszu... Masakra i ból dla maluchów gwarantowane.

Europa niestety nie wycofa się z tych decyzji, a szkoda, bo o wiele prościej byłoby zostawić wybór przyszłym właścicielom. Tym bardziej że wiele wzorców rasy dopuszczało zarówno uszy kopiowane, jak i naturalne.

Przetłumaczony francuski
    P
    Prince 44 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Osobiście uważam, że doberman z oklapniętymi uszami to nie doberman – wygląda wtedy jak zwykły pies gończy. Skutki zakazu kopiowania uszu u dobermanów są takie, że ta rasa prawie zanikła. Wystarczy wpisać sobie „doberman” w ogłoszeniach na portalach typu OLX, to zobaczycie, że we Francji praktycznie już ich nie ma. Przez to durne prawo ta rasa wyginie, zresztą tak samo jak kilka innych. Szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby to miało cokolwiek wspólnego z dobrem zwierząt! Skoro dorosłym ludziom robi się operacje plastyczne, to nie widzę powodu, dla którego nie można by ich robić zwierzętom. Zwłaszcza że jak taki zabieg wykonuje się w wieku dwóch miesięcy, to ból jest naprawdę minimalny, a pies ma potem święty spokój do końca życia i nie użera się z zapaleniami uszu. Tę ustawę przegłosowali tylko po to, żeby przypodobać się Unii Europejskiej, a gdyby oni uchwalali same mądre prawa, to byśmy o tym wiedzieli! Bezpośredni skutek jest taki, że ludzie i tak kupują psy za granicą, co tylko sprzyja kombinacjom i nielegalnemu handlowi. Ja w tej ustawie widzę same minusy, bez względu na to, co wygadują obrońcy zwierząt, którzy często nie mają zielonego pojęcia o rzeczywistości!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post