Długa podróż samochodem z psem

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Słuchajcie, za 2 tygodnie wybieram się na urlop do Bretanii: to 900 km i około 10-12h drogi (licząc już postoje).

Ilove będzie z nami wtedy od 5 tygodni i jest już przyzwyczajony do samochodu, chociaż jak na razie nie robiliśmy tras dłuższych niż 40 km...

Wiem, że klatka/transporter byłby idealny, ale nie mam absolutnie miejsca, żeby go wstawić do auta – chyba że musiałabym posadzić syna na dachu! :) Są przyzwyczajeni do siedzenia obok siebie podczas jazdy i mój pies jest w miarę spokojny, ale przy tak długim czasie podróży zacząłem się zastanawiać...

Czy są jakieś niezbędne rzeczy, które powinnam przygotować, żeby podróż minęła jak najlepiej? Oczywiście będę się zatrzymywać co 2 godziny na siku i żeby wszyscy mogli się trochę odświeżyć...

Dzięki za wasze rady :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Moja córka ma niebieskie wiatraczki „specjalnie dla psów”, które przyczepia do klatki podczas podróży, ale niestety nie zdają one egzaminu przez całą drogę, zwłaszcza przy dłuższych trasach. Robi więc postoje, a jeśli już na starcie jest bardzo gorąco, zostawia otwarte okna. Kiedy tylko może, wyjeżdża bardzo wcześnie rano albo późno wieczorem, żeby uniknąć najsilniejszego słońca. Są też maty chłodzące, które można włożyć do klatki albo położyć bezpośrednio na psa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie za wszystkie wasze odpowiedzi,

Bretania to moja pasja, często tam bywam i to po prostu magiczne miejsce, Fanny! ;)

Mój pies bardzo źle znosi upały, w ciągu ostatnich kilku dni dusi się, jak tylko wyjdziemy na zewnątrz – szybko oddycha, ma krótki oddech itp. Czy waszym zdaniem dobrym pomysłem będzie zmoczenie go wodą na każdym przystanku? Mam w aucie klimatyzację, ale tak na wszelki wypadek...

Pomyślałam o jednorazowych podkładach higienicznych, będą idealne. Przyjrzę się też tym pasom z szelkami do auta.

Wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Załóż mu szelki bezpieczeństwa do samochodu...

Daj mu rozprostować łapy co dwie lub trzy godziny...

Podawaj mu wodę.

Uważaj, kiedy otwierasz drzwi samochodu... niektóre psy potrafią błyskawicznie wyskoczyć.

Przypnij mu smycz, zanim jeszcze odepniesz go z szelek bezpieczeństwa.

Co do chusteczek – tak, są bardzo praktyczne...

Możesz też kupić duże jednorazowe podkłady higieniczne i wyłożyć nimi kanapę.

Zapytaj swojego weterynarza o karmienie przed drogą... niektóre psiaki dobrze to znoszą, a inne nie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    O tak, wilgotne chusteczki są bardzo praktyczne podczas podróży!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, lepiej mieć szelki do auta... Przygotuj przynajmniej dwa koce, tak na wszelki wypadek, gdyby zwymiotował w samochodzie... Możesz poprosić swojego weterynarza o jakieś tabletki na mdłości, jeśli boisz się, że dopadnie go choroba lokomocyjna... Nie powodują one senności, więc Twój pies nic nie straci z podróży... Trzeba go nakarmić przynajmniej 2 godziny przed wyjazdem, bo jeśli tego nie zrobisz, może mu być niedobrze z powodu pustego żołądka... Postój co 2 godziny to ideał, ale ponieważ to jeszcze szczeniak i może mu się zdarzyć jakaś „wpadka”, sugeruję zatrzymywać się również po każdej drzemce!!! Oczywiście pamiętaj, żeby napoić psa na każdym przystanku!!! Zabawka i jakiś gryzak na drogę obowiązkowo...

Udanej podróży!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O, ja właśnie jestem w Bretanii ^^ :)

Moje psy w samochodzie zawsze podróżują ze smyczą do pasów (taki karabińczyk, który przypinasz psu, a z drugiej strony wpinasz w gniazdo pasów). Osobiście używam do tego szelek, bo bardzo się boję, że przy hamowaniu obroża mogłaby im zrobić krzywdę.

W rano w dniu wyjazdu (u mnie to była trasa z Bretanii do regionu PACA, czyli jakieś 12 godzin drogi ^^) nie dostają jedzenia, bo inaczej wymiotują. Piją normalnie i dają znać, jak chcą siku, ale i tak zatrzymuję się dość często, tak dla pewności ^^. To tyle!

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z drugiej strony możesz kupić taką specjalną smycz, która służy jako pas! Bo w sumie pies nie powinien „latać” luzem po samochodzie, ale z takim pasem dla psa wszystko będzie w porządku i Twój psiak będzie mógł siedzieć obok Twojego syna, a policja nie będzie mogła się do niczego przyczepić!!!!

Przetłumaczony francuski
    Elisa_journalistewamiz
    Elisa_journalistewamiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz rzucić okiem na ten artykuł: http://wamiz.com/chiens/guide/voyager-avec-son-chien-en-voiture-0364.html

Ostatnim razem, gdy jechałam w długą trasę z moją sunią (8 godzin licząc z postojami), pech chciał, że dzień wcześniej strasznie się rozchorowała: miała biegunkę i wymioty bez końca, więc bardzo się martwiłam, jak ona zniesie jazdę samochodem. Farmaceuta poradził mi, żeby podać jej rumianek i faktycznie, podróż minęła jak z płatka! Rumianek fajnie ją wyciszył (bo to bardzo energiczna sunia) i ani razu nie wymiotowała.

Istnieją też inne naturalne produkty, które mogą pomóc twojemu psu zrelaksować się w drodze, ale tak czy siak radzę ci go porządnie wymęczyć przed samym wyjazdem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie ma problemu, pod warunkiem, że będziesz się zatrzymywać co 2 godziny, żeby dać mu pić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziesięć godzin drogi ze szczeniakiem, więc polecam ci to rozwiązanie – ja sama tak robię, tylko potem jest problem, gdzie upchnąć syna lol

Nie, a tak na poważnie: pamiętaj, żeby ją często i dobrze nawadniać. Pod żadnym pozorem nie dawaj jej jeść dzień wcześniej, jeśli chcesz utrzymać siedzenia w czystości, i wyjdź ze swoją sunią na naprawdę długi spacer przed samą trasą, żeby się porządnie zmęczyła.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post