Mój pies atakuje jeże

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, mam problem z moim psem Tobym. To 4-letni Jack Russell terrier, którego adoptowaliśmy 3 lata temu. Atakuje jeże. Na początku tylko na nie szczekał, ale teraz łapie je do pyska i próbuje rozszarpać. Jak już jakiegoś dorwie, to nie sposób go zmusić, żeby puścił, i trzęsie nim na wszystkie strony. Efekt: krwawa jatka! Muszę łapać Toby’ego mocno za skórę na karku i podnosić go do góry, żeby w ogóle puścił, ale to prawdziwa walka, bo on ma mnóstwo siły (a ja nie mam zbyt wiele pary w rękach). On wtedy wpada w jakiś kompletny szał! Za pierwszym razem wylądowaliśmy u weterynarza – pani doktor wywołała wymioty i okazało się, że połknął kilka igieł. Dzisiaj wieczorem znowu to zrobił, ale tym razem nic nie miał w środku, tylko rany wokół pyska, które już zdezynfekowałam. Co robić???!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeże są objęte całkowitą ochroną na mocy rozporządzenia z 23 kwietnia 2007 r. określającego listę chronionych ssaków lądowych. Są one chronione w całej Unii Europejskiej, co oznacza, że zabronione jest ich zabijanie, transportowanie, preparowanie czy wystawianie na sprzedaż, zgodnie z artykułami L. 411-1 i L. 411-2 Kodeksu ochrony środowiska.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Natfefeso Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kiki45000, zachowanie twoich psów może cię słono kosztować, jeśli któryś z sąsiadów cię podkabluje

Dzień dobry

Dobre sobie. Ja tam lubię jeże, ale kiedy pies robi się przez nie agresywny, to sprawa się komplikuje. Próba ratowania takiego malucha to ciężki kawałek chleba, a ja po prostu boję się, że ugryzie mnie własny pies, który na co dzień jest łagodny jak baranek. Powiem wam szczerze, że wolę oglądać jeże w ogrodach u sąsiadów.

Niestety właściciele kur nie mają żadnych skrupułów i podrzucają te jeże innym.

U mnie to się zawsze kończy krwawą jatką, bo mój pies nie chce go puścić i to biedne zwierzątko tylko niepotrzebnie cierpi.
    Więc to całe wasze bla bla bla o wychowaniu psa to sobie darujcie, tylko mnie rozśmieszacie.

Przetłumaczony francuski
    maevamerienne35
    Maevamerienne35 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Proszę pana, jeże to zwierzęta jak każde inne, ale przestają zaglądać do ogrodów ludzi, którzy mają psy.

Przetłumaczony francuski
    maevamerienne35
    Maevamerienne35 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Myślę, że ta pani nie chce już oglądać krwawej jatki co wieczór... Mój staffik wywinął mi coś takiego wczoraj wieczorem i wcale nie było mi miło patrzeć na to biedne, rozszarpane stworzonko, to było straszne i smutne. Choć nakrzyczałam na psa, nic z tego nie zrozumiał, bo dla niego jeż był po prostu intruzem na jego terenie... I uznał, że po prostu wykonał swoją robotę, tak jak wcześniej ze szczurami polnymi, myszami i innymi intruzami... Uwielbiam jeże, więc będę teraz pilnować psa, żeby to się więcej nie powtórzyło... chrońmy jeże 🦔
    Przetłumaczony francuski
    C
    Cristal66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Myślę, że ta pani nie chce już oglądać krwawej jatki każdego wieczoru... Mój staffik wyciął mi taki numer wczoraj wieczorem i wcale nie było mi miło patrzeć na to biedne, rozszarpane stworzenie, to było okropne i smutne. Choćbym nie wiem jak bardzo nakrzyczał na psa, on i tak nic z tego nie zrozumiał, bo dla niego jeż był po prostu intruzem na jego terenie... I według niego po prostu wykonał swoją robotę, tak samo jak w przypadku szczurów polnych, myszy i innych intruzów... Uwielbiam jeże, więc będę teraz pilnować psa, żeby to się więcej nie powtórzyło... Chrońmy jeże 🦔
    Przetłumaczony francuski
    C
    Cristal66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Myślę, że ta pani nie chce już oglądać krwawej jatki każdego wieczoru... Mój staffik wyciął mi taki numer wczoraj wieczorem i wcale nie było mi miło patrzeć na to biedne, rozszarpane stworzenie, to było okropne i smutne. Choćbym nie wiem jak bardzo nakrzyczał na psa, on i tak nic z tego nie zrozumiał, bo dla niego jeż był po prostu intruzem na jego terenie... I według niego po prostu wykonał swoją robotę, tak samo jak w przypadku szczurów polnych, myszy i innych intruzów... Uwielbiam jeże, więc będę teraz pilnować psa, żeby to się więcej nie powtórzyło... Chrońmy jeże 🦔
    Przetłumaczony francuski
    N
    Nicbe40 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja mam maliniaka... niby dobrze wychowany, puszcza na komendę, zostawia co trzeba... itd... ale niestety od 2 lat dumnie przynosi w pysku jeża, jak jakieś trofeum, i kładzie mi go na dywanie.... I nic nie da się zrobić – jak tylko wyjdzie do ogrodu po zmroku, to mam to jak w banku, że zaraz dostanę jeża. Trochę krwi przy tym jest, ale to krew psa, bo kaleczy sobie pysk, a jeż jest po prostu zwinięty w kulkę! Nie pozostaje nam wtedy nic innego, jak go zebrać i odnieść w żywopłot, gdzie pewnie siedział, zanim go mój pies dorwał. I poza tym, że biedak mógłby dostać zawału, to nic mu nie jest! Myślałam już nawet, żeby powiesić jakieś ogłoszenia „zakaz przechodzenia” albo „uwaga, pies łakomczuch”! No i co tu zrobić: staram się go nie wypuszczać wieczorami, ale wczoraj przemknął mi między nogami i bingo, znowu miałam swojego jeża!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Działając jako dom tymczasowy dla psów, dowiedziałam się w zeszłym roku, że psy wychowywane w społecznościach romskich są od małego uczone polowania na jeże. Sprawdzałam w internecie i wygląda na to, że to prawda, choć nie dam sobie za to głowy uciąć.

Biedny Gaston, jeż, który koczuje w moim ogrodzie, na początku trochę przez to ucierpiał. Udało mi się jednak ukrócić ten problem, ucząc psa, żeby się wycofywał zaraz po tym, jak tylko dotknie jeża łapą. Zadziałało to błyskawicznie, mimo że pies, o którym mowa, miał aż 16 lat.

Trzeba zrobić tak, jak pisze Energie: w skrócie mówiąc, porządnie huknąć i nagrodzić, kiedy pies się odsunie ;-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój Moumouth przyniósł mi jednego do łóżka jakieś dwa tygodnie temu i zasnął tuż obok! Ponieważ codziennie daję ptakom chleb, wieczorami przychodzą do mnie jeże, żeby też coś skubnąć, a ja daję im jajko albo plasterek szynki. Moje trzy psiaki w żadnym wypadku nie ruszają tego jedzenia, wiedzą, że to dla tych małych stworzonek! Nauczcie swoje psy szacunku do jeży!
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mam dogo argentyńskiego, który wykańcza jeże!!! Normalka, krwawa łaźnia jak zwykle!

Szukam sposobu, żeby pozbyć się jeży z mojej działki o powierzchni 1200 m², w końcu jest ona bardziej dla moich psów niż dla jeży… Mój owczarek niemiecki ich nie rusza, ale dog bawi się w najlepsze!!!

Mam już dość, łapie jednego co wieczór, skąd one się biorą!!

Nie chcę ich więcej widzieć, co robić?

I ja nie zostawiam żadnej karmy na zewnątrz!

Ratunku!!!!

Dzięki

W gruncie rzeczy zastanawiasz się, jak sprawić, żeby twój pies przestał atakować jeże, nawet jeśli nie masz go w danej chwili na oku – na przykład gdy jesteś w domu, a on biega po ogrodzie, zgadza się?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post