Kursowanie między miską a nami

Bobkat
Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Chciałabym zrozumieć zachowanie mojej suczki podczas jedzenia.

To straszny łakomczuch – jak tylko widzi nas z jedzeniem, to aż ją nosi. Oczywiście bardzo uważamy i nie dajemy jej nic z tego, co sami podjadamy.

Zawsze je po nas. Gdy tylko widzi, że kończymy posiłek i sprzątamy ze stołu, pędzi do kuchni i czeka na swoje chrupki z miną pod tytułem: „Ratunku, umieram z głodu, już nie wytrzymam, biedna ja!”.

Moje pytanie dotyczy jej zachowania: nakładamy jej karmę, ona się na nią rzuca, zostawiamy ją, żeby mogła spokojnie zjeść, a sami siadamy w salonie.

Zjada część porcji, po czym przychodzi do mojego męża, patrzy na niego, potem podchodzi do mnie, też na mnie patrzy i wraca do jedzenia. Czasem powtarza to kilka razy pod rząd.

O co może jej chodzić? Myślicie, że to jej sposób na powiedzenie „dzięki, to jest pyszne”?

Trochę mnie to zastanawia.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tityswood
    Tityswood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W każdym razie spróbować nie zaszkodzi! 🙂
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś

Jeśli chodzi o lęk, to myślę, że masz rację – i nie bez powodu, bo moja sunia to straszny cykor na dworze. Już wcześniej mi mówiono, że absolutnie nie powinnam jej wtedy pocieszać, a przede wszystkim powinnam ją ignorować, kiedy się boi.

Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś

Oj, czasem człowiek chce dobrze, a wychodzi zupełnie na odwrót

No właśnie... Pamiętam moje pierwsze szkolenie. Po kilku minutach rozmowy z behawiorystką usłyszałam: „Dobra, to po pierwsze przestań robić to, co wydaje ci się słuszne!”. Niesamowite, ile mamy takich odruchów, nawet nie zdając sobie sprawy, że to właśnie tego nie powinno się robić... :)

Nie mam stuprocentowej pewności, czy to potęguje jego lęk, ale w każdym razie wydaje mi się to całkiem możliwe!

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś
    Tityswood, faktycznie nie pomyślałem o tym, że to może nasilać jego lęk. Ups, czasem człowiek chce dobrze, a wychodzi zupełnie na odwrót.
    Przetłumaczony francuski
    Tityswood
    Zgłoś
    Wiesz co, moim zdaniem mówienie do niej w takim momencie może tylko niepotrzebnie wzmocnić to zachowanie, nie uważasz? Jeśli ona czuje niepokój, bo jej „znikasz”, to wraca cię sprawdzić. Odzywając się do niej, uspokajasz ją. A skoro ją uspokajasz, to dla niej sygnał, że faktycznie jest powód do lęku... Nie jestem tego pewna na sto procent, ale tak to właśnie widzę. Ja na twoim miejscu po prostu nie zwracałabym na nią uwagi, kiedy tak kombinuje i odstawia to całe swoje przedstawienie... 🤷
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś

No to super, uspokoiło mnie to, że to nic tak poważnego. W sumie muszę przyznać, że za każdym razem mamy niezły ubaw, jak ona się tak zjawia. Pytamy ją wtedy: „No i jak? Najadłaś się? Smakowało?”

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, szczerze mówiąc, jest całkiem okej. Jest po prostu lękliwa, ale z czasem powinno jej to samo przejść, jeśli tylko będziecie zachowywać się spokojnie i przewidywalnie. Na przykład: ona sobie je, kiedy wy oglądacie telewizję. Przychodzi sprawdzić, czy siedzicie na kanapie, wy wciąż tam jesteście, więc po pewnym czasie, jeśli nic się nie zmieni, to w końcu wyluzuje.

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś

Hej wszystkim,

No więc wczoraj wieczorem stanęłam w kuchni, kiedy moja mała sharpei jadła. I cóż, koniec końców znowu odstawiła nam ten swój mały cyrk.

Skoro byłam w kuchni, to ona po zjedzeniu części karmy poszła do salonu. Poszła odwiedzić mojego męża.

No to wróciłam do salonu, przecież nie będę tam sterczeć całkiem sama.

Kilka minut później wróciła zjeść jeszcze trochę karmy, potem znowu przyszła, chwilę poczekała, znowu poszła i wróciła.

W sumie to nic takiego strasznego, no chyba że oczywiście coś się za tym kryje.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja też tak robiła przez długi czas, a potem jej przeszło. Ja bym przy niej nie zostawała, nie ma powodu, żeby się martwiła...

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś

O kurczę, nie pomyślałabym, że to może być lęk.

To strachulec, ale na zewnątrz. W domu może słyszeć ludzi na dworze, walizki na kółkach i całą resztę, a kompletnie ją to nie rusza.

Będę więc z nią zostawać w kuchni, skoro ma to ją uspokoić, biedactwo.

Zdarza się, że ja albo mąż posiedzimy z nią chwilę, ale nie do samego końca jedzenia.

Dzięki Docline, skorzystam z Twoich rad i zobaczę, czy dalej będzie tak kombinować

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post